Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Samen Klassineren!
  • Op bezoek bij de koe!
  • Leida , oaver Thea, Johanna en oonze boeren
  • Plantgoed bestellen (iedereen een boom)
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Erfcoach

Meer informatie over de erfcoaches en hun werkgebied vindt je op deze website.

De provincie maakt de inzet van de erfcoaches mogelijk. Kijk ook op de provinciale website digitale erfcoach.

Samen Klassineren

In een rusteloze, regelwereld,
met terugkerende trekkereenheden
en telkens ronkende retoriek,
is het tijd om landerig te luisteren
en te kijken; `Op bezoek bij de koe.'
Belangstellend bij gaan benen hoe
moderne melkveebedrijven werken.
Was die wereld in mijn jonge jaren
minder schonkig en vol met paarden-,
pinkster-, boterbloem en margrieten?
Bij het kiekjes kijken ruik ik vlaaien
en hoor hommels, weidevogels.
Maar over de schouder voelt snel
als een afgedragen slobbertrui.

Tijd om vanaf 18 juli af te spreken
op 'n Pol bij Boekelo, Stokkers in
Breukheurne, de Veldgeuver Twekkelo,
Voogd Hof Espelo, Smelt-Luttikhedde
bij Buurse of Brookmoat Usselo voor
kuieren, klassineren, met en zonder
de bekende koetjes en kalfjes

Zoals Mars en Venus in gesprek gaan,
kunnen de stadsen en plattelanders
ook rondhangen in werelden waarvan
ze menen dat die anderen toebehoren.
Zo is het weer tijd om te stoppen in
Usselo om andere redenen dan Kist.
Want het is luw rond Hannink's Dientje.

Decennialang weggalopperende
leefbaarheid door bredere banen van
asfalt en dagelijks denderend verkeer.
Wissinksmöl was al verdwenen uit het
kapotte kransesdorp, maar 't grootste
zit in het kleine. De stender keerde
terug, het vrachtverkeer verdween.

Usselo is aan het herbeginnen,
er is weer een mooi van binnen.
Zes veehouders stellen hun erven
op afspraak open voor een verhaal
over hun mooi van binnen. Luister
en vraag ze de stof van het vege lijf
zonder omhaal of kapotte taal.

Dick Schlüter, Stadsdichter Enschede

In de TC Tubantia verscheen dit mooie gedicht van de hand van Stadsdichter Dick Schlüter. Bij de start van de rondleidingen bij de boer heeft hij het gedicht voorgedragen en daar is een filmpje van gemaakt. Deze is terug te kijken op Youtube via deze link. https://youtu.be/lliUQuP2A4w

Op bezoek bij de koe

Leida, oaver Thea, Johanna en oonze boeren

Loa’k ees beginnen met Thea Kroese, zee wörden ’t boegbeeld neumd van de Twentse streekcultuur en kreeg ofgelopen 20 mei De Twentse Taalpries oetreikt. Patrick Welman, oald wethoolder van Eanske en noe börgemeister van Oldn’zel en vuurzitter van de jury, hef eur in mooi Twents toosprökken en eur dee pries doan. Ne hele eer vuur Thea dee angaf dat zee dee Twentse Taalpries mooier vun dan eure ridderorde. Biejzeunder dat Femke Nijboer, dee de anmoodegings-pries kreeg, biej Thea in de leer is um ’t Twents ’n luk oonder de knee te kriegn. Dan geet zee op de UT woar zee assistent-hoogleraar is, colleges in ’t plat doon.

En ik goa verdan met Johanna ter Steege, zee kreeg kottens in Heldern de Johanna van Buren Cultuurpries oetreikt duur Herman Finkers. Umdat zee as gin aander oonze Twentse Sproak leavend hooldt. En dat nich allenig, ok kö’w vanof 7 juli wier noar Hanna van Hendrik, leu dee ’t spektakel nog nich eerder met hebt maakt, hebt doar de kaarten al vuur in ’t hoes. Johanna is ok gangs wes um leu oale films vuur ’n droad te loaten halen. Doar is nen mooien film van maakt, ’zo doot wie dat’, kump noe ok in ’t hele laand in de bioscopen. Gisteroamnd bu’we met ’n köppelke vrouwleu noar den film hen wes, dreaien hier in Eanske. ‘k Möt eerlijk zeggen, dat was de meuite weerd en Johanna hef alns in mooi Twents an mekaa kuierd.

Oaver de protesten van de boeren kö’w oonderhaand wal ’n heel book schrieven, de kraanten stunden der alle daage vol van. Hier in Oaveriessel he’w duch miej ok völ te völ van dee Natura-200 gebieden. ’t Lik derop dat bepoalde pertiejen doar in ’n Haag meant dat de boeren opstappen möt. Ik verdeank ze der ok nog van dat leu oet ’t Westen al dee leuge boerderiejen kopen wilt um doar in alle röst te goan wonnen. Zee hebt joa in de coronatied vekaansies hier duur brach en oonderveunden hoo plezearig de leu hier bunt en dat lik eur ok wal wat. Vot oet de Raandstad en op noar ’t röstige Oosten van ’t laand. Loa’w hoppen met mekaa dat’t nich geet gebuurn, dan krie’w der nen groten pröttel van. ’t Mag vuur eens en aait dudelijk wean dat de boeren ’t laandschop oonderhooldt en dat kan eur ginne Westerling verbetteren.

Doarum, blief de boeren oondersteunen op wat vunne wieze dan ok, ok al he’j ginnen tractor, de vlag op ’n kop hangen en nen roojen zakdook köj wal um ’t heufd doon of an oene taske knuppen. Alle betjes helpt!

Leida van ’n Danngoarn

Iedereen een boom

Er komen weer Boomdeeldagen aan! En dat betekent dat ook inwoners in het landelijk gebied van de gemeente Enschede bomen en plantmateriaal kunnen aanvragen voor slechts een deel van de kostprijs. Bijvoorbeeld voor erfbeplanting, maar ook voor landschappelijke beplanting. De provincie Overijssel, Landschap Overijssel en de gemeente Enschede delen komende winter opnieuw bomen en bosplantsoenplanten aan inwoners uit tegen een vergoeding van 25% van de totale kosten. De rest wordt door de provincie en gemeente betaald. 

De actie geldt voor iedereen die in het landelijk gebied van de gemeente woont, met een plek voor bomen en/of bosplantsoenplanten in een klein landschapselement of op het erf dat de lokale biodiversiteit en landschapsstructuur kan versterken.

Vanaf 15 juni tot 30 juli is het mogelijk om als inwoner van één van de deelnemende gemeenten online plantmateriaal aan te vragen. Het gaat om meerdere inheemse bomen of bosplantsoen waarbij de eigenaar voor maximaal 1.000 euro aan plantmateriaal mag bestellen en 75% van dat bedrag door de provincie en gemeente wordt betaald. De eigen bijdrage bedraagt dus maximaal 250 euro.

Het plantmateriaal kan door inwoners zelf komende winter tijdens een Boomdeeldag worden opgehaald. In de gemeente Enschede wordt de Boomdeeldag op 19 november gehouden.

Meer informatie over deze actie en de mogelijkheid om bomen en/of bosplantsoen aan te vragen vind je op Iedereen een boom.

Vrouwen van Nu

Logo Vrouwen van nu - Fiets- en wandelcommissie

Verenigingskalender

Dinsdag 26 juli: Vrouwen van Nu
Fietstocht omgeving Deurningen
Start 13.30 uur bij Zuivelboerderij Kaamps, Vliegveldstaat 4A Deurningen


Zondag 18 september: Stawel/ Wageler Samen
Twentse Landdag in het Ledeboerpark/Wageler
Aanvang 10.00 uur.


Zaterdag 29 oktober: Stawel
Gezellig middag voor (oud)leden van landbouwcoöperaties
Verenigingsgebouw Usselo (nadere info volgt)


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan