Blijf op de hoogte via ons Orgaan

De jubileumbijeenkomst ligt inmiddels al weer achter ons en we kunnen tevreden terugkijken. Op een mooie nazomermiddag verzamelden zich in De Oude Usselerschool een kleine 150 mensen die zich op één of andere manier betrokken voelen bij Stawel. Voorzitter Jan Pipers heette alle aanwezigen welkom. Daarna gaf hij het stokje over aan Jan Medendorp, die het programma aan elkaar praatte. Hij introduceerde de sprekers, Theo de Bruijn (Saxion), Henk Jolink (LTO) en Hans van Agteren (wethouder). Zij keken alle drie op hun eigen manier naar de rol van Stawel zoals die is geweest, maar vooral ook hoe zij die in de toekomst voor zich zagen. En het is Jan Medendorp wel toevertrouwd dat hij op een kritische, maar ook humoristische manier de heren na de tijd aan de tand voelde.
Het programma startte met een kort filmpje waarin drie personen terugkeken op de periode waarin zij actief waren voor Stawel. Het spits werd daarbij afgebeten door Hennie Graave, één van de oprichters van Stawel. Mooi was het om te zien en te horen hoe iemand van 87 jaar nog moeiteloos de geschiedenis van het ontstaan van Stawel vertelt en in één adem daarna enkele hoogtepunten uit de beginjaren van Stawel naar voren brengt. En natuurlijk was Hennie Graave aanwezig en met humor beantwoordde hij de vragen die Jan Medendorp hem stelde.

Een anekdote van Hennie uit die jaren is nu nog steeds van toepassing. Hij sloot zijn korte gefilmde betoog af met de woorden “de boodschap is belangrijk, maar de verpakking is nog belangrijker”. Deze uitspraak van Hennie is tegenwoordig nog steeds van kracht.
Hennie Graave was als bestuurslid actief in de periode waarin Hans van den Esschert consulent van Stawel was. Zijn opvolger was Gerrit Jan van der Veen en in de film besprak hij een aantal zaken die kenmerkend waren in zijn periode als consulent. In het laatste deel van de film vertelde consulent Gerrit Meutstege waar hij zich zoal mee bezig hield. Natuurlijk is het niet mogelijk om in 10 minuten film alle activiteiten in vijftig jaar Stawel te bespreken, maar het gaf wel een mooie indruk.
Het volgende deel van het programma was een forumdiscussie waar de zaal bij betrokken werd. Het panel bestaande uit de drie sprekers aangevuld met consulent Gerrit Meutstege reageerde op vragen. Gespreksleider Jan Medendorp zorgde ervoor dat ook de zaal actief meedeed.

Het laatste officiële moment was de overdracht van de voorzittershamer. Na bijna 18 jaar voorzitter Stawel geeft Jan Pipers het stokje over. Daarmee kan gesteld worden dat Jan de langst zittende voorzitter is die Stawel in haar 50 jarig bestaan heeft
gehad. Een periode waarin Stawel zich heroriënteerde, verbreedde en ontwikkelde tot de organisatie die zij nu is. En dat altijd onder de positieve en betrokken leiding van een voorzitter met een altijd optimistische grondhouding. Stawel is Jan veel dank verschuldigd omdat hij de stichting met succes door deze uitdagende periode heeft geloodst. En nu is het na 50 jaar dus tijd voor de zesde voorzitter en hij is geen onbekende. Na Jan Pipers komt Gerrit Jan van der Veen en hij is natuurlijk geen onbekende voor Stawel. Gerrit Jan kreeg de voorzittershamer overgedragen maar denkt hem niet echt nodig te hebben.

 

Bekijk de foto’s


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan