Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Dinsdagavond 26 maart kwam een tiental agrarische jongeren uit Enschede bijeen om in gesprek te gaan met wethouder Niels van de Berg en ambtelijke ondersteuning Niels Tienstra. De groep was te gast bij melkveehouderij Pasman-Aalpol. Een toepasselijke locatie met uitzicht op de koeienstal.

De jonge boeren hebben allen de intentie om de boerderij over te nemen, zijn enthousiast en boordevol energie. Tegelijkertijd hebben ze ook zorgen over de wet- en regelgeving, maatschappelijke en politieke druk. Vragen als: breid het Aamsveen nog uit, blijft er nog wel plek over om te boeren en wat doet dat met de leefbaarheid van het platteland, kwamen aan de orde. Bovendien merken ze dat de consument ver van zijn voedsel is komen te staan. De jongeren hebben hun zorgen kunnen delen met de wethouder en verteld hoe het is om te boeren rondom een grote stad als Enschede.

Op veel boerderijen rondom Enschede zijn ze bijvoorbeeld druk met het geven van rondleidingen voor schoolklassen. De jongeren gaven aan dat ze het belangrijk vinden om het verhaal van de boerderij te vertellen; we moeten samen met de gemeente, laten zien wat er op het platteland gebeurd, waar het voedsel vandaan komt en wie het landschap onderhoud. Daarnaast merken de jonge agrariërs dat veel boeren stoppen en dat baart ook zorgen. Tegelijkertijd vragen allerlei maatschappelijke opgaven om ruimte, dus grond, waardoor de vraag naar landbouwgrond toeneemt. De jongeren zien graag dat de vrijgekomen gronden ingezet worden voor toekomstgerichte agrarische bedrijfsmodellen. Het zou mooi zijn dat de gemeente en de agrariërs elkaar daar in kunnen vinden.

wethouder in gesprek met jonge agrariërs Enschede

Doordat allerlei maatschappelijke opgaven ruimte nodig hebben en die vaak in het buitengebied worden gezocht, merken de jongeren een polarisatie op het gebied van duurzame energie opwek. Aangezien ze ondernemers zijn, willen ze alle kansen bekijken, maar ook alles bespreekbaar maken, zodat er begrip komt voor elkaars kant van het verhaal.

De wethouder gaf op zijn beurt antwoord waar kon en belichtte ook de gemeentelijke kant van het verhaal. Het was een mooi gesprek met als doel elkaar beter te leren kennen en daardoor zijn er drempels weggenomen. Figuurlijk gezien dan, want de letterlijke drempels in de straat zijn voor boeren een crime om met een stug geveerde trekker overheen te rijden. En het afremmen en optrekken zorgt alleen voor meer CO2 uitstoot.

De avond wordt gezien als een start. De bedoeling is dat de samenkomst wordt herhaalt, wellicht telkens met een ander onderwerp. Maar ook de onderlinge ontmoeting is belangrijk en het mag dus ook gezellig zijn. Ben jij ook een jonge agrariër uit Enschede en wil je meepraten? Neem dan contact met ons op en wij voegen je toe aan de jonge agrariërs app groep.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan