Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Samen met 10 inwoners van ons buitengebied, Landschapsfonds Enschede en STAWEL zijn we vorig jaar gestart met het project ‘najaarsinzaai kruidenrijke akkerranden’. Daarbij is op 10 locaties een meerjarig bloemenmengsel met inheemse nectarplanten ingezaaid. Helaas zijn door de aanhoudende regen in het na- en voorjaar de kruiden niet of nauwelijks opgekomen. Dit najaar hopen we op gunstigere omstandigheden en kijken we uit naar betere resultaten. Grondeigenaren in het buitengebied kunnen zich daarom nu opnieuw aanmelden voor de najaarsinzaai.  

 

Maar liefst 9 km aan 3 meter brede akkerranden is vorig najaar ingezaaid. Zo ook bij de Lonneker Molen, nabij de Lansinkweg, de kruising van Harberinksweg en aan de Lonneker Markeweg. Helaas hebben de zware regenval en de daardoor veroorzaakte bodemverdichting op veel percelen geleid tot een slechte opkomst van de kruiden. Op sommige akkerranden is zelfs helemaal niets opgekomen. De akkerranden die iets eerder zijn ingezaaid, vertonen wel een goede groei van kruiden en zijn zeker de moeite waard om te laten staan. Op de andere locaties is de deelnemers van de najaarsinzaai de keuze gegeven om zelf te beslissen hoe ze verder willen gaan met de najaarsakkerranden. Ze zo te laten staan, opnieuw in te zaaien, mee te bewerken met de rest van het land, of los te trekken en/of door te zaaien.  
 
Meerjarige inheemse akkerranden meer ecologische voordelen voor insecten 
Door meerjarige akkerranden in het najaar in te zaaien, bloeien ze vroeg in het voorjaar. Mede daardoor hebben ze meer ecologische voordelen voor insecten. En niet alleen voor bijen, vlinders en andere insecten is dit een ideale plek om voedsel te vinden, maar ook wild gebruikt de bloemen als schuil- en voedselplek in het vroege voorjaar. Een ander voordeel van zaaien in het najaar is dat het dan minder droogte is en de onkruiddruk dan lager is. Hierdoor is de kans op een bloeiende akkerrand in het voorjaar groter.
 
Grondeigenaar verantwoordelijk voor zaaiklaar maken 
Het inzaaien wordt collectief verzorgd zodat de randen op een uniforme manier worden aangelegd. Het inzaaien van het meerjarige akkerrandenmengsel gebeurt door de loonwerker op kosten van het Landschapsfonds. Deze actie is daarmee een samenwerking tussen Landschapsfonds Enschede, STAWEL en gemeente Enschede. 
 
Aanmelden voor 27 augustus 
Om het zaaimengsel genoeg kans te geven zich te kiemen, is de gewenste zaaiperiode tussen midden september en eind oktober. U kunt zich opgeven voor deze actie via de
website van Landschapsfronds Enschede. 

Meer weten? Laat het ons weten 
Voor meer info kunt u een mail sturen naar
info@landschapsfonds.nl. 


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan