Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Wilt u zich als landbouwer of beheerder van landbouwgrond inzetten voor meer biodiversiteit, een gezonde bodem, goede waterkwaliteit en een afwisselend landschap? Meldt u zich dan aan bij Collectief Midden Overijssel. De inschrijftermijn is verlengd en u kunt zich nog t/m 30 oktober 2024 opgeven voor een verkennend gesprek bij de gebiedscoördinatoren. Tijdens dit gesprek wordt inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn om op uw grond een beheercontract af te sluiten voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) in de periode 2025-2028.

Binnen de leefgebieden ‘Open Grasland’ en ‘Dooradering’ is er ruimte in het budget voor nieuwe beheercontracten. Dit geldt ook voor de leefgebieden ‘Klimaat’ en ‘Water’, zij het alleen voor deelnemers in de stroomgebieden van Waterschap Drents Overijsselse Delta en Waterschap Rijn en IJssel. Informatie over het leefgebieden, de doelen en de beheervoorwaarden vindt u via https://collectiefmiddenoverijssel.nl/anlb/meedoen/.

 

Persoonlijk gesprek
Heeft u belangstelling? Dan nodigt het Collectief u uit om u aan te melden via secretariaat@collectiefmiddenoverijssel.nl met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer. Eén van de medewerkers neemt dan contact met u op voor het inplannen van een voorintekengesprek. In dit gesprek kunt u met een gebiedscoördinator bespreken op welke percelen u mee zou willen doen en met welke beheermaatregelen en oppervlakte. Huidige deelnemers die hun lopende contract willen uitbreiden, kunnen rechtstreeks contact opnemen met hun gebiedscoördinator of met het secretariaat.

 

Beheercontract
Het Collectief bekijkt na de voorintekening welke van alle opgegeven percelen het meest bijdragen aan een efficiënt en effectief agrarisch natuurbeheer. Bij een positieve beoordeling worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een beheercontract met een looptijd tot eind 2028.

 

Meer informatie?
Kijk op www.collectiefmiddenoverijssel.nl of bel met het secretariaat, 06-3449 7574.

 

 

Het verhaal van ‘volgas boer’ Gerrit

Melkveehouder Gerrit Dubbelink uit Ambt Delden noemt zichzelf een ‘volgas boer’, maar wel eentje met oog voor de natuur. Hij heeft een manier gevonden om zijn bedrijfsmatige insteek te combineren met zorgen voor het landschap. Zijn bedrijf op landgoed Twickel behoort al vier generaties toe aan zijn familie en het karakteristieke landschap van het landgoed ligt hem na aan het hart. Gerrit levert via het ANLb zijn bijdrage aan het behoud ervan.

 ,,Collectief Midden Overijssel is voor mij een belangrijke partner als het gaat om agrarisch natuurbeheer”, vertelt Gerrit. ,,De mensen die er werken, staan met hun laarzen in de modder. Ze snappen het systeem en de omgeving waarin we boeren. De lijntjes zijn kort en ze zijn altijd bereid te helpen en mee te denken hoe natuurbeheer op jouw specifieke bedrijf het beste past. Dat werkt heel prettig. Ik zou boeren die twijfelen, adviseren uit te proberen hoe het is om deel te zijn van het collectief. Als aan het eind van de beheerperiode van zes jaar blijkt dat het niet bij je past, dan kun je er gewoon weer uitstappen!”

Het gehele artikel lezen over Gerrit Dubbelink kan hier.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan