Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie

 • Enquête goed bestuur buitengebied!
 • Drokte in ’n boerschop
 • Inzamelen landbouwplastic 19 mei
 • Toneelvereniging “De Vriendschap” speelt De Deserteur
 • Glasvezel Buitenaf start met informatieavonden
 • Lonneker Molen; het waren 3 prachtige dagen!
 • Niejs oawer de streektaal
 • Berichten Vrouwen van Nu
 • Verenigingskalende

Enquete goed bestuur buitengebied!

Hoe denkt u over het bestuur in Enschede?
Wat kan er beter?
Wat is uw bijdrage?  
Wat kunnen we samen bereiken? 

U vindt deze enquête via deze deze link 

Of kijk op de website www.stawel.nl om bij de enquête te komen.

Om in beeld te brengen wat mensen vinden van de manier waarop het buitengebied van de gemeente Enschede wordt bestuurd heeft de Gemeente Enschede samen met Stawel deze enquête opgesteld. Hierbij wordt er gekeken naar hoe er wordt omgegaan met inspraak en initiatieven. Dit is de kans om te laten horen wat u vindt van de manier waarop het buitengebied wordt bestuurd! De resultaten worden aan het college en de gemeenteraad voorgelegd. Dus laat van u horen en moedig anderen aan om ook naar www.stawel.nl te gaan en hetzelfde te doen!

Deze enquête is volledig anoniem en duurt slechts 10 tot 15 minuten. Iedereen ouder dan 16 jaar kan de enquête invullen. Er wordt vooral gekeken naar het bestuur van de leefomgeving van het buitengebied, dus: grondbeleid, wegenonderhoud, milieuzaken enz.
Indien u de enquête liever op papier ontvangt stuur dan een mail met uw naam en adresgegevens naar: r.takken@enschede.nl 

Drokte in ‘n boerschop

Weerman Martin har ’t disse keer good, zoaterdag zöl ’t dan eandelijk better weer wean mer vuur de meeste schoolkeender en oale leu zit de meivekaansie der al bienoa wier op.

Dagenlaank hew wocht op mooi weer, ’t was slim koald de leste tied en de nachtvorst hef völ scha aanricht, miene hortensia’s können doar nich zo best tegen. Mer al dee tuinders dee ’t möt verdenen met de appels, peren, kersen of proemen, können de lol wal op.

Mer koald of nich, at de leu nen vriejen dag hebt weelt ze der oet, Koningsdag is in de meeste plaatsen good e-vierd en zo te heuren, de weend stum oonze kaante oet, was ’t op Bevrijdingsdag in Eanske en roond de UniversiteitTwente ok één en al feest.

Mer vedaag, 6 mei, wörden ’t rap waarmer en bun ik ok boeten an de gang goan en dan maak iej van alns met. Hier in de buurt doot ze an “vearfscheten”, meestieds jongere kearls dee ’n vriejgezellenfeest viert en vuur de ofwisseling veurt ze roond in zukke vrömde köarkes. Maakt ’n hoop lawaai en dan bunt ’n net kleane keender, schreeuwen en angoan totdat ’t köarken precies biej miej vuur de dure stil stun en wat zee ok prebeerden, ’t köarken gung nich vuur- of achteroet. Ik kwam met dee jongs an de proat, zee kwamen oet de Pruus zeaiden zee en nee ik hoomn eur ok nich an te drukken, völ te schwierig. ’n Fahrad harn ze ok nich neudig, zee harn joa wal ’n Handy bie zich en können de organisatie wal anroopen. Zee veunden ’t “ganz tol hier auf die Strassen zu fahren und die Leute hier sind alle so richtig net”. Toen kwamen de hölptroepen der an met ’n slepkabel en doar gunt ’t wier hen met völ kabaal. In deezölfde tied har nen boer hier oet ‘n boerschop al ’n helen plear grös los meaid in de wearen an de oaverkaant van de stroat. Dat gung dervan, wal zun 8 meter tegliek meaien in ’n rap tempo en ik deank dat hee net zovöl plezeer har met ’t grös meaien as dee Duutse jongs met ’t roondveuren in dee köarkes en ’t vearf scheten met spölgoodpistölkes in de buske.
Recreëren op ’t plattelaand het dat tegenswoordig, ik neum dat ok wal “tied verdoon”.
Köttens stun der ok ’n stuk in de kraant oaver ne nieje toeristische campagne “Tied zat in Twente” en doar zöllen toeristen op of mötten kommen. Wiej zöllen van ’t idee of mötten daw ’n achtergebleven gebied bunt, ne langzame regio met ’n heel aander ritme as in ’t Westen en ’t zöl hier ok allemoal luk hipper mötten.
Joa joa verschil möt der wean en is ok duudelijk te zeen, wat wöl iej noe hipper hebben as nen boer dee in ’n paar dage tied ’n dikke 20 beunder grös of mais an ’t inkoelen is.

Leida van ’n Danngoarn

Inzamelen landbouwplastic 19 mei

De gezamenlijke Buurtkringen van Enschede organiseren weer de jaarlijkse landbouwplastic-inzamelingsactie.
De datum is vrijdag 19 mei, vanaf  9.00 uur tot 15.30 uur

De locaties zijn:
* Fam. Varvik,  Lappenpad 125,  7536 PG Enschede
* Loonbedrijf Hoenink,  Badweg 55,  7548 RX Enschede

Het plastic dient veegschoon en gebundeld aangeleverd te worden. Stretchfolie kan ook aangeboden worden mits het strikt gescheiden is van het andere plastic.

De inzamelaar accepteert anders het ingezamelde plastic niet. S.v.p zelf voorzien in de mogelijkheid om plastic in de container te laden.

Voor eventuele vragen, kunt u contact opnemen met Remco Waanders, tel 06-27072740

De Deserteur

Toneelvereniging “De Vriendschap” speelt komende zomer, in juli, een openluchtspel op waarheid gebaseerd en geschreven door Henk Krosenbrink. De Deserteur speelt zich af in de tweede wereldoorlog op boerderij Brookmans. Een vraaggesprek met de vroegere dienstbode Anna leidt tot het verhaal over de liefde tussen Alie en Benno welke danig op de proef wordt gesteld als Benno in grote problemen komt omdat hij de zoon is van een niet genaturaliseerde Duitser. Het is een zeer boeiend stuk over verraad, liefde, schuld en eer. Ingrediënten als humor, drama, romantiek, spanning, maken het tot een verhaal met een moraal.Daarnaast maken authentieke kleding zoals uniformen, militair materieel en levende have het geheel tot een boeiend spektakel.

De voorstellingen zijn op 7, 8, 11, 14 en 15 juli 2017.  Aanvang 20.30 uur.

Locatie:  ‘t Teesinkbos, Landsteinerlaan 49, Boekelo.

Kaartverkoop start half mei 2017 via de website of bij Thuys, de dorpswinkel in Boekelo en Wildenborg, de dorpswinkel in Buurse.

Kaarten zijn o.a. telefonisch te reserveren bij Erna Roossink, tel: 053-4281595,
Riëtte Wissink, tel: 053-4773098
Mia Gunneman tel: 053-4611345,
Johan ter Brugge, tel: 053-4761869
Ine Wissink tel: 053-4331010.

Voor verdere informatie raadpleeg de website: www.devriendschap.com

 

Glasvezel Buitenaf start met informatieavonden

We zijn begonnen! Vorige week is de campagne 'Glasvezel buitenaf' van start gegaan in Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Losser. Dat betekent dat bewoners van het buitengebied van deze gemeenten zich vanaf nu tot 10 juli 2017 kunnen aanmelden voor een glasvezelaansluiting.

Afgelopen zaterdag hebben alle adressen in het aan te sluiten gebied een persoonlijke brief ontvangen met informatie over 'Glasvezel buitenaf' en de informatieavonden.

Komende weken gaat alle aandacht naar de informatieavonden. Voor een overzicht van de locaties, tijdstippen en locaties: check de website www.glasvezelbuitenaf.nl/ We hopen natuurlijk op een goede opkomst en veel enthousiasme en aanmeldingen.
We zien je graag op één van onze informatievonden! Samen gaan we voor de 50%.

Het waren drie prachtige dagen!

Misschien herkent u dit gezegde nog; een bekend uitzendbureau gebruikte het enige tijd geleden als slogan bij hun reclame-activiteiten. Ik zou deze slogan graag even van hen willen ‘lenen’ want ‘HET WAREN OOK DRIE PRACHTIGE DAGEN IN EN RONDOM DE MOLEN. 

Graag zet ik ze even voor u op een rijtje.

1. Tweede Paasdag:
Wat een  succes !. Ik kan me niet heugen dat ik eerder op Tweede Paasdag zoveel  bezoekers mocht ontvangen. Om 11.00 uur gingen mijn deuren open en stonden er al enkele ouders met enthousiaste kinderen te wachten. Er werd dan ook wel een heel leuk programma aangeboden.
Allereerst eieren zoeken op een manier waarmee oud en jong uit de voeten kon. Jong ging zoeken en oud ging puzzelen want op elk gevonden ei stond een letter waarmee een spreekwoord gevormd kon worden. Dat is koren op de molen was het antwoord en de winnaar, getrokken uit vele goede oplossingen, kreeg een mand met lekkere molenproducten. Wat ook in goede aarde viel waren de piepjonge kuikentjes die we een dag van de familie Grashof mochten lenen. Ongeveer 450 personen zijn op ‘kraamvisite’ geweest.

2. Marathon Enschede:
Een totaal andere belevenis; allereerst het weer: koud met een harde wind en daarmee waren mijn molenaars dan ook uitermate tevreden (waarschijnlijk waren zij ook de enige..!) . Ik weet niet of alle lopers gezien hebben hoe mooi mijn wieken voorzien waren van roodwitblauwe vlaggetjes die vrolijk ronddraaiden. TV Oost had enkele dagen geleden volop aandacht aan mij besteed. Het doet me goed zo in de belangstelling te staan. Aan vele kleumende toeschouwers bood ik gastvrij onderdak. Koffie met cake viel in goede smaak. Even terzijde: mijn trouwe vrijwilligers mogen ook wel even in het (schaarse )zonnetje gezet worden.
Enkelen van hen hebben onder de bezielende leiding van Maarten van Tongeren, ook een marathon gelopen: dwz 3 dagen gezwoegd om mijn molenbelt opnieuw te bestraten. En achteraf zullen zij ook zeggen: HET WAREN DRIE FANTASTISCHE DAGEN, waaraan ik dan nog toevoeg: MET EEN PRACHTIG RESULTAAT!

3. Koningsdag:
De eerste Koningsdag met vorst aan de grond (een leuke woordspeling). Ik heb er weinig van gemerkt. Ik draaide vrolijk mijn rondjes. Op mijn erf was het een ouderwetse gezellige Koning(inne)dag. Blikgooien, steltlopen, de knikkerbak, het tolletjesspel, de zandbak en nog veel meer leuke activiteiten waren neergezet. Een hele belevenis voor jong en oud. Ik heb er ook weer ouderwets van genoten. Al dat volk op de been en dat gold ook voor de vele bezoekers die de kraam met mijn heerlijke molenproducten op de Braderie bezochten. De overheerlijke pannenkoeken ‘vlogen de pan uit’.
 

Ik eindig zoals ik begonnen ben: het waren drie fantastische dagen; voor de vrijwilligers een marathon, maar zeker de moeite waard. Allen hebben de eindstreep ruim binnen de tijd gehaald!!! Op naar de volgende ‘marathon’!

 • 13 en 14 mei: Nationale molendagen: op zaterdag is de molen geopend van 10.00-16.00 uur; op zondag van 11.00-15.00 uur.
 • donderdag 25 mei: (Hemelvaartsdag): molen open van 10.00-16.00 uur. Een prachtige pleisterplaats om even uit te rusten en de inwendige mens te voorzien van lekkernijen.
 • 3, 4 en 5 juni (Pinksteren) geopend van 11.00-17.00 uur tijdens de Kunstroute Lonneker

Niejs oawer de Streektaal

De nieje theatergidsen bunt wier oet en in ‘n noazommer bunt der wier mooie optredens in de Streektaal van bekeande en meender bekeande leu. Köj ok op Internet zeen.
De Zunnewende is dit joar op 23 juni en wördt wier hoalden op ’t landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. Doar tref iej heel völ volk en doar is vuur alleman genög te kieken en te luusteren, gewoon ’n keer hen goan, dat muj metmaken. Op ’n aandere stea köj meer leazen oaver de Vriendschap, möj ok nich missen.

Op 2 juli wördt in Oatmöske ’t Twents Streektaalfestival hoalden, o.a. is doar ’n optreden van Algerak en de Nostra Dames, beide groepen bunt zeker de meuite weerd.

Hoal iej van streektaalmuziek, kiek dan ’n keer op you tube of luuster elken oavend van 19.00 uur tot 20.00 uur noar radio-Oost, der wördt heel wat ofzungen in de Streektaal.
A’j nog vroagen hebt of iej weet’ dat der eargens aanders ’n mooi optreden in de streektaal is, köj mie’j aaltied bellen, 074-2911090. Goodgoan!

Alie van der Veer

Vrouwen van NU:

 

Logo Vrouwen van nu - RABO Clubkasactie
- Foto's bekijken op de website van de Vrouwen van Nu
- de Fiets en de Wandelcommissie

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Woensdag 10 mei: Glasvezel Buitenaf
Informatiebijeenkomst Glasvezel 19.30 – 21.30 uur
’t Hoge Boekel, Hoge Boekelerweg 410


Donderdag 11 mei: Vrouwen van Nu.
Stekjesmorgen.
Aanvang 10:00 uur. Locatie: Hermieke Voogd.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


Zaterdag 13 en zondag 14 mei: De Lonneker Molen
Lonneker Molenweg 80; Nationale Molendagen. Kom en bekijk dit oude monument (maar springlevend) De molenaars vertellen graag het verhaal door.
zaterdag open van 10.00-16.00 uur, zondag van 11.00-16.00 uur


Woensdag 16 mei: Glasvezel Buitenaf
Informatiebijeenkomst Glasvezel 19.30 – 21.30 uur
De Grolsch Veste, Collosseum 65


17 en 18 mei: Vrouwen van Nu.
Tweedaagse fietstocht in de omgeving van Holten en Rijssen.


Donderdag 25 mei: (Hemelvaartsdag): Lonneker Molen
open van 10.00-16.00 uur. Een prachtige pleisterplaats om even uit te rusten en
de inwendige mens te voorzien van lekkernijen.


3, 4 en 5 juni: (Pinksteren): Lonneker Molen
molen geopend van 11.00-17.00 uur tijdens de Kunstroute Lonneker


Dinsdag 27 juni: Vrouwen van Nu.
Fietsen in de omgeving van Oele en Ambt Delden.
Starten om 13:30 uur bij de Watermolen in Oele.


7, 8, 11, 14 en 15 juli: Toneelvereniging de Vriendschap
De Vriendschap speelt het openluchtspel " De Deserteur"
Nadere info volgt. Zie ook: www.devriendschap.com


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan