
Van consulent tot gemeenteraadslid en uiteindelijk voorzitter – Gerrit Jan van der Veen is meer dan een generatie lang actief geweest voor STAWEL. Na bijna negen jaar de voorzittershamer te hebben gehanteerd, neemt hij nu afscheid. Op vrijdagmiddag 11 juli was het zover. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het Lammerinkswönner werd Gerrit Jan in het zonnetje gezet en droeg hij de voorzittershamer over aan zijn opvolger, Harry Nijhuis.

Op 1 april 1985 trad Gerrit Jan in dienst als consulent bij STAWEL, als opvolger van Hans van den Esschert die met pensioen ging. In de vijftien jaren die volgden kwamen uiteenlopende onderwerpen aan de orde. Een mooie manier om terug te blikken op die periode zijn de gebundelde uitgaven van Ons Orgaan, de nieuwsbrief van STAWEL. Zo werd in 1984 de superheffing voor melkveehouders ingevoerd, wat grote impact had op de bedrijven. Ook de mestwetgeving, die de aanwending van mest beperkte, leidde in die jaren tot veel boerenprotesten.
In de jaren tachtig werkte STAWEL samen met de gemeente aan de zogenaamde Hinderwetvergunningen voor agrarische bedrijven. Ook werd in overleg met milieuorganisaties een gemeentelijk Ammoniak Reductie Plan opgesteld en uitgevoerd. Het terugdringen van stikstofemissies (in de vorm van ammoniak) speelde dus toen ook al een grote rol.
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig werden veel natuurplannen uitgewerkt in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur. Ook daarin speelde STAWEL, en daarmee Gerrit Jan, een belangrijke rol. Samen met de gemeente werd een wettelijk verkavelingsproject voor Enschede aangevraagd, wat leidde tot integrale herinrichtingsprojecten in Enschede-Zuid en later ook in Enschede-Noord. Altijd met het uitgangspunt om plannen van onderop te realiseren, met breed draagvlak in het gebied.
Een ander mooi voorbeeld is de oprichting van Stichting Landschapsbeheer Eschmarke (Stalesch). In het kader van de aanleg van de N35 door dit gebied moest natuur worden gecompenseerd. Waar het beheer daarvan doorgaans bij organisaties als Landschap Overijssel kwam te liggen, besloten de gezamenlijke grondeigenaren in de Esmarke om Stalesch op te richten. Zo beheerden zij samen de aangelegde nieuwe natuur, die met name werd ingericht als biotoop voor de zeldzame boomkikker.

In 1998 besloot Gerrit Jan zijn carrière een andere wending te geven en vertrok hij bij STAWEL. Op 1 januari 1999 werd hij opgevolgd door de huidige consulent, Gerrit Meutstege. Daarmee ontstond ook ruimte om een andere ambitie te vervullen: de gemeentepolitiek. Een vertegenwoordiger zijn in de gemeenteraad die ook snapt hoe het buitengebied in elkaar zit en wat er speelt. Van 2002 tot 2014 was hij raadslid voor het CDA, deels als fractievoorzitter. In die periode bleef STAWEL op zijn netvlies. Het bestuur kende destijds nog de constructie waarin drie gemeenteraadsleden als adviseur waren verbonden, en Gerrit Jan was één van hen.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat STAWEL in 2016 bij Gerrit Jan aanklopte toen een nieuwe voorzitter werd gezocht. Zijn kennis van het gebied, zijn ervaring met de werkzaamheden van STAWEL en zijn brede netwerk maakten hem de ideale kandidaat. Sindsdien is er met succes gewerkt aan de verdere ontwikkeling van STAWEL tot een brede organisatie die zich inzet voor een toekomstbestendige ontwikkeling van het buitengebied van Enschede.
Zijn inzet voor het Enschedese buitengebied is breed en langdurig geweest, en daarmee van onschatbare waarde. Gerrit Jan was voor STAWEL een betrokken en gedreven voorzitter met veel mensenkennis. Hij zette zich altijd in voor samenwerking en het behouden van goede omgangsvormen. Met zijn scherpe blik en brede overzicht wist hij processen goed te sturen, altijd met oog voor het algemeen belang. Daarbij kon hij situaties onafhankelijk en zorgvuldig beoordelen

In 2016 neemt Gerrit Jan het voorzitterschap over van Jan Pipers

Kopie uit Ons Orgaan van 1985