Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie van Ons Orgaan de volgende onderwerpen:

Knap a’j dr nog wat van snapt

Heel wat leu waarn slim oaverdoonderd toen op 18 mei in ’t niejs bekeand wörden maakt dat FC Twente ’n pötje leager mös voetballen. En zee warn met ’t nieje bestuur ja zo good gangs um an alle vuurwaarden te voldoon dee de hoger heren van de KNVB oet harn dach. Miej duch, dee eisen harn wal ‘n luk meender könt, wiej möt ja allemoal inleaveren!
En wat sneu vuur al dee kleane jongs dee noe ginne club meer hebt woarat zee greuts op könt wean, möt de sjaaltjes, mutsen, vlaggetjes en meer grei dan noar ’n rommelmaarkt?
Ik möt eerlijk zeggen da’k ok gin verstaand van voetballen heb, mer ik begriep wal dat ze noar de rechter bint stapt um eur geliek te kriegen. ’n Paar professoren in Gröningen warn ’t der ok nich met eens en vunden dat de KNVB better mös kontroleren, der kuump ja geald genog binnen, doar mag ja ok wal ’n keer wearkt wörden, of nich dan.
Trouwens met rechters he’j ’t ok aait nog nich wönnen, dee doot ok mangs oetspraken dan deank iej ok “dee hebt der ’n paar hen waterdösken”. En ’t zal nich de eerste keer wean dat de verkeerden bunt straft en dan he’j ’t schoap an ’t drieten. Fouten wördt der oaveral genog maakt en as ’t eaven mögelijk is dreks in ’n doofpot dermet, want at de boel op facebook keump, dan waart oe mear, alleman döt en pröt met teagenswoordig.
Vuurleupig blif de spanning der nog wal efkes in en is ’t te hoppen dat FC Twente verdan kan goan in de eredivisie, heel belangriek ok vuur de wearkgeleagenheid hier in Twente en zeker vuur Eanske met al dee leu in ’n biejstaand. Dee harn de leste daage wal good können helpen met ’t dreugmaken van al dee oondergelopen huuze en keelders en ‘t oprummen van alle umgewaejde beume en täkke dee oaveral terecht bint kömmen.
Vedaag stun der wat oaver asbest in de kraant, “de zin en de onzin “ van de sanering was oetzoch duur ne expert op dat gebied. De leu zollen nich zo hysterisch doon en ’t opruumen van dat grei duur kearls in witte pakken kosten völ te völ (subsidie)geald.
Alleen al in Oaveriessel is 500 miljoen euro neudig um alle asbestdaken te saneren mer joarlijks kömt der ok 500 leu oet de tied umdat zee asbestkanker hebt. Ne fleenke klus vuur Staatssecretaris Sharon Dijksma um nieje ofspraken hieroaver te maken.

 ’t Geet net as met ’t weer, ’t niejs is zeer wisselvallig met code oranje hier en doar!

Leida van ’n Danngoarn

Rondleiding op de boerderij

Rondleiding op de boerderij

Aanleg glasvezel in het buitengebied nabij!

De Werkgroep Enschede Breedband Buitengebied (WEBB) is blij met de volgende stap naar realisatie van de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Op de bijeenkomst dinsdag 7 juni j.l. die werd georganiseerd door de Stichting TwenteGlas en Glasvezel buitenaf werd aan de werkgroepen de stand van zaken uit de doeken gedaan. Na de vakantie volgen ook de voorlichtingsbijeenkomsten voor bewoners en bij voldoende deelname (50%) kan de aanleg dit jaar nog starten. Na het buitengebied van Lonneker kan dan ook de rest van het Enschedese buitengebied gebruik maken van een snelle verbinding voor internet, telefoon en tv.

Eindelijk glasvezel in het buitengebied!

De Stichting TwenteGlas maakt zich sterk voor de  aanleg van glasvezel in het buitengebied van  Haaksbergen, Hengelo, Enschede en Losser.  Omdat de commerciële aanbieders het tot nu toe  lieten afweten, hebben deze gemeenten de  afgelopen jaren nauw samengewerkt met bewoners  en ondernemers in het buitengebied om een  glasvezelnetwerk te realiseren. Per gemeentelijk  grondgebied is een werkgroep van bewoners en  ondernemers actief, die de vraagbundeling (de  inschrijving) van toekomstige afnemers in het gebied gaat organiseren. Ook in Enschede is op initiatief van Stawel een werkgroep (WEBB) ontstaan. Alle informatie is te vinden op de website: www.twenteglas.nl. Ook op de website www.glasvezelbuitenaf.nl komt op korte termijn informatie beschikbaar over het project in deze 4 gemeenten.

Minimaal de helft!
De aanleg start echter alleen als minstens de helft van de inwoners in het betrokken buitengebied ervoor tekent om diensten af te nemen via glasvezel. Het aanbod bestaat uit een abonnement voor televisie, internet en telefonie in combinatie met een maandelijkse toeslag voor buitengebied van € 9,95 per maand.

Ambassadeurs gezocht
De komende maanden start de vraagbundeling (inschrijving) van belangstellenden voor de aansluiting met glasvezel. Maar het gaat dus alleen door als minimaal de helft van de inwoners intekent. Daarom is het van belang dat een aantal enthousiaste bewoners uit het buitengebied zich de komende maanden inzet om informatie te geven. Daarvoor worden deze ambassadeurs eerst zelf voorzien van de nodige informatie tijdens een bijeenkomst vooraf aan de algemene informatiebijeenkomsten. Ben jij ook overtuigd dat glasvezel nodig is in het buitengebied en wil je daar graag een steentje aan bijdragen, geef je dan op via info@twenteglas.nl

Gezamenlijke fietstocht Buurtkringen

Gezamenlijke fietstocht Buurtkringen

Op zondag 28 augustus wordt de gezamenlijke fietstocht voor de leden van de buurtkringen gehouden. De buurtkring Usselo is dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie van deze fietstocht.
Na een vergadering van alle buurtkringen van Enschede mogen wij ons er op verheugen dat vanaf heden ook de buurtkringen Esmarke en Lonneker voornemens zijn om weer deel te nemen aan de gezamenlijke activiteiten. Hiermee zijn we natuurlijk heel erg blij.
Zet deze datum dus alvast in uw agenda zodat we zoveel mogelijk deelnemers mogen begroeten en nadere informatie over de locatie volgt nog.

Buurtkring Usselo

Niejs oawer de Streektaal

KTSNich vergetten kaarten vuur Jong Lonneker bestellen: Ina Smelt, tel. 053-4776033.

Op 24 juni köj noar ’t Laandgood Schuilenburg biej Hellendoorn um ’t Zunnewende-festival met te maken. Op disse gewealdige stea an de Regge könt de leu, joonk en oald, genieten van mooie muziek, verhalen, gedichten en theater in meerdere varianten van oonze streektaal en doar boeten. Ze hoalt ’t vuur de tiende moal en iej könt doar hen van 16.00 uur tot 0.30 uur en ’t kost € 7,50 entree en € 6,- in de vuurverkoop.

Op 3 juli is in ’t Openluchtmuseum in Oatmöske ’t Twents Streektaalfestival, ’t begeent al um 11.00 uur met oale ambachten en tradities en vanof 14.30 uur bint doar meerdere  vuurstellingen in ’t Twents. Nen mooien dag is nooit vot, loat oe zeen! Vuur € 6,50 köj doar hen en (klean)keender oonder de tiene könt vuur niks met. Meer hieroawer kö’j ok leazen op www.streektaalfestival.nl.

Schrief ok 7 september op oen kalender, dan döt de band Algerak ’n optreden vuur ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak biej ’t Hoogspel in Dealden. ’t Begeent um 20.00 uur en ’n kaartje kost € 5,- en a’j lid van ’n Kreenk bint kost ‘t € 3,-, koffie zit doar biej in.

Gert Jan Oplaat koomp op 1, 2, 3, 8, 9 en 10 september wier met ne “klucht in de open lucht”, disse keer met “Napoleon, Buskroet & Jarretels” alns spölt zich of roondum en biej de Haverkamp in Maarkel. Meer info via Daankensweerd@hotmail.com.
Op 30 september hef Gewoon Aans de vekaansie der wier op zitten en spölt zee in ’t Parkgebouw in Riessen en op 1 oktober köj ze in de Kappen in Hoksebarge antreffen. Op eure webstea stoat nog völle meer doatums en plaatsen, kiek zölf ok efkes. Gewoon via Google “Gewoon Aans” tiepen en dan geet ’t vanzölf wiedter, keuze genög.

A’j nog vroagen hebt of iej weet’ dat der eargens aanders ’n mooi optreden in de streektaal is, köj mie’j aaltied bellen, 074-2911090,

Alie van der Veer

Popfeesten Usselo

Popfeesten Usselo

In het weiland naast de Wissink’s Möl aan de Haaksbergerstraat in Usselo is dit laatste weekend van juni van alles te zien, te doen en te horen. Voor jong en oud. Dus kom, beleef en geniet!

Donderdag 23 juni
19.30 uur: Bonte Avond OBS Molenbeek, locatie Usselo

Vrijdag 24 juni
14.00-16.30 uur: Seniorenmiddag
Een ouderwets gezellige middag. Dit jaar met het Amazing Jeugdkoor en de band Oostenwind. Entree: €10, incl. koffie/thee, krentenwegge, hapjes en drankjes. Reserveren via Jolanda Kleinnibbelink: 06-21 27 37 92 of seniorenmiddag@popfeesten-usselo.nl
21.00 uur: Friday night out met Plork en de Aannemers Volgens de band klopt er iets niet als na het vierde liedje er geen polonaise ontstaat. Het kwartet uitgerust met een metselaar, stukadoor, timmerman en een (B)aardige idioot gaan er een fantastisch feest van maken. Entree: €8,00

Zaterdag 25 juni
13.00-17.30 uur: Zeepvoetbal
Een veld van 10m x 6m op zachte ondergrond met daaroverheen plastic met water en zeep staat garant voor lachwekkende situaties, waarbij deelnemers met kunst en vliegwerk op de been proberen te blijven.
18.30 uur: Vogelschieten sponsoren
19.30 uur: Vogelschieten regulier (i.s.m. Buurtkring Usselo) Iedereen vanaf 18 jaar kan meedoen. Wie worden schutterskoning en schutterskoningin van 2016
20.30 uur (tent open): GoFun.nl Summertour met DJ Rob Toonen
Van house tot happy hardcore en van rock tot Nederlandse hits. Rob Toonen trekt van feesttent naar festivals om overal de tent op de kop te zetten met zijn Summertour. Tijdens de show wordt een reischeque verloot van GoFun.nl. Entree €5,00 (indien voor 21.30 uur binnen, daarna €8,00)        

Zondag 26 juni (GRATIS ENTREE!)
09.30-17.00 uur: Trekkertrek Onwies Trekk’n
Bij deze tractorpulling gaat het om ronkende motoren, pk’s en gewicht. Een spectaculair schouwspel om van dichtbij te bekijken.
11.00-17.00 uur: Kids Plaza
Met o.a. springkussens, blikgooien, touwtje trekken en nog een aantal verrassende kinderattracties!
11.00–13.30 uur Frühshoppen
Om de zondag goed te beginnen gaan we gezellig met z’n allen in de tent frühshoppen! Dit wordt vast en zeker héél gezellig dus zorg dat je erbij bent! Cartoon Puur zal zorgen voor de muzikale inbreng.
13.00 & 15.00 uur Demonstratie Jesse Drent
Jesse geeft in binnen- en buitenland shows en demonstraties met zijn paarden Macho en Andorra. Door de speciale band die Jesse met zijn paarden heeft kan hij ze allerlei kunstjes laten doen zoals een buiging maken en steigeren op commando. De demonstratie is leuk om naar te kijken voor het hele gezin, paardenliefhebber of niet.
11.00-17.00 uur Ondernemersmarkt
Er zullen verschillende marktkraampjes op het terrein aanwezig zijn waarbij lokale ondernemers hun diensten of producten aanbieden. Erg leuk om even langs te lopen. Bent u ondernemer en wilt u ook een kraampje inrichten of meer informatie over de ondernemersmarkt? Dan kunt u contact opnemen via sponsoring@popfeesten-usselo.nl.
14.00-17.00 uur Beachvolleybal
Zondagmiddag wordt het weiland rond de molen dit jaar omgetoverd tot een waar strand waarop we een beachvolleybal toernooi organiseren. We spelen in teams van 4 personen.
17.15 uur: Half um Half
Het repertoire van deze jonge dialect rockband bestaat o.a. uit Twentse rock, ballads en meezingers van Jovink, Normaal, Boh Foi Toch en eigen hits. Een ervaring die je bij blijft!
Alle informatie en inschrijven activiteiten: www.popfeesten-usselo.nl
 
Hele weekend Black Light Drive-In Show!

Vrouwen van Nu

Logo Vrouwen van nuDe fiets en wandelcommissie
Tuinbezoek
Nieuws van het Landelijk Bureau

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

17, 18 en 19 juni: Toneelvereniging Jong Lonneker
Blijspel “Komkommer Tied” op erve Verwoold
Kaarten; tel. 053-4776033 Ina Smelt tussen 20.00 en 22.00 uur

Maandag 20 juni: Vrouwen van Nu.
Bijeenkomst dames uit de Rutbeek, Usselerveen en Broekheurne
i.v.m voorbereiding Kertsavond.
Aanvang: 20:00 uur: Locatie: Gerda Rosink.

Dinsdag 21 juni: Vrouwen van Nu.
Tuinbezoek bij de familie Lubberdink
Vertrek: 13.30 uur bij Intratuin

Dinsdag 28 juni: Vrouwen van Nu.
We gaan iets verder weg en willen vanaf Bornerbroek en Enter
gedeeltes van de Doorbraak verkennen.
Vertrek: 13;30 uur bij de RK-kerk in het centrum van Bornerbroek.

Dinsdag 26 juli: Vrouwen van Nu.
Waarschijnlijk zijn nu de bosbessen wel rijp en we combineren dat met
een leuke fietstocht
Vertrek: 13.30 uur vanaf het pannenkoekenhuis in Buurse,
Alsteedseweg 38.

Zondag 28 aug: Buurtkring Usselo.
Fietstocht gezamenlijke buurtkringen, nadere info volgt

Dinsdag 30 aug: Vrouwen van Nu.
Deze keer fietsen we een rondje in en om De Lutte en kiezen we de z.g. Hellehondroute.
Vertrek 13.30 uur vanaf de VVV in de Lutte.

Woensdag 14 september: Vrouwen van Nu.
Jubileumavond!!!!  85 jarig bestaan Afd. Lonneker / Enschede.
Nadere informatie volgt

Zondag 18 september: Stawel
Fiets- en wandeltocht “Kom uit de stad!”
Startpunt Melkveebedrijf “de Veldgeuver”, familie Schukkink-Olink, Veldgeuverweg 20, 7547 RG Enschede / Twekkelo

Vrijdag 23 september: Stawel 50 jaar!
Symposium (nadere info volgt)

Dinsdag 27 sept.: Vrouwen van Nu.
Tijd voor de dagtocht, deze keer fietsen we de Archemer route.
De start is in Hulsen bij knooppunt 17, (een gehuchtje bij Nijverdal)
Meer informatie over deze tocht maken we t.z.t. bekend.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan