Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Op het Hoge Boekel ligt het magnifieke coulissen landschap. Een half open landschap dat door heggen en houtwallen omzoomd wordt en waar na elke bocht een nieuw decor verschijnt en waar de oude sfeervolle boerderij van familie Roerink is gevestigd. Afgelopen woensdag bracht burgemeester Roelof Bleker een bezoek aan dit melkveebedrijf, georganiseerd door Stawel. Johan, Adinda en dochter Kirsten gaven hem en zijn gezelschap een rondleiding over het erf.

Maatschap Roerink levert melk via de melkstroom “On the way to Planet Proof” en besteedt daarbij veel aandacht aan het welzijn van koe en kalf. De koeien grazen zomers in de wei en er wordt gestreefd naar een gesloten kringloop door de koeien te voeren met gewassen van eigen land. Het karakteristiek erf willen ze graag behouden en ze werken aan een actief natuur- en landschapsbeheer op en rond het erf. Roerink is een van de vijf zogenoemde koplopers binnen het natuur- en landschapsplan van de gemeente Enschede.

Tijdens het bezoek werd besproken hoe maatschappelijke diensten, zoals landschapsbeheer en verduurzaming, een economische meerwaarde kunnen hebben. De daken van de stallen liggen vol met zonnepanelen, die niet alleen het melkveebedrijf van groene stroom voorzien, maar ook elektriciteit leveren aan ongeveer 35 huishoudens.

In de toekomst wil Roerink de melktak door ontwikkelen en verbreden met een maatschappelijke tak, die de verbinding tussen stad en platteland versterkt. Het bezoek bood de gelegenheid om met de burgemeester in gesprek te gaan over de uitdagingen waar boeren mee te maken hebben en de mogelijke rol van de gemeente hierin. De burgemeester was onder de indruk van de balans tussen traditie, innovatie en maatschappelijk betrokken ondernemerschap op het bedrijf.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan