Blijf op de hoogte via ons Orgaan

De jaarlijkse fietstocht “Kom uit de stad” is dit jaar gehouden op zondag 27 augustus in de omgeving van Lonneker. Bij “Kom uit de stad” fiets je niet alleen een mooie route door het buitengebied, maar kijk je ook achter de schermen bij boerenbedrijven. Daarnaast waren dit keer een glasatelier en de Lonneker Molen opgenomen in de route. Organisatie van “Kom uit de stad!” is in goede handen van de werkgroep die voortkomt uit de Commissie Voorlichting van Stawel.

Op deze stralende zondag in augustus was het ’s ochtends een drukte van belang bij het startpunt; Landschaps- en zorgboerderij De Rökker aan de Beuvinkweg in Lonneker. De eerste voorbereidingen waren al op zaterdag gestart, maar ook deze zondagochtend viel er nog genoeg te doen voor de organisatie en de familie Kiewik. O.a. broodjes en krentewegge smeren, koffie zetten, tafels klaarzetten, en het verkooppunt van de routeboekjes klaarzetten. Ook enkele “hulpboeren” zijn deze zondag paraat om de gasten te ontvangen op hun boerderij.

De eerste deelnemers arriveren per fiets al voor half elf en daarna wordt het al snel drukker. De meesten komen per fiets en hebben er dus al een tochtje opzitten. Maar er zijn ook mensen die verder weg wonen en met de fietsen achterop de auto arriveren. Bij de inschrijving ontvangen de deelnemers een routeboekje en een consumptiebon voor koffie/thee en een plak krentewegge. En zo ontstaat er een gezellige drukte op het erf.

 

De route voert over het ingerichte natuurgebied bij het vliegveld richting Oldenzaal en van daaruit naar het Haagse Bos. Daar is de volgende halte bij Glasatelier Bulthuis. Betty Bulthuis behoort tot de kleine groep vakmensen in Nederland die een eeuwenoud ambacht uitoefenen. Glaskunst en vakmanschap komen samen in dit mooie ambacht. Voor in indruk kijk op de website http://www.glasatelierbulthuis.nl

 

De route voert nu naar Dressuurstal Punte aan de Welmanweg. De bijzondere architectuur (naar voorbeeld van een Vlaamse hoeve) trekt vanaf de openbare weg de aandacht van vele voorbijgangers. Deze zondag is het dus ook mogelijk om dit mooie bedrijf van dichtbij te bekijken. Op http://www.dressuurstalpunte.nl/ vindt u meer informatie.

De volgende stop is een bekende locatie; de Lonneker Molen. Bij deze molen waarover vaker bericht wordt in deze nieuwsbrief was het ook een drukte van belang, vooral bij de pannenkoeken die gebakken werden van meel dat in de molen gemalen is. Velen vervolgden de route met een pak pannenkoekenmeel in de fietstas, gekocht in het winkeltje van de molen. Ook over de Lonneker Molen kunt u informatie vinden op de website www.lonnekermolen.nl

 

Via Lonneker voerde de route verder richting het Zuidkamp en van daaruit naar de boerderij van de familie Strootman waar de route eindigde. De familie Strootman heeft een modern melkveebedrijf. Hier viel goed te zien hoe de hedendaagse melkveehouderij functioneert. De vrijwilligers en de familie Strootman waren aanwezig om tekst en uitleg te geven. Ook waren er informatieborden geplaatst die beschikbaar gesteld waren door de zuivelcoöperatie Friesland Campina en For Farmers

Een fietstocht maakt dorstig en ook hongerig. Ook hieraan was gedacht. Er waren melkproducten en frisdrank te verkrijgen en de broodjes hamburger vonden gretig aftrek. Het mooie weer nodigde ook uit om even uit te puffen op het tijdelijke terras dat op het erf was ingericht.

De deelname aan de fietstocht stemde met 325 betalende fietsers tot tevredenheid. De route, het weer en natuurlijk de mooie locaties droegen bij tot een succesvolle editie 2017 van Kom uit de stad!


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan