Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Aanleg glasvezel gaat door!
  • Oons Twents, doar is niks mis met, doar köj greuts op wean!
  • “Kom uit de stad!” (fietstocht langs (agrarische) bedrijven)
  • Rondleidingen op 5 boerenbedrijven
  • Fietstocht gezamenlijke buurtkringen
  • Molen(aars)praat......
  • Niejs oawer de streektaal
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Aanleg glasvezel gaat door!

Was het spannend? Jazeker! Het spande er echt om maar uiteindelijk hebben we met elkaar een prima resultaat gehaald van 60,3%! Vrijdag stond de teller nog op 48% en na de eindsprint in het weekend resulteerde dat in bovenstaand percentage. Dat betekent dus dat CIF (Glasvezel Buitenaf) glasvezel gaat aanleggen in het buitengebied van deelgebied Zuidoost Twente en dus ook in dat deel van Enschede waar nog geen glasvezel ligt. Een mooi resultaat en een geweldig percentage!

Mede dankzij de inzet van de plaatselijke werkgroepen en alle ambassadeurs hebben we deze bijzondere prestatie bereikt. Ook de lokale verkopers hebben er alles aan gedaan om mensen zo goed mogelijk te informeren en te helpen bij het aanmelden. Middels dit bericht daarom allemaal hartelijk dank voor jullie enthousiasme en inzet.

Binnenkort worden alle inwoners persoonlijk geïnformeerd over het vervolg. Zij ontvangen een brief van Glasvezel Buitenaf met een folder over de werkzaamheden die de aannemer uit gaat voeren. Na de vakantie zal het startschot worden gegeven voor de aanleg en in het laatste kwartaal van 2018 is het netwerk aangelegd en in werking. Bewoners en bedrijven kunnen dan van dezelfde faciliteiten en diensten gebruik maken als bedrijven en bewoners in het stedelijk gebied.

Oons Twents, doar is niks mis met, doar köj greuts op wean!

Dialect, platproaten, doar was vergangen wekke wier wat oaver te doon biej RTV-Oost, ’t gung um ’n klaank, hoo zeg iej wa’j zeggen weelt en hoo keump ’t oaver. Iej möt ok goot in de gaten hoolen wanneer iej wal en wanneer iej nich in de Streektaal oen zegje zeit.

Hartstikke good dat de leu van Stawel moandelijks ruumte maakt vuur de Streektaal. Zee bunt ’n hoesbreef nog nich verleuren, mer wet wanneer zee Hollaans möt doon.

Mooi ok dat der leu bunt dee ’t Orgaan op ’n computer wilt leazen, meestieds mag ’t nog wal zo en deankt de leu met weemood wierum an ’t dubbelvoolden stukske pepier dat moandelijks in de brevenbusse kwam. En ’t Orgaan kreeg doamoals ne stea nöst de tillefoon of biej ’n kalender, vuural de Plattelaandsvrouwleu harn ’n agenda bie de haand.

Mer ik kreeg bescheed van leu dee wal moandelijks ’n digitalen Niejsbreef van Stawel losdoot en ok nog Twents könt leazen. Dat dat zit in de pöste zeit ze, iej könt ’t wal of nich. Zee deuden miej dan ok nen wiezen road hoo of ik ’t better an zöl können pakken, ’t geet oaver zeumnblaa, woarat ik oeleu vergangern moand bod oaver heb doan.

Ik mös kieken op Smulweb.nl, doar stunden neegnteen recepten in hoo of iej dat slimme onkroed met luk aandere smaakmakers derbiej mössen behaandeln as verfiende greunte en ‘t um können toveren tot ne biejzeunder lekkere specialiteit oet eagen greuntenhof.

En noe koomp ’t slimste nog, ik mös de toafel mooi terechte maken, mooi kleedje derop in plaats van mienen bienoa versletten boerenboont plestieken oonderlegger. Dat zöl nog wal goan, ik heb van mienen oetzet nog wal luk damasten toafelklee in de kaste liggen, bunt nooit broekt en dee kömt dan dit moal good van pas. En ok nich ’t daagnse grei op toafel zetten, nee ’t beste servies mös oet de kaste, wördt dat ok nog es ’n keer broekt.

En noe keump ’t der opan, ’t grote lech oet, kearskes der biej an en ’n ceedeetje met zeute leedjes dat heanig op de achtergroond spölt. Foi, begunnen de broodkroamen te stekken of har ik der éne hen waterdösken? Doar mös ik toch nog eaven good oaver noa prakkezeren, wee zöl biej miej an de toafel zeumnblaa achter de kiewe willen schoeven? “Weat wiezer” maan ik miezölf en hoalt oe an de kookaant”.

Leida van ’n Danngoarn

Kom uit de stad!

Op zondag 27 augustus wordt weer de jaarlijkse fietstocht “Kom uit de stad!” georganiseerd (voorheen Toer de Boer). De start is bij melkveebedrijf en zorgboerderij De Rökker in Lonneker(familie Kiewik). Op een vijftal locaties hebben (agrarische) ondernemers de deur opengezet en daarnaast gaat de route ook voor een deel over het Vliegveld Twente. Een mooie route en echt de moeite waard.

Rondleiding op vijf boerderijen

Net als voorgaande jaren organiseren 5 boerinnen rond Enschede weer rondleidingen op hun boerderij. Deze rondleidingen vinden plaats in de zomervakantie elke middag op doordeweekse dagen. Zie voor de adressen en data bijgevoegde poster.

Fietstocht gezamenlijke buurtkringen

Zondag 3 september vindt weer de jaarlijkse fietstocht plaats voor leden van de buurtkringen. Dit jaar georganiseerd door de Buurtkring Boekelo-Rutbeek. We gaan naar de omgeving Stepelo/Haaksbergen.

 Start en finish is bij Cafe-Restaurant  Evers, Hengelosestraat 49 te  Haaksbergen.De tocht is ongeveer 25  kilometer lang; onderweg is er een  versnapering en na afloop wat lekkers te  eten. En voor de kinderen is er een  springkussen aanwezig. Vanaf 10.30 uur  staat de koffie klaar waarna u kunt  starten.

De kosten voor deze fietstocht bedragen:
€ 18,50 voor volwassenen (vanaf 12 jr.)
€ 8,00 voor kinderen vanaf 4 t/m 12 jaar
Gratis voor kinderen t/m 3 jaar

Opgave tot uiterlijk woensdag 30 augustus bij de organiserende Buurtkring Boekelo-Rutbeek, evt. dieet tegelijkertijd doorgeven en opgeven = betalen.
Opgeven bij: Erik Lansink, email: eplansink@planet.nl tel. 06-42783980

Molen(aars)praat...

Als je eens in de geschiedenis duikt (dat  doe ik niet letterlijk hoor) dan valt er heel  wat te lezen over ‘mijn persoontje’, dan  wel niet speciaal over de Lonneker Molen,  maar wel over molens in het algemeen.  Uiteraard serieuze kost, maar ook  grappige anekdotes, over de molen, maar  ook over de molenaar(s).

 Als je dat zo leest, moeten het af en toe  wel heel bijzondere figuren zijn geweest.
In mijn geval is dat niet zo, want wat ben ik blij met Theo en Frank, af en toe ondersteund door Jan, Toine en Fedor. Samen laten ze mij toch maar mooi mijn rondjes draaien.
Met de speciale maalploeg ben ik ook erg tevreden; zij zorgen dat er steeds voldoende volkorentarwemeel in de molen aanwezig is. Maar even terug te komen op het begin van mijn stukje: ik wil u enkele grappige zinspelingen niet onthouden.
Daar komen er enkelen (soms zal ik de uitleg toevoegen, wanneer dat nodig mocht zijn).

Een molen is te gek om los te lopen, hij draait wat vierkant in het rond
en is soms even in zijn wiek geschoten, maar houdt van middelpunt en plattegrond.

De molenaar leeft van de wind. 
de windkracht is voor de windmolen onmisbaar; 
de wind is des mulders beste vriend, maar ook zijn grootste vijand, want de wind is nimmer te vertrouwen.  

Luidt een bekend molenaarsgezegde niet:
Krimpende winden en uitgaande vrouwen, zijn niet te vertrouwen ( daar is geen huis mee te houden).
Een goed bedachte molenaar neemt elke wind zorgvuldig waar.
Een goede mulder is op zijn molen gelijk een schipper op de woelige zee.
Geen wonder, dat de windmolenaar geleidelijk een zeer goede kijk op het weer heeft gekregen en door zijn dorpsgenoten als weerprofeet wordt beschouwd

Een molenaar die goed kan malen, 
moet goed op zijn stenen letten, dan leert hij goede kerven zetten
En maalt men graan tot meel, voor rijk en arm is evenveel.
Maar die mij in ‘t weekend komt bezoeken, vindt botte stenen en vuile broeken.

Ik wil afsluiten met onderstaand gezegde:
Het zal wel molenpraat zijn!

Het is een gezegde dat vroeger vaak gebruikt werd wanneer men twijfelde aan de juistheid van een verhaal. Dat kan ook wel een beetje van toepassing zijn op mijn verhaaltje van deze keer. Eén ding is zeker: Aan de inzet, kennis en kunde van mijn molenaars twijfel ik geen moment!
Zij laten toch maar mooi De Lonneker Molen steeds draaien en daar ben ik ‘reuze mee in mijn sas! (en het Nederlands Spreekwoorden boek geeft hiervoor de volgende uitleg: erg tevreden met iets zijn of plezier met iets hebben en dat klopt helemaal!

Niejs oawer de Streektaal

't 11e Zunnewende festival in Hellendoorn, dat hew wier had. Mooi weer, völle volk, gewealdige optredens, wat wil ’n meanske nog meer. Buj der nich an too kömmen um doar hen te goan? Token joar kriej wier ne kaans, ik help ’t oe onthoolden!

Iej könt de foto’s bekieken op eure webstea, kiek mer eaven: www.zunnewendefestival.nl 

’t Twents Kleinkunstfestival in Oatmöske was ok heel biejzuunder um met te maken. Met muziekmakers, dichters en stoaproaters was doar keuze genog. Op ‘t “Theaterplein” in ’t miln van ’t park warn der völle mooie optredens te zeen en te heuren. Tien dichters warn oetzoch um eur gedich vuur te leazen en ’n winnaar was slager Rensink oet Boorn. Kiek vuur foto’s en alle gedichten noar de webstea www.streektaalfestivaltwente.nl.

He’j al kaarten vuur ’t boetenspektakel van de Vriendschap koch? Nog nich, dan muj opscheten, ’t geet har, net as ’t joarlijks gebuuren in de Kösterskoele in Maarkel.

Op 2 september köj noar Vroomshoop, nöast ’n optreden van Algerak doot Thea Kroese en Frouk Alice Weijs eure verhalen, elk in de eagen streektaal. Kaarten köj reserveren biej ’t Punt in Vroomshoop; 0546 – 705050. ’t Beloaft nen mooien oavend te wörden.

Gewoon Aans: Te zeen in de Reggehof op vriejdag 20 oktober en zoaterdag 21 oktober, zee doot vuur de eerste keer ’t nieje stuk “Volk”, bestellen köj op: www.reggehof.nl. Token joar op 10 meert kömt zee ok nog ’n keer in de Kappen.

A’j nog vroagen hebt of iej weet’ dat der eargens aanders ’n mooi optreden in de streektaal is, köj mie’j aaltied bellen, 074-2911090. Goodgoan!

Alie van der Veer

Vrouwen van NU!

Logo Vrouwen van nu - De fiets- en wandelcommissie

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

11, 14 en 15 juli: Toneelvereniging de Vriendschap
De Vriendschap speelt het openluchtspel " De Deserteur"
Nadere info volgt. Zie ook: www.devriendschap.com


Dinsdag 25 juli: Vrouwen van Nu
Fietsen over en langs het vliegveld Twente. De Fliegerhorstroute.
Starten om 13:30 uur vanaf het erf van Hermieke Voogd.


Zondag 27 augustus: Stawel
Fietstocht “Kom uit de Stad! langs 5 (agrarische) bedrijven
Start tussen 10.30 uur en 13.00 uur bij de Rökker, Beuvinkweg 40 Lonneker


Donderdag 21 september: Vrouwen van Nu
Openingsavond seizoen 2017/2018
Aanvang: 20:00 uur. Locatie: Verenigingsgebouw in Usselo

Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan