Kruidenrijke akkerranden
Waar Praktijk en theorie, Landbouw en natuur, Boer en burger Bij elkaar komen.
Samen met 26 deelnemers heeft Stawel in totaal 24 kilometer kruidenrijke akkerranden aangelegd. Het project "Bloemrijke Randen" wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Enschede en het Landschapsfonds Enschede.
Akkerranden zijn verbindend en trekken naast dieren ook veel verschillende mensen aan, wat resulteert in diverse meningen. Je kunt het vanuit meerdere perspectieven bekijken:
• Het oog: "Wat een mooie kleurrijke akkerrand." of "Wat een carnavalsmengsel."
• De dieren: "Wat komen er veel insecten en vogels op af!"
• Een andere invalshoek: "Wat een rommel, al dat onkruid."
Het aanleggen van akkerranden moet je zien als het telen van een gewas. Dit kost tijd, aandacht en geld. Via dit project wordt een opbrengstderving uitbetaald, wat boeren een stimulans geeft. Bij de aanleg van akkerranden ontdek je dat boeren niet zo makkelijk is. Het mengsel, de manier van grondbewerking, het tijdstip van zaaien en de grondsoort hebben allemaal invloed op het resultaat van de akkerrand. Het doel dat je nastreeft, speelt ook een grote rol. Hoewel mensen het liefst kleur- en bloemrijke randen zien, profiteren vogels en insecten ook van minder kleurrijke, ruigere randen, wat veel mensen storend vinden.
Vorig najaar heeft Stawel bij 10 grondeigenaren een pilot gedraaid met de inzaai van meerjarige akkerranden, omdat de akkerranden in het voorjaar last hadden van droogte en veel onkruid, zoals "loezenmel." Het voordeel van in het najaar gezaaide meerjarige akkerranden is dat ze minder last hebben van droogte en onkruid. De akkerrand zal vroeg in het voorjaar bloeien, wanneer er behoefte is aan foerageer- en schuilgelegenheid voor wild. Dit jaar bleken de resultaten echter precies andersom! De meeste najaarsakkerranden zijn dichtgeslagen doordat het een half jaar heeft geregend, terwijl de voorjaarsakkerranden juist goed opkomen en minder last hebben van "loezenmel" dan vorig jaar.
Dit laat zien dat je de natuur deels kunt sturen, maar niet kunt dwingen. De omstandigheden bepalen wat er groeit. Niet alleen de akkerrand is variërend, maar ook de aanpak. Kortom, boeren is nog niet zo makkelijk. Stel je voor dat je een heel perceel hebt ingezaaid in plaats van alleen een rand. Het antwoord is variërende randen met een variërende aanpak: uitproberen, bijstellen en uitleggen.