Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Proef de smaak van Enschede tijdens de Dutch Food Week

Ontdek het platteland tijdens onze speciale proeverij: "Proef het Platteland" op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 14.00 uur (let op, sommige bedrijven kunnen langer open zijn). Dit unieke evenement, geïnitieerd door acht gepassioneerde boeren in de omgeving van Enschede, geeft je de kans om de  smaken van streekproducten te ervaren en  inzicht te krijgen in het productieproces en de mensen achter deze heerlijke producten. Dit in het kader van de Dutch Food Week. Stawel, als stichting voor duurzame plattelandsontwikkeling, ondersteunt dit initiatief met het streven naar een leefbaar en vitaal platteland.

Tijdens deze dag krijg je de kans om verse lokale producten te proeven en te kopen, maar ook om een kijkje te nemen waar je voedsel vandaan komt. Van vers geoogste groenten tot een smaakvol stukje vlees. Je bent vrij om te kiezen welke locatie of locaties je wilt bezoeken. De deelnemende streekproducenten zijn:

 

1. Landgoedwinkel Reef

Twekkelerweg 350

Kom zaterdag 14 oktober, tijdens de Dutch Food Week, gezellig bij ons langs voor het proeven van ons varkensvlees of een lekkere kop koffie/thee, zuivel en andere lekkernijen uit de streek.  Deze zijn allemaal te koop  in onze boerderijwinkel.

Bij Landgoedwinkel Reef verkopen wij (Jeanine en Ilse) varkensvlees rechtstreeks van onze boerderij, gelegen in Twekkelo, en kip en rundvlees van collega boeren. Daarnaast verkopen wij in onze winkel streekproducten en cadeau artikelen. Wij werken, waar mogelijk, samen met diverse lokale producenten die de meest lekkere en mooie producten maken.

De boeren in  Nederland zijn hele goede voedselproducenten. Om dit meer onder de aandacht te brengen is het idee ontstaan om ons eigen product, varkensvlees, aan huis te gaan verkopen. Dit om de consument te laten proeven wat we maken maar ook om de keten zo kort mogelijk te laten zijn. Des te meer reden om mee te doen aan de “Proef het Platteland” tijdens de Dutch Food Week.

Wij heten jullie van harte welkom in onze winkel. De bloemenpluktuin is wel geopend maar gezien de tijd van het jaar zal er niet heel veel meer te plukken zijn, maar rondstruinen en een iets nuttigen op ons terras is zeker mogelijk. Wij zijn zowel te voet, fietsend of met de auto bereikbaar en er is parkeergelegenheid voldoende. Zien we u de 14e oktober?

2. Koeien van Jelle

Twekkelerweg 202

Door met Lakenvelders te fokken en ze te slachten, houden wij dit prachtige Oud Hollandse runderras in stand. Koeien van Jelle is meer dan biologisch; onze Lakenvelderrunderen zijn 100% grasgevoerd, ze grazen het jaarrond in weides met kruidenrijk gras en drinken water uit de bron. In de winter krijgen ze natuurhooi uit de buurt. Onze dieren mogen er een tijdje over doen om groot te worden… en dat proef je! Geen mais, geen soja, geen krachtvoer. Lakenvelderrundvlees is van zichzelf fijn van structuur, mooi dooraderd en heeft veel smaak.

We verkopen ons (h)eerlijke vlees iedere zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur in onze winkel op de delle. Schuif ook eens gezellig aan bij de stamtafel, de koffie staat klaar en we serveren heerlijke broodjes kroket en warme saucijzenbroodjes, uiteraard van Lakenvelderrundvlees!

Rondleiding bij de Lakenvelder kudde in Twekkelo. Op zaterdag 14 oktober kan je om 12.00 uur met boer Jelle de wei in. Hij verteld vol passie over zijn kudde Lakenvelders en zijn manier van boeren. Van tevoren aanmelden is handig: info@koeienvanjelle.nl of stuur een app naar: 06 48 46 38 95 (evelien)

3. Melktap Hof Espelo

Weerseloseweg 235

Wij hebben een melkveebedrijf met ongeveer 100 melkkoeien, die gemolken worden door 2 melkrobots. Wij leveren PlanetProof melk aan FrieslandCampina, d.w.z. dat wij voldoen aan hun eisen voor koe, klimaat en natuur. Zo lopen onze koeien minimaal 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag buiten in de wei. 3 ½ jaar geleden hebben wij de melktap op ons erf geopend, hier verkopen we rauwe melk, afkomstig van onze eigen koeien. Deze melk is onbehandeld, alleen gekoeld, en bevat dus nog alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die er van oorsprong in zitten. We mogen deze rauwe melk niet laten proeven, omdat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) adviseert om rauwe melk voor gebruik te koken. Wel kunt tijdens ‘Proef het Platteland’ een flesje van 250 ml GRATIS vullen bij de melktap.

Het beslag van de pannenkoeken, die gebakken worden bij de Lonnekermolen, is tijdens “Proef het Platteland” gemaakt met melk van ons bedrijf.

WIJ VERZOEKEN U ZOVEEL MOGELIJK PER FIETS OF LOPEND TE KOMEN, aangezien we op landgoed Hof Espelo wonen, opengesteld voor wandelen en fietsen. (Ons bedrijf bevindt zich op ong. 800m vanaf de parkeerplaats)

4. Boerderijwinkel Ensink

Vergertweg 103

Om de beste kwaliteit producten voor een maaltijd te leveren vinden wij aandacht voor dierenwelzijn en de natuur belangrijk. Bij onze zorgboerderij hebben we naast de zorg voor onze deelnemers ook de zorg voor ons vee en de gewassen.  In onze boerderijwinkel worden onze producten rechtstreeks aan de consument verkocht. Eerlijke smaakvol vlees van onze koeien die grazen in de natuurgebieden rondom vliegveld Twente. Verse groente, fruit en de lekkerste piepers rechtstreeks van het land. Een korte keten, daar gaan we voor!

5. Lonneker Molen

Lonneker Molenweg 80

De beltmolen in Lonneker uit 1851 is oud, maar door de inzet van circa 100 vrijwilligers nog steeds springlevend. Wij bieden schoolexcursies aan die aansluiten bij natuur, erfgoed, oude ambachten en voeding. Ook voor een bedrijfs- of familie-uitje kun je bij de Lonneker Molen terecht. In de molenwinkel kun je allerlei producten kopen afkomstig van de Lonneker Molen zoals cake-, koek- en broodmixen.

6. Zuivelboerderij Holterhof

Holterhofweg 310

Het comfort en welzijn van onze koeien staat bij ons melkveebedrijf hoog in het vaandel. De hoogwaardige kwaliteit van onze producten komt tot stand door de goede zorg voor dier en natuur. Wij geloven in pure, lekkere zuivel tegen een eerlijke prijs. Vanuit deze gedachte is in 2021 onze zuivelwinkel geopend. Een mooi assortiment aan zuivelproducten van Twentse grond, uiteraard gemaakt met de Weidemelk van onze eigen koeien.  Om dit prachtige proces zichtbaar te maken, bieden wij ook een educatie- programma aan voor scholen! Bezoekers kunnen 14 oktober kaas en andere zuivelproducten proeven.

7. Nieuw Horster

Knalhutteweg 299

De Nieuw Horster is een historisch erf uit 1907 waar we met passie vleesvee houden. Lokaal, duurzaamheid en dierwelzijn staan bij ons centraal. De meeste dieren zijn geboren bij een melkveehouder in een straal van 10 kilometer rondom Enschede. In de winter eten de dieren gras, hooi en mais afkomstig van ons eigen land. In het voorjaar gaan alle dieren naar buiten. We brengen de dieren zelf naar een kleinschalige slachter in Oldenzaal waar het dier met respect wordt behandeld. Het vlees verkopen we op vaste afhaaldagen in pakketten aan de consument. Daarnaast hebben we een goede samenwerking met Café Sprakel en Landgoedwinkel Reef.

8. ’t Pompoenhofke en De Twentse Zoete Aardappel

Lutje Bruninkweg 25

’t Pompoenhofke

We telen pompoenen en sierkalebassen als een uit de hand gelopen hobby. Inmiddels hebben we rond de 100 verschillende soorten uitgestald in de schuur. Naast pompoenen voor de sier en Halloween hebben we ook vele eetbare pompoenen (grijze pompoenen, muskaat). Met de proeverij kun je onze huisgemaakte pompoensoep proeven, we hebben recepten hoe de soep gemaakt is. Je kunt pompoenen kopen om zelf mee te koken en/of voor de sier.

De Twentse Zoete Aardappel

Wij telen en verkopen zoete aardappelen. Sinds 2020 zijn we met deze teelt begonnen naast de melkkoeien en de pompoenen. We hebben verschillende soorten; oranje, wit en paarse zoete aardappelen. Met de proeverij gaan we ze bakken zodat je de verschillen in smaak kunt proeven. We verkopen de zoete aardappelen vanuit de schuur bij de pompoenen en enkele streekwinkels. Kom langs, kies je favoriete soort en ga er thuis mee aan het koken of bakken.

 

De toegang tot het evenement is gratis, maar op sommige locaties wordt er een kleine bijdrage gevraagd.

We verwelkomen je graag op 14 oktober om samen het platteland te proeven en te ervaren. Mis het niet!

flyer proef het platteland

Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan