Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Voor elke boer in Enschede die wil bijdragen aan het verduurzamen, verbreden of verbinden met de stad, ligt er een voucher klaar ter waarde van 1000 euro. Hiervoor kunnen boeren een voucheraanvraag indienen. Die kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het bevorderen van de afzet van lokale producten, het terugdringen van klimaatverandering en een bijdrage leveren aan de energietransitie. Maar ook het behoud en versterken van het landschap, waterkwaliteit, bodem en natuur. 

Karin Schukkink van melkveebedrijf De Veldgeuver en Twentse Slak verteld over haar ervaring met de inzet van de voucher. 

We liggen met ons bedrijf echt tegen de stadsrand aan. Een locatie waarop verbreding misschien wel kansen heeft. Maar wat dan en is dat echt iets wat we leuk vinden? Het moest in ieder geval passen bij onze andere (bedrijfs)activiteiten, iets zijn wat we oprecht leuk vinden om te doen en iets zijn wat niet iedereen al doet. Sinds 2022 begonnen met het kweken van slakken, of luxe genoemd, escargots. Gewoon klein beginnen en al 'pionierend' ontdekken hoe het moet of hoe het niet moet. Slakken bevatten veel eiwitten en weinig vetten en hebben een hele lage CO2 foodprint. Wellicht wel het voedsel van de toekomst..? In ieder geval zijn ze ook erg lekker! We richten ons puur op de lokale/regionale markt, een echt streekproduct dus. Na de opstart in 2022 zijn we voor het eerst gaan verkopen in 2023. In eerste instantie alleen aan de horeca, die de nuchtere slakken zelf verder verwerkt in een gerecht. Toch merkten we al snel dat er ook vraag was bij de consument. Maar rechtstreeks verkopen aan de consument betekend ook dat we de slakken zelf moeten verwerken en verpakken. Naast een investering qua tijd vroeg dit ook om investering in o.a. een vacuümmachine. Hiervoor hebben wij een voucher aangevraagd bij het transitiefonds. Het was voor ons een mooi steuntje in de rug om deze stap te maken. En met succes want eind 2023 hebben we de eerste schaaltjes met slakken verkocht. Je schuift het aluminium bakje 8 minuten in de oven en je hebt een uniek borrelhapje of voorgerechtje op tafel staan. In tegenstelling tot veel andere subsidieregelingen mag je bij deze voucher ook gebruikte machines aanschaffen. Bovendien gaat de aanvraag eenvoudig en snel, geen administratieve rompslomp. Er zijn kaders gesteld waarvoor de voucher ingezet moet worden, maar binnen deze kaders is erg veel ruimte voor maatwerk. Volgens mij kan elke boer wel iets bedenken waarvoor deze voucher ingezet kan worden!

Twentse Slak

Een eigen innovatief idee? Geef het door aan Stawel!

Ben je aan het denken gezet? Of heb je een ander idee wat bijdraagt aan het verduurzamen, verbreden of verbinden met de stad? Vul dan het voucheraanvraag formulier in en wij gaan onderzoeken hoe wij jou op welk punt kunnen ondersteunen.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan