Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

 • Zonnepanelen op dak manege Holzik Stables
 • Asbest saneren en zonnepanelen
 • Gezocht; Vrijwilligers Zondagdienst Lammerinkswönner
 • Wat leu wet ’t aait better
 • Openluchtspel De Vriendschap
 • Niejs oawer de Streektaal
 • Nieuws van de Lonneker Molen
 • Berichten Vrouwen van Nu
 • Verenigingskalender

Zonnepanelen op dak manege Holzik Stables

De samenwerkende coöperaties CEE en ECBE gaan aan de slag bij manege Holzik Stables. Daar realiseren ze een nieuw zonnepaneelproject op het dak van de paardenstal. Er worden 532 panelen geplaatst, goed voor het stroomverbruik van zo’n 50 huishoudens.

Stawel is via de consulent nauw betrokken bij de projecten op daken in het buitengebied. Door middel van de enquête over duurzame energieopwekking zijn diverse adressen in beeld gekomen. Dit past ook bij de uitgangspunten die Stawel hanteert bij de discussie over de energietransitie, onder andere: -zet volop in om daken hiervoor te benutten.

Gerrit Meutstege is al langer bezig om boeren in het buitengebied hiervoor te enthousiasmeren. “Boerendaken bieden kansen als het gaat om energieopwekking. En als we dan tegelijkertijd het asbest aanpakken, snijdt het mes aan twee kanten” aldus Gerrit.

Gert-Jan Lutke Holzik heeft een bekende manege in de Zuid-Esmarke. Naast de paardensport biedt hij ook pensionstalling aan, met allerlei faciliteiten voor zowel paard als ruiter. Gert-Jan Lutke Holzik is al geruime bezig met het thema duurzaamheid: “We hebben in het verleden LED-verlichting geïnstalleerd en afval wordt CO2-neutraal afgevoerd. Voor het eigen verbruik van de manege heb ik al een aantal panelen geplaatst. De toekomst brengt heel wat teweeg op het gebied van de energietransitie. Met dit nieuwe duurzaamheidsproject wil ik graag aan mijn klanten tonen dat we duurzaam bezig blijven.”

Met dit zonnedakproject is weer een nieuwe stap gemaakt in Enschede. Wil je ook bijdragen aan de duurzaamheid van Enschede, dan kun je ook lid worden van Energie Coöperatie Buitengebied Enschede. En je kunt je ook inschrijven om te participeren in dit project. Zo profiteer je mee van de opbrengst van dit zonnedak. Je kunt al vanaf € 100 meedoen door certificaten te kopen. Voor deze certificaten ontvang je 15 jaar lang 5% rente. In die periode worden de certificaten ook afgelost.

Voor meer informatie: bel met Stawel of stuur een mail naar info@stawel.nl

Asbest saneren biedt kansen voor verduurzaming bij nieuwe zonnedaken

Coöperatie Enschede Energie en Energiecoöperatie Buitengebied Enschede - de samenwerkende Enschedese energiecoöperaties – kregen een subsidietoewijzing voor 23 nieuwe zonnedaken in onze gemeente. De meeste toekomstige zonnedaken liggen in het buitengebied. Die kwamen grotendeels voort uit het voorbereidende werk van Stawel. Het zijn daken van boerderijen maar ook van bedrijven. Bij 10 toegekende projecten kan gelijktijdig asbestsanering van het dak plaats vinden. Een dubbele bijdrage dus.
Samen zijn die daken goed voor zo’n 10.000 zonnepanelen Dat levert ongeveer 2,7 MWh stroomproductie op. Dat is genoeg voor zo’n 750 huishoudens. Zo dragen de jonge coöperaties samen steeds meer bij aan een duurzaam Enschede.

Vanaf 1 januari 2025 is in Nederland asbest op de daken verboden. De gezondheidsrisico’s van verouderde asbestdaken is de belangrijkste reden voor dit verbod. De dakeigenaar is zelf verantwoordelijk voor de verwijdering of ‘duurzame’ vervanging. Dit verbod geldt voor iedereen, of het nu gaat om het dak van een woning, bedrijf of maatschappelijk gebouw en ongeacht de grootte of het type dak. Maar hoe pakt u dit aan en wie kan u daarbij helpen? Zijn er subsidies of regelingen waar u gebruik van kunt maken? En hoe kunt u uw dak verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen?

De Enschedese energiecoöperaties en Stawel hebben dus inmiddels met asbestsanering wat ervaring opgedaan. De eerste daken bij boeren zijn gesaneerd en er is een subsidiebeschikking ontvangen waardoor het mogelijk wordt om deze daken te beleggen met zonnepanelen.

Een uitdaging is en blijft de financiering. Waar ondernemers de kosten voor het saneren en het vernieuwen van het dak vaak wel mee kunnen nemen in het investeringsritme van hun bedrijf is dat voor particulieren en gestopte ondernemers moeilijker. Een mogelijkheid die zich nu aankondigt is een asbestfonds. Het asbestfonds moet een provinciaal fonds worden waaruit mensen een lening kunnen krijgen om de sanering van asbestdaken te financieren.

Mocht u meer willen weten over asbestsanering neem dan contact op met G. Meutstege, consulent van STAWEL (06-51372588)

Zondagsdienst draaien bij het Lammerinkswönner

Stawel is één van de partijen (samen met boerderij Viermarken en het Zone.college) die in het samenwerkingsverband Lammerinkswönner deelneemt. Dit bevindt zich in het Abraham Ledeboerpark. Het is voor Stawel de kantoorplek en vergaderruimte geworden. Het kantoor zit in de naastgelegen schöp. Het Lammerinkswönner, de oude boerderij, is het bezoekerscentrum. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die de openstelling op zondag kunnen bemensen.

 

Je bent gastheer of gastvrouw in bezoekerscentrum het Lammerinkswönner in het Abraham Ledeboerpark. Op zondagmiddag open je het bezoekerscentrum en zet je alle spullen klaar. Je serveert koffie, thee, ijs, ranja, warme chocomelk op verzoek. Je zorgt voor een prettige sfeer. Je beantwoordt vragen over de boerderij, de moestuin, de kruidentuin en het park. En dat doe je niet alleen, je bent altijd in tweetallen aanwezig.

In het bezoekerscentrum zijn door het jaar heen verschillende natuur educatieve tentoonstellingen voor kinderen van het basisonderwijs, van januari-maart staan er dieren op stal als onderdeel van een educatief project. Als gastvrouw/gastheer betrek je de kinderen bij de tentoonstellingen en beantwoord je hier vragen over, het is daarom van belang dat je bereid bent om je te verdiepen in de verschillende thema’s die tijdens de tentoonstellingen voorbij komen. In de toekomst willen wij activiteiten gaan organiseren op de zondagen, die jij als gastvrouw/gastheer aanbiedt en begeleidt. Ben jij de persoon die;

 • eens per maand wil werken op zondag van 13:00 tot 17:00
 • kan samenwerken als duo
 • verantwoordelijkheid kan dragen
 • zelfstandig kan werken
 • goede contactuele vaardigheden heeft
 • koffie en thee wil zetten en serveren
 • nauwkeurig is
 • om kunt gaan met kinderen
 • affiniteit heeft met de natuur

Dan zijn we op zoek naar jou!!. Reacties of informatie zijn in te winnen bij Stawel, info@stawel.nl of via het bekende telefoonnummer.

Wat leu wet ’t aait better

Völle leu bemeuit zich geern met aanderen, mar blieft zölf lever boeten schot. Noe is ’t wier helemoal mis met ’t gebroek van roundup en dan steet ’t met grote letters in de kraanten. Joa de groond kluurt bienoa oranje, mar de boeren könt nich aans, ’t onkroed wördt eur aans de baas en op de knee kroepen duur ’t laand zoas ’t vroger gung, is der ok nich meer biej. Eargens achter ’t buro is oetdach as ’n mais van ’t laand geet möt de boeren ‘t laand inzaeien en dan in ’t vuurjoar met de ploog derin. ‘t Möt almoal rap goan en dat wil wal lukken met roundup. 

’t Zal wal nich himmoal zuver wean vuur ‘t milieu, mar a’k bekiek hoovöl auto’s en motoren hier daagns in Twekkel oaver de weg hen roast, dan is dat ok nich zo good vuur ’t milieu, mar doar wördt nich zovöl oaver kuierd. En dan möj al dee vleegmesjienen nich vergetten dee hoog in de loch nen oarigen pleer oetloatgassen  daal loat vallen. Doar heur iej ok nich zovöl oaver, want de leu wilt geern vot met vekaansie en ’t leefst vake vot en dan ok zo wied vot as meugelijk is. En at ’n broenen ’t trekken kan netuurlijk met de vleegmesjien. Zo is der aait wat te nöalen en ’t is te hoppen dat de boeren stevig in eure kloompe blieft stoan en zich nich van de wieze loat brengen duur al dee leu dee ’t aait better wet.

Leida van ‘n Danngoarn

Openluchtspel De Vriendschap

Dit jaar speelt toneelvereniging “de Vriendschap” het openluchtspel ‘Met Mekaar,..Vuur Mekaar’, geschreven door één van onze eigen leden! Het speelt zich af in de hedendaagse tijd op het boerenerf van de familie Ophuis. Allerlei herkenbare dagelijkse zaken, humor maar ook een serieuze ondertoon en levende have maken het tot een boeiend geheel. De technische commissie is druk bezig om een heel mooi decor te maken en de spelers zijn samen met de regisseur al weer volop bezig met repetities. Wij nodigen u van harte uit om onze voorstellingen te bezoeken op onze mooie locatie op het military terrein in “het Teesinkbos”! Parkeren en ingang is via sportpark de Zweede. De speeldata zijn: vrijdag 5 juli , zaterdag 6 juli , dinsdag 9 juli , vrijdag 12 juli en zaterdag 13 juli 2019.

De kaartverkoop start 8 mei a.s. Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij Dorpswinkel Wildenborg in Buurse, fa. Thuys in Boekelo, Johan ter Brugge, 053-4761869, Mia Gunneman, 053-4611345 en Riëtte Wissink, 06-23726729. U kunt ook kaarten bestellen via onze website:  www.devriendschap.com. Op onze website vindt u alle verkoopadressen en ook het laatste nieuws rondom de voorstellingen.
Zoals u van ons gewend bent ontvangen wij u met een kopje koffie en in de pauze en na afloop kunt u onder het genot van een hapje en drankje gezellig napraten. Graag tot dan!

Toneelvereniging “De Vriendschap”

Niejs oawer de streektaal

KTSOonze Streektaal is helemoal in, biej RTV-Oost hebt ze de hele moand meert ooze Streektaal loaten heuren en de moand ofslötten met nen helen mooien nommedag. En ’t was doar drok, leu konnen oaveral roondkieken, luusteren noar leedjes en optredens in de foyer van o.a. Bert Eeftink en Paul Schabbink, de band Hölleboer, Jan Riesewijk en de Heino’s. Oaveral koj luk snaaien biej de kroamkes of luusteren wat de leu te vertellen hadden. Abonneren op Noaber of lid wörden van ’n Kreenk vuur de Twentese Sproak, als was meugelijk. Ok de leu van ‘t nieje muziek-theaterspektakel Hanna van Hendrik waren doar en ik heb ’t van heuren zeggen dat der a twee doatums oetverkoch bunt.

Ok good niejs dat der binnen de Verenging Levende talen ne eagen sectie is opricht vuur    ’t Nedersaksisch. Dee leu zet zich in vuur de bevordering en de ontwikkeling van oonze Streektaal. Wil iej doar meer oaver weten, kiek noar de webstea MijnStad MijnDorp: https://educatie.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/levende-talen-nedersaksisch
Heb iej niejs oaver ‘t Twents? Bel of mail noar:

Alie van der Veer
074-2911090
a.h.vanderveer@wolmail.nl

De Lonneker Molen

Het zijn de kleine dingen die het doen…..
Ik wil u graag deelgenoot maken van enkele zaken.
Zoals u inmiddels weet gebeurt er ‘van alles bij de molen en op mijn erf. En het zijn dan vaak ‘de kleine dingen die het doen’; dingen waar je vrolijk van wordt; die je stimuleren op door te gaan etc etc. Wat is de aanleiding voor dit mooie liedje?

Ik zal het u laten zien. Ontroerend en zo lief…een briefje van een 8 jarige die zegt…..ik kon niet wachten om naar de molen te gaan….dit is de leukste dag van me leven………
Lief kind ik hoop voor jou dat in jouw lange leven er nog heel veel mooie dagen mogen volgen, die er nog veel mooier en beter uit zullen zien dan die ochtend bij de molen.
Een schoolbezoek, het blijft altijd een verrassing: lieve kinderen, een beetje ondeugende kinderen, heel veel ondernemende kinderen.
Een afspiegeling van onze maatschappij. Soms voelen mijn vrijwiligers zich pedagoog, soms politieagent, soms een troostende moeder of vader. Want wat doe je nu wanneer een stralend gezichtje voor je staat en zegt “ik heb even in die koets gezeten net als een prinses!” Is dat dan verboden omdat het iets is waar we heel zuinig om moeten zijn of gun je iemand zo’n momentje en zeg je alleen “misschien moet je dat maar niet weer doen want het is best een beetje gevaarlijk om er in te klimmen”.
Het is telkens weer een verrassing wat er allemaal gebeurt op mijn erf, voor jong en oud. Zo heb ik ook een groep kinderen mogen ontvangen om hen de weg van het graan te vertellen; ze kwamen naar de molen ter voorbereiding op hun communie en zagen  hoe een heel klein zaadje een heel klein plantje wordt dat uit kan groeien tot voedzaam graan en natuurlijk gingen ze de tarwekorrel zelf malen en gingen trots met een klein zakje volkorentarwemeel naar huis!

Ook nog leuk om te weten:
Vanaf 31 maart gaat het zomerseizoen voor de molen weer van start. We hebben extra openingstijden op zondagmiddag (13.00-16.00 uur) en donderdagmiddag (13.30-16.30 uur). En omdat we vinden, dat op alle fronten het de kleine dingen zijn die het doen, serveren we op zaterdagmiddag en zondagmiddag ‘de cake van de week’ bij de koffie. U kunt dan kennismaken met alle lekkere smaken. Kom gerust langs, lieve bewoner van Lonneker, fietser uit de omgeving, ja eigenlijk iedereen; u bent van harte welkom!

Lonneker Molen wordt een open boek
Dat was een kop die onlangs verscheen in HuisaanHuis. Dat open boek heeft betrekking op de QR code die begin maart geplaatst is bij de ingang van de molen. Met de juiste ‘apparatuur’ kan iedereen de code scannen en daarmee informatie ophalen over de molen. De nieuwste techniek bij een oud erfgoed!!!!!

2e Paasdag 
2e Paasdag is de molen geopend van 11.00-15.00 uur. Op en rond het molenerf is van alles te beleven en in de molenschuur staan heerlijk onder een warme lamp hele kleine kuikentjes!!!!

Feestelijke opening wagenloods
De prachtige wagenloods is gereed, de oude landbouwwerktuigen zijn geplaatst evenals enkele oude wagens. Voor de ‘bouwers’  is er inmiddels een klein feestje geweest, maar een dergelijk fraai gebouw verdient een echte opening. Die officiële opening is gepland op vrijdagmiddag 10 mei om 16.00 uur. Wie ’het lint’ gaat doorknippen blijft nog even een verrassing. Naast een officiële toespraak staat vooral het ontmoeten centraal.

Vrouwen van NU:

Logo Vrouwen van nu - Kerstbijeenkomst
- Nieuws van de fiets- en wandelcommissie
- Rondleiding Shiitake kwekerij Masselink Tilligte
- Reiscommissie: Libelle Zomerweek

Verenigingskalender

Dinsdag 30 april 2019. Vrouwen van Nu.
Fietsen de Vlinderroute in de omgeving van Losser.
Vertrek: 13:30 uur. Locatie: De oude steenfabriek in Losser.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


Dinsdag 7 mei 2019. Vrouwen van Nu.
Rondleiding Shiitake kwekerij Masselink in Tilligte.
Vertrek om 12:45 uur met auto’s bij de carpool aan de Afinkstraat.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


Donderdag 9 mei 2019. Vrouwen van Nu.
Organisatie kerstbijeenkomst.
Bijeenkomst dames van de buurtschappen Boekelo en Usselo.
Aanvang: 19:30 uur. Locatie: Tine Lippinkhof.
14 en 15 mei 2019. Vrouwen van Nu.
Jaarlijkse tweedaagse fietstocht
Locatie: Epe


Donderdag 23 mei 2019: Vrouwen van Nu
Reisje naar de Libelle Zomerweek op het Almeerder strand.
Vertrek: 09:00 uur vanaf het Diekman.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


5, 6, 9, 12, 13 juli: Toneelvereniging De Vriendschap
Openluchtspel Met mekaar, vuur mekaar
Locatie; Teesinkbos; kaartverkoop start 8 mei
Voor meer info zie elders


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan