Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Coöperatie Enschede Energie en Energiecoöperatie Buitengebied Enschede – de samenwerkende Enschedese energiecoöperaties – kregen een subsidietoewijzing (SDE+) voor 23 nieuwe zonnedaken in onze gemeente. De meeste toekomstige zonnedaken liggen in het buitengebied. Die kwamen grotendeels voort uit het voorbereidende werk van Stawel. Het zijn daken van boerderijen maar ook van bedrijven. Bij 10 toegekende projecten kan gelijktijdig asbestsanering van het dak plaats vinden. Een dubbele bijdrage dus.

Samen zijn die daken goed voor zo’n 10.000 zonnepanelen Dat levert ongeveer 2,7 MWh stroomproductie op. Dat is genoeg voor zo’n 750 huishoudens. Zo dragen de jonge coöperaties samen steeds meer bij aan een duurzaam Enschede.

Vanaf 1 januari 2025 is in Nederland asbest op de daken verboden. De gezondheidsrisico’s van verouderde asbestdaken is de belangrijkste reden voor dit verbod. De dakeigenaar is zelf verantwoordelijk voor de verwijdering of ‘duurzame’ vervanging.

Dit verbod geldt voor iedereen, of het nu gaat om het dak van een woning, bedrijf of maatschappelijk gebouw en ongeacht de grootte of het type dak. Maar hoe pakt u dit aan en wie kan u daarbij helpen? Zijn er subsidies of regelingen waar u gebruik van kunt maken? En hoe kunt u uw dak verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen?

De Enschedese energiecoöperaties en Stawel hebben dus inmiddels met asbestsanering wat ervaring opgedaan. De eerste daken bij boeren zijn gesaneerd en er is een subsidiebeschikking ontvangen waardoor het mogelijk wordt om deze daken te beleggen met zonnepanelen.

Een uitdaging is en blijft de financiering. Waar ondernemers de kosten voor het saneren en het vernieuwen van het dak vaak wel mee kunnen nemen in het investeringsritme van hun bedrijf is dat voor particulieren en gestopte ondernemers moeilijker. Een mogelijkheid die zich nu aankondigt is een asbestfonds. Het asbestfonds moet een provinciaal fonds worden waaruit mensen een lening kunnen krijgen om de sanering van asbestdaken te financieren.

Mocht u meer willen weten over asbestsanering neem dan contact op met G. Meutstege, consulent van STAWEL (06-51372588)


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan