Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Stawel 50 jaar

Oud beeldmateriaal gevraagd!
De jubileumcommissie van Stawel is op zoek naar oud beeldmateriaal (film en foto) om te gebruiken voor het jubileum van Stawel. Bent u in het bezit hiervan en mogen wij dat gebruiken, stuur dan een mail naar Stawel (info@stawel.nl) of bel met de consulent (06-51372588). Wij stellen het zeer op prijs en met uw hulp hopen wij een mooi tijdsbeeld neer te kunnen zetten.

Meert, Streektaalmoand of Dialectmoand

Wiej hebt de moand meert, de “Streektaalmoand” al wier had, ’t gung rap disse keer. Op rtv-Oost köj ’t ok ‘n helen dag heuren, “meert, streektaalmoand”, mer dan gung Bert van Losser zo wier oaver in zien “nette” Hollaands, dan könt ‘m de leu in Zwolle ok verstoan, zear hee kottens toen wiej biej ‘m in de oetzending warn. En möj noagoan, van kunnigen oet Goor heuren ik dat hee wal good Twents kon. Nem noe den aandern Bert, ok van RTV-Oost, better bekeand as Helligen Hendrik en den hef zich toch drök maakt.
Ok de jonge leu dee meant dat ze gin Twents meer könt, harn doar völle wille an en ik weet nich hoo vaak of “noaber en noaber” is bekekken en loaw eerlijk wean, de jonge leu stekt der toch wier wat van op. En wee har noe dach dat Thea Kroese met zöl doon an ’n stukske oaver “Harry Potter in ’t Twents”, da’s wal luk aans as “kokken biej RTV-Oost”.
Ok Paul Schabbink kon nich achterblieven in ’n Twentsen optocht en hef André Hazes in ’t plat doan, en waarachtig hee lik der ok nog ’n betje op.

Nem noe de Twentse Welle, doar is Harry Nijhuis de man van de Streektaal en den pröt ok good en völ Twents en hee har oarige dinge oetdach vuur de leu. De muziekgroep Algerak hef doar ne tryout maakt op 9 meert. Joa dee groep mös op 15 meert nog spöllen vuur ne hele koppel vrouwleu in Ommen en zee harn nog nich eerder met mekaa in de schienwearpers stoan. Niks mis met ’n extra optreden, met zukke muzikaanten kon dat toch nich mis goan en Harry wörden der drök met, der zat bienoa 60 man in de koele, de koffie was bienoa nich an te sleppen. Vuur Algerak was ’t efkes wennen zoonder Egbert, den doedelzakspöller, dee ofgelopen joar oet de tied was kömmen, mer met de beire nieje spöllers gung ’t ok heel good. Oale nummers zoas “Johnny is de boy vuur miej”, “Marieke van de Mulder”, “Smaakt prima”, “nen achterbaksen knieperd”, “Kwam der mar meer an”, “Mirreweentershoorn”, “Mollie, wat wöl iej”, “Viever” en “Oma, dee har een rollator” wörden biejnoa metzungen duur de leu. Ok de niejere leedkes warn slim de meuite weerd en ’t was moesstil in de koele tot an ’t eande ’n daverend applaus lösbarsten en Algerak ne stoande “ovatie” kreeg.
’t Was ’n heel good begin in de Twentse Welle van “meert, de Streektaalmoand”. 16 vrouwleu oet en um Eanske bint op 15 meert noar ’n Streektaaldag in Ommen hen west en hebt doar tehope met roem 250 vrouwleu oet heel Oaveriessel ne vuurdracht van Jan Germs, Hoes van de Taol oet Drenthe en van Tineke van Buren oet Heldern metmaakt en ’s middaagns ok luusterd noar de leedjes van Algerak. Met ok nog ± 20 vrouwleu op ne wochlieste is doar ieder joar wier gin gebrek an belangstelling.

Dee zölfde vrouwleu harn op 17 meert Thea Kroese oetneugd um op euren Poasmiddag luk oaver de gebroeken te vertellen en dan bij biej Thea an ’t goeie adres, zee har van dee gewealdige verhalen dat ’t lik of iej doar zölf met ’n neuze boavenop stoat, ik heb nog nooit zovöl vrouwleu in Ossel biej mekaar zeen dee zo stil warn as ne moes.

Op 29 meert har Harry Nijhuis in de Twentse Welle um 11.00 uur de koffie kloar en begun in de koele met oetleg oaver de modersproak. Doarnoa gungen de leu noar ’t losse hoes woaras de oale boerengezegdes wörden anhaald. An ’t leste hef Harry oons de taalkamer loaten zeen woar de petretten hangt van de leu dee van betaansie bint west vuur ’t instaandhoalen van oons mooie Twents, doar köw greuts op wean.

’s Oamnds was der biej ’t Hoogspel in Deelden de Finale en priesoetreiking van ne schriefwedstried in de Streektaal, dat wörden duur ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak organiseerd. Van al dee verhalen en gedichten is ’n mooi book maakt, dat book is te koop biej ’n Kreenk en ‘t het “aait verdan”.

’n Lesten streektaaloamnd in meert was wier biej de Twentse Welle; Harry Nijhuis hef doar an wal 80 man oetleg geven hoo ’t Twents in mekaar zat en gaf ok vuurbeelden van Engelse weure. In de pauze kreeg alleman nen kwis met Twentse weure, dee mös iej rap efkes invullen en dan wier inleaveren bier Harry. Noa de pauze nam Jan Riesewijk ’t stökske oaver en wörden de antwoorden bekeand maakt en ’n stuk of wat priezen oetreikt. En de winnaar van den mooien kwis was Joop Weber, ’n vuurzitter van de Kreenk vuur de Twentse Sproak, hee hef ‘n Kreenk eer an doan. An ’t lest hef Jan Riesewijk nog zungen vuur de leu en toen was ’t vuurbiej, meert, dee mooie dialectmoand.

Leida van ’n Danngoarn

Afval in het buitengebied

Opruimactie
De buurtkring Esmarke heeft in haar gebied op 2 april een opruimactie gehouden voor zwerfvuil en gedumpt afval. Een “geslaagde” aktie, want er werd een heleboel verzameld door alle vrijwilligers. Hieronder een foto van een deel van het resultaat.

Zakken vol gedumpt materiaal

Zakken vol “pröttel” en veel gedumpt materiaal zoals banden, stoelen, bouwafval, etc, etc.

Niets dan lof voor de buurtkring en de vrijwilligers natuurlijk, maar… Het geeft te denken dat het nodig is om een dergelijke aktie te organiseren omdat er mensen zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. Je zou zelfs kunnen redeneren dat een opruimaktie het storten van afval aanmoedigt. “Het wordt wel opgeruimd, toch?”
Niet alleen op openbaar terrein vindt dumpen van afval plaats, maar ook particuliere grondbezitters krijgen ongevraagd bezoek van onverlaten die hun aanhanger opkiepen. De dader is gevlogen en vaak laat deze ook geen sporen na die tot een succesvolle opsporing leiden.

Diftar
Gemeente Enschede stapt per 1 januari 2017 over op het Diftar systeem. Alle containers worden gechipt en hoe meer er gescheiden wordt, hoe beter. Het idee is dat er op termijn bijna geen restafval overblijft en dan kan de grijze container verdwijnen. Is dat een goed idee? Ja dat is het wel als alle bewoners van Enschede keurig afval zouden scheiden en wegbrengen. Zover is het helaas nog lang niet en de vrees is niet onterecht dat we dat gaan merken in het buitengebied. Niet alleen zwerfafval (bijvoorbeeld van de grote M) maar ook steeds meer mensen die met hun rommel niet naar de afvalbak gaan maar het ergens dumpen.
Komt nog bij dat het gratis storten ook tot het verleden gaat behoren. Waar je nu nog jaarlijks kostenloos 300 kg afval bij het afvalbrengpunt kwijt kunt, is het straks ook betalen voor elke kg. Er is een categorie burgers die het niet zo nauw neemt met de regels en als het de portemonnee raakt worden ze creatief. Er is voorgerekend dat een gemiddeld huishouden straks 20 euro per jaar goedkoper uit is. Maar hoe is het dan met de kosten van al dat afval dat gedumpt gaat worden. Dat gebeurt nu al en zal zeker niet minder worden. Het zal voor een aantal mensen de uitdaging worden om meer dan 20 euro per jaar uit te sparen en niet doordat ze minder afval produceren. De vrijwilligers in de Esmarke (en in de rest van Enschede) kunnen de mouwen al vast opstropen.

Gezellige ouderenmiddag 2016

We kunnen terugzien op een geslaagde ouderenmiddag met een optreden van de Raddreijers uit de buurt van Winterswijk. De Raddreijers stoppen na 50 jaar met optreden, vandaar dat de ouderenmiddag nu een keer in het voorjaar werd gehouden.

ouderenmiddag_1 ouderenmiddag_2

De volgende ouderenmiddag is over 1 ½ jaar, in oktober 2017. De ouderenmiddag wordt dan op een nieuwe locatie gehouden. Steeds meer bezoekers van de ouderenmiddag hebben problemen met de trappen in de aula van Stedelijk Lyceum.

We hebben na afloop van de ouderenmiddag een dasspeld gevonden, zie onderstaande foto.

ouderenmiddag_gevonden_voorwerp

De dasspeld is af te halen bij Hermieke Voogd, Weerseloseweg 235, tel. 053- 4351983

Buurtkringnieuws

Graslandwoeler

De buurtkring Lonneker heeft een Evers graslandwoeler aangeschaft. Standplaats bij Arjan Roerink aan de Wiefkerweg 20 in Lonneker. Telefoon; 06-53921003 of 053- 4309841

Niejs oawer de Streektaal

KTSMeert hew had en dan wördt ’t allemoal wat röstiger met ’t Streektaalgedoo, joa dat ha’j dach, want den bekeandern Tukker oet Goor den döt der wat an, het éne noa ’t aandere filmpje köj veenden op you tube en Facebook. A’j op Google “Persbureau Kneuters” intiept dan köj van alns bekieken, en doar is oonze jeugd gelukkig wal vuur in. ’n Paar joar geleden dach alleman dat ’t Twents, ‘n oonderdeel van ’t Nedersaksisch taalgebied, zöl verdwienen, de mooders doot gin Twents meer en dan wördt ’t de keender nich meer met ’n papleppel ingötten. Wiej bint bliej da’w leu as Herman Finkers, Thea Kroese, Gerrit Kraa, Anne v.d. Meiden, Boern Leu, Gewoon Aans, ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak en nog völ aandern hebt dee drök bint (west) met de moodersproak.

En wat is der wiedter te doon in april? As disse keer ’t Orgaan oetkeump is ’t optreden van “Gewoon Aans” op 8 en 9 april al wier west. Ok is dan den Twenteakademiedag, dee op 9 april in de Johanneskeark in Twekkel wördt hoalen, al wier achter de rug. Op 11 april was der in de Salon biej tante Sien in Vasse nen literairen Streektaaloamnd in stijl, woaras o.a. Thea Kroese, Bert Wolbert, Gerrit Kraa, Gerrit Dannenberg en Arie Jansen an met doot.

A’j nog vroagen hebt of iej weet’ dat der eargens aanders ’n mooi optreden in de streektaal is, köj mie’j aaltied bellen, 074-2911090.

Alie van der Veer

Bezoek aan Wagyukoebedrijf fam. Nijhof

Logo Vrouwen van nu

Op woensdagmiddag 20 april gaan wij op bezoek bij de fam. Nijhof in Delden, zij hebben wagyukoeien op hun bedrijf. Dit zijn Japanse koeien en een heel ander soort als de bij ons bekende zwarte of roodbonte koeien. Zij geven hun koeien bier, laten ze naar klassieke muziek luisteren en geven de dieren massages om een lekker stuk vlees te krijgen van zeer hoogstaande kwaliteit. Vorig najaar zijn ze al een keer op tv geweest en ze staan ook op de streekmarkt in Delden.

Lijkt het je leuk om met ons mee te gaan kijken naar dit bedrijf, geef je dan op bij: Rendi Geerdink,053-4821382/ jgeerdink@hetnet.nl of Ans Olink,053-5744854/ olink20@kpnmail.nl .
Graag opgeven voor woensdag 13 april, kosten 5 euro per persoon. We beginnen om 13.30 uur bij familie Nijhof, Langestraat 161, 7491 AE Delden, tel.074-3764500. Op internet kun je hun site bekijken; www.wagyukoe.nl.

agrarische contactpersonen Rendi en Ans.

Stekjes en Plantenmorgen

Op donderdag 12 mei 2016 houden we weer onze jaarlijkse stekjes en plantenmorgen, deze keer bij Riny Nijhuis, Winterhaarweg 220 in Boekelo. Wij verwachten dat jullie in grote getale komen met veel planten en stekjes om te ruilen. Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar.

de tuincommissie.

De fiets- en wandelcommissie

26 april We fietsen een gedeelte van het rondje Enschede en starten vanaf de parkeerplaats bij Intratuin. Via rustige wegen zoeken we de aansluiting op de route. Mogelijk is er onderweg een koffiestop en lukt dit niet, dan kunnen we na afloop ook bij Intratuin koffie drinken.
18/19 mei 2-daagse fietstocht, deze maand organiseren we geen middagtocht.
28 juni We gaan iets verder weg en willen vanaf Bornerbroek en Enter gedeeltes van de Doorbraak verkennen. De start is bij de RK-kerk in het centrum van Bornerbroek
26 juli Waarschijnlijk zijn nu de bosbessen wel rijp en combineren dat met een leuke fietstocht vanaf het pannenkoekenhuis gelegen aan de Alsteedseweg in Buurse.
30 aug Deze keer fietsen we een rondje in en om De Lutte en kiezen we de z.g. Hellehondroute. De start is bij de VVV in de Lutte.
27 sept Tijd voor de dagtocht, deze keer fietsen we de Archemer route. De start is in Hulsen bij knooppunt 17, (een gehuchtje bij Nijverdal) Meer informatie over deze tocht maken we t.z.t. bekend.

Alle middagtochten beginnen om 13.30 uur. Meer info of tips bij de commissie: Wil Vreeman (053-4320677), Hermieke Voogd (053-4351983), Thera Migchelbrink (053-4343711) en Alie van der Veer (074-2911090).

Verenigingskalender

Woensdag 20 april: Vrouwen van Nu.
Bezoek aan Wagyukoebedrijf fam.Nijhof
Aanvang: 13.30 uur bij familie Nijhof, Langestraat 161, 7491 AE Delden

Woensdag 20 april: Vrouwen van Nu.
Feestelijke provinciale jaarvergadering.
Aanvang: 10:00 uur. Locatie: IJsseldelta Center Zwolle
Opgave: jubileum85jaar@gmail.com

Dinsdag 26 april: Vrouwen van Nu.
We fietsen een gedeelte van het rondje Enschede.
Vertrek 13:30 uur vanaf de parkeerplaats bij Intratuin.

Donderdag 28 april: Vrouwen van Nu.
Bezoek aan de Aardhuizen in Olst en een stadswandeling in Deventer.
Opgave vrijdag 8 april bij Alie de Boer.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.

Donderdag 12 mei: Vrouwen van Nu.
Stekjes en Plantenmorgen.
Aanvang: 10:00 uur. Locatie: Riny Nijhuis.

Woensdag 18 en donderdag 19 mei: Vrouwen van Nu.
Tweedaagse fietstocht in de omgeving van Dalfsen-Ommen.
Opgave donderdag 24 maart bij Betty Janssen.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.

Dinsdag 28 juni: Vrouwen van Nu.
We gaan iets verder weg en willen vanaf Bornerbroek en Enter gedeeltes van de Doorbraak verkennen.
Vertrek: 13;30 uur bij de RK-kerk in het centrum van Bornerbroek.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan