Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Twentse Landdag 2022
  • Gezellige middag voor (oud)leden landbouwcoöperaties 
  • Bezoek aan Future Farm op 15 oktober
  • Woar vriejhead eeuwen stun (column)
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Erfcoach

Meer informatie over de erfcoaches en hun werkgebied vindt je op deze website.

De provincie maakt de inzet van de erfcoaches mogelijk. Kijk ook op de provinciale website digitale erfcoach.

Twentse landdag 2022

“Ondanks de regen toch een mooie dag”. “De hele zomer geen spatje regen en nu bijna de hele dag, jammer”. “Top georganiseerd, leuk dat we er weer bij waren, volgende keer weer”. Zo maar wat reacties van standhouders op de markt van de Twentse Landdag afgelopen zondag.

In het weiland aan de Hengelosestraat verzamelden zich zondagmorgen vroeg de eigenaren van kalveren en pony’s voor de keuring. De dames van de Vrouwen van Nu stonden klaar met koffie en krentewegge voor de bezoekers. En iets verder stond men klaar om bezoekers te ontvangen die mee wilden doen aan de dialoogsessies.

Om 11 uur opende wethouder Jeroen Diepenmaat de Twentse Landdag met een korte toespraak. Daarna kreeg hij de eer om het eerste rondje met een kalf te lopen door de keuringsring. Geen dagelijkse kost voor hem, maar met besliste pas liepen wethouder en kalf door de ring. Daarbij geholpen door zijn kinderen die ook meegekomen waren. Na deze openingshandeling ging de keuring van start.

Bij de dialoogsessies startte het programma om 12.00 uur. De aftrap was een dialoog tussen Michael Sijbom (directeur Landschap Overijssel) en Karin Schukkink-Olink (melkveehouder/bestuurslid afdeling Zuid Twente van LTO Noord). En het aanwezige publiek praatte enthousiast mee. Ook bij de andere drie sessies.

Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker (HALL) had uitgepakt met oude koetsen en paarden en daarnaast heerlijke pannenkoeken met meel van de Lonneker Molen. Op het veld waar zij stonden vond je nostalgie naast nieuw en modern. Het Zone.college had haar voorlichtingsoplegger hier geplaatst met daarin moderne demonstraties o.a. met behulp van ‘virtual reality’

In het park was de bierproeverij dit jaar een nieuw onderdeel. Onder aanvoering van Rigters bier presenteerden zich hier ook andere lokale brouwers zoals Eanske en nog een paar. Het weer leende zich er niet helemaal voor, maar toch was het gezellig druk rondom de proeverij en bij de streekproducten- en informatie stands die in een kring rondom proeverij stonden. Op het podium vonden de hele dag optredens plaats van verschillende amateurkunstenaars. Met zang en dans vermaakten zij het publiek.

Ondanks de regen dus toch nog een mooie dag waar enkele duizenden bezoekers op af kwamen. Moet je je eens voorstellen wat er was gebeurd als de zon had geschenen….Op naar de volgende editie!

Voor een impressie van de dag: https://twentselanddag.nl/

Middag voor (oud) leden landbouwcoöperaties

Jaarlijkse gezellige middag voor leden en oud-leden van Landbouwcoöperaties. Na 2 jaar van afwezigheid, houden we deze middag op zaterdag 29 oktober a.s. in het verenigingsgebouw in Usselo.

“Eetbaar Erf” uit Markelo zal deze middag verzorgen. Blote billetjes in het gras, stamppot rauwe raapsteeltjes en karnemelknat met sla en uitgebakken bonen, zijn recepten die zijn opgenomen in hun kookboek. Het is niet alleen een kookboek, maar vertelt ook het verhaal van de recepten. Inmiddels ligt het boek “Iets te vieren” ook in de winkels.  We gaan “vespern”. Proeven van recepten uit dit boek en luisteren naar verhalen en gedichten. Inmiddels werken ze aan een volgend boekje; “Grenzeloos lekker”.

Alle ingrediënten voor een gezellige middag. De middag is voor leden en oud-leden van Landbouwcoöperaties in Enschede, van 65 jaar en ouder en wordt aangeboden door het J.H.W. Robersfonds.

Om 13.30 is de koffie klaar. Het programma begint om 14.00 uur. In verband met de voorbereidingen door “Eetbaar Erf”, graag opgeven voor 17 oktober a.s., bij Hermieke Voogd 06-22537056 of Wilma Hobbelt 053-4761976.

Heeft u een dieet, laat het even weten. Graag tot dan!

Bezoek aan Future Farm op 15 oktober

Voor boeren kan de productie van biogas een mooie aanvulling zijn op hun inkomen en het draagt tegelijkertijd bij aan de reductie van stikstof. Maar hoe produceer je in praktijk biogas? Wat heb je ervoor nodig en wat levert het op? En hoe breng je als boer emissies van andere stoffen terug? 

Erik Back nodigt geïnteresseerden uit om te komen kijken bij zijn circulaire rundveehouderij in Lutten (gemeente Hardenberg). We maken er een leuke, informatieve dag van.

Wanneer:     zaterdag 15 oktober 2022
Tijd:            11.00 – 14.00 uur
Waar:          Lutteresweg 7c, Lutten
Vervoer:       eigen vervoer

Aanmelden is nodig: stuur een email met jouw gegevens naar info@stawel.nl en als je met meerdere personen komt ook de namen van de extra personen erbij.

Future Farm
Erik Back (‘Boer Back’) wil met zijn onderneming komen tot een zo circulair mogelijke bedrijfsvoering, waarbij zo veel mogelijk kringlopen op het bedrijf of in de omgeving worden gesloten. Tegelijkertijd probeert hij de emissies van schadelijke stoffen (ammoniak en methaan) zo veel mogelijk terug te brengen en wil hij bijdragen leveren aan natuur, landschap en biodiversiteit. Dit alles met een sluitend verdienmodel.

Vanuit de Future Farm ontwikkelt hij met hulp van engineers en onderzoekers nieuwe technieken of past bestaande technieken op een slimme manier, in nieuwe combinaties toe. Het unieke is dat dit in een levensechte bedrijfs-setting plaatsvindt, dus niet in een lab-context. Dit maakt dat collega-ondernemers eerder dan bij klassieke proefboerderijen vertrouwen krijgen om bepaalde succesvolle ‘modules’ ook op het eigen bedrijf toe te passen. Dit versnelt de duurzame transitie van de rundveehouderij.  https://future-farm.nl

Woar vriejhead eeuwen stun

De letste dage schöt miej stöadig wier ’n leedje duur ’n kop, ’n leedje dat wiej vroger met alle schoolkeender oet Hengel op 5 mei zungen op ’t plein vuur et stadhoes. Ne aubade an de burgemeister, dat gung zo:

Wij leven vrij wij leven blij op Neerlands dierbren grond. Ontworsteld aan de slavernij, zijn wij door eendracht groot en vrij. Hier duldt de grond geen dwingelandij, waar vrijheid eeuwen stond, waar vrijheid eeuwen stond!

Wat is doar noe van oaverbleven, bu’w dat leedje vergetten of hebt oonze jongeren et nooit leerd en hooven zingen vuur et stadhoes? Et lik der nich meer op rechtervoort. Slagmoals bedech oonze regering wier nieje plannen oet um oons dee vriejhead of te nemmen. Dan deank ik benaamd an alle coronamaatregelen, wiej mochen nich dit en wie mochen nich dat, wiej mossen gewoon luusteren, meer was der nich van.

En nem noe den stikstofcrisis, woar blif de tied dat de boeren zölf de baas waren oaver eure groond en zölf wal wussen woneer zee mest mossen streajen of aal veuren. Dat könt ze noe vergetten, zet ze énen stap verkeerd of bunt ze énen dag te vroo of te laat met et aal veuren, dan leavert eur dat ne dikke boote op. Et lik der heanigan op dat et boerken vanoet ’n Haag wördt doan, ’n Enen bedech nog meer onzinnege moatregeln as ’n aandern, mar de boeren möt et weark doon. En oonze regering geet gewoon wekkenlaank op zommerreces. En dan ok nog et leefst met de vleegmesjien heel wied vot, ‘n CO-2 oetstoot döt der dan nich too. Verschil möt der wean, of nich dan.

Albeargen is ok zun vuurbeeld van ‘dee vergetten vriejhead’, ’n gemeenteroad van Tubbig köm der geelsnich an te pas, luusteren mossen ze in Albeargen. Noa alle protesten komt der noe 150 asielzeukers noar Albeargen, dat is ok meer as genog in zun klean doarp. De gemeente Tubbig is noe nog de vealigste gemeente in oons laand.

Et geklungel in Ter Apel verdeent ok ginne schoonheadspries, doar mos ‘Artsen zoonder grenzen’ nog an te pas kommen um de zeke leu te helpen. Miskien möt oonze regering ’n moal good noadeanken of ze doar in ’n Haag of Amsterdam nich wat meer stea vuur vluchtelingen könt veenden, ik weet wal ’n paar parken.

Of noadeanken hoovöl leu der in oons kleane laand nog biej könt, et möt ok almoal betaald wörden, etten en dreenken is rechtevoort ok nich meer vuur niks. Kotum, dee vriejhead en bliejhead van leamn is der vuur oonze boeren nich meer biej, ok al hebt ze a joarenlaank op eure dierbre groond boerket. Zee möt zich noe nog eerst ontworstelen an de slaverniej oet ’n Haag.

Leida van’n Danngoarn

Vrouwen van Nu

Logo Vrouwen van nu - Fietstocht vanaf Kaamps Deurningen op 4 oktober
- Dagtocht Herfsttinten naar de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug op 25 oktober

Verenigingskalender

Dinsdag 27 september: Vrouwen van Nu
Bezoek Glasblazerij Martorell
Zutphenseweg 56 Laren (gld)
Aanvang 14.00 uur.


Dinsdag 4 oktober: Vrouwen van Nu
Fietstocht vanaf Zuivelboerderij Kaamps (Let op, andere datum!)
Vertrek 13.30 uur vanaf de parkeerplaats


Donderdag 13 oktober: Vrouwen van Nu
Bezoek vrijwillige brandweer Boekelo
13.30 uur, Verzetslaan 21 Boekelo


Dinsdag 25 oktober: Vrouwen van Nu
Dagtocht ‘Herfsttinten’ naar de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug
Vertrek 8.30 uur bij het Diekman


Zaterdag 29 oktober: Stawel
Gezellige middag voor (oud)leden van landbouwcoöperaties
m.m.v “Eetbaar erf” uit Markelo.
Verenigingsgebouw Usselo
Aanvang: 14.00 uur (13.30 inloop/koffie)


Dinsdag 1 november: Vrouwen van Nu
Wandelen VvN; LET OP: ANDERE DATUM
Start 13.30 uur, nadere info in Orgaan van oktober


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan