Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Kom uit de stad
  • Nearige Voegel
  • Fietstocht buurtkringen zondag 25 augustus
  • Nacht van de nachtvlinder 30-8
  • Open monumentendag 15-9
  • Graanoogst HALL
  • Rondleidingen bij de boer
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Kom uit de stad 2019

Op zondag 11 augustus heeft de jaarlijkse fietstocht “Kom uit de stad!” plaatsgevonden(vroeger heette dit Toer de Boer). De start was dit jaar bij het melkgeitenbedrijf van de familie Wissink aan de Geessinkweg. En daarna voerde de route langs enkele ander locaties die op deze zondag de deuren hadden opengezet. En met bijna 500 deelnemers mogen we zeker van een succes spreken.

De start was ’s ochtends tussen 10 uur en 12 uur en al snel vormde zich een gestage stroom fietsers die het erf bij de familie Wissink opkwamen. In korte tijd was het flink aanpoten bij de verkoop van routeboekjes en de dames bij de koffie moesten alle zeilen bijzetten om iedereen van koffie met een plakje krentenwegge te voorzien. Ondertussen gaf de familie Wissink uitleg over hun bedrijf en lieten zij de bezoekers proeven van een heerlijk stukje geitenkaas.

De fietstocht voerde langs verschillende locaties in het buitengebied. Achtereenvolgens werden de Wissinksmöl, Koosveld zonnepanelenproject en La Française bezocht. De fietstocht eindigde bij de melkveehouderij van de familie Hobbelt aan de Arendsweg. Hier kregen de deelnemers hun verdiende pannenkoek en kon er geproefd worden van diverse zuivelproducten van Friesland Campina. En natuurlijk was er voor de dorstige fietsers ook wat anders te koop.

Mooi was om te zien dat jong en oud zich deze zondag verzamelden om deze route te fietsen. En naast alle “kunnigheid” mochten we ook een flink aantal fietsers verwelkomen die recht deden aan de slogan; zij kwamen uit de stad! Alle eigenaren van de locaties, bedankt voor jullie medewerking. En die dank is er ook voor de organisatie en de vrijwilligers, zonder hen is het organiseren van een dergelijk evenement niet mogelijk.

Nearige Voegel

’t Is röstiger wörden met de rupsen, of ’t bunt noe almoal vleenders wörden dee oons um de oren hen fladdert of de leu hebt mienen road van kottens opvoalgt.

Mar in de ekenbeume dee in mien achtertuin de neudige schaa brengt, huust nog völle meer deers, zo ok pa en ma Eakster, deftige voegel in eur zwartwitte pak. Zee hebt oarig wat jongen op de weareld zat en dat köj good weten, der is hoast ginne zangvoegel meer te veenden. Dee jonge eaksters hebt der wat of schetterd, foi wat gungen ze ’t mangs an at de oalen eur ’t etten nich rap genog in ’n bek deuden. ’t Geet bienoa net zo as in de weareld van de meanske, keender könt ok verschrikkeleijk kriesken in ’n weenkel at ze den toeten snoep nich rap kriegt van eure oale leu. ’t Is mar net hoo of iej doar met um goat.

Mar pa en ma eakster hebt ginne weenkel, zee zochen de nusten op van de doeven, doar lagen meestieds wal eier in, doar wussen zee ok wal road met. Mangs keken ze der achterdaal en hadden de katekers der al achterhen kekken.

Ok de nustkes van kleane zangvoegel kregen alle andach, oonderwiel as pa en ma Mees an ’t zeuken waren noar woarmkes, dan gung ma Eakster op hoesbezeuk. Kloppen netjes an ’t nustkeske met ’n snavel en der was aait wa één van de keender Mees an de buurte at den ’n kop oet ’t roonde gat stak, hap slik en vot was Mees. Mar as ’t op is, is ’t etten doan en zo gung ’t met de femilie Mees, Getelink en Muske. De femilie Eakster pakken ’t op ne aandere waag.

Zee harren mien proemenboom ontdekt, ears warren de boavenste tekke woar de meeste proemen an zaten an de buurt en völ tekke braken dreks of duur ‘t gewicht. Alle proemen in ’n drek gung nich op, dee lagen in ’t körkdreuge grös. Mar de femilie Eakster wus ok van oprumen, de proemen wörden almoal schoon oppikkerd , eankeld de pitten lagen nog in ’t grös. Zee heulden mekaa good in de gaten en miej derbiej toen ‘k ne foto wol maken van dee grote schoonmaak.

Leida van ‘n Danngoarn

Fietstocht buurtkringen 25 augustus

Zondag 25 augustus a.s. is weer de jaarlijkse fietstocht van de gezamenlijke buurtkringen, dit jaar georganiseerd door buurtkring Lonneker.

Start- en eindlocatie: Manege Het Twentsche Veld, Vliegveldweg 225, 7524 PT Lonneker. Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar. Tot uiterlijk 12.30 uur kunt u starten voor een tocht van ongeveer 25 km over het vliegveld en door de mooie omgeving van Lonneker. Na afloop is er wat te eten.

Kosten: € 22,50 p.p. (volwassenen), € 5,00 (kinderen 4 t/m 12 jaar); kinderen tot 4 jaar gratis. U kunt zich uiterlijk 18 augustus opgeven bij Harry Levink, 06-22146795

Nacht van de nachtvlinder 30-8

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders. Een bekende nachtvlinder is de vlinder van de eikenprocessierups, maar er zijn er dus nog honderden meer. Wil je die eens beter bekijken, kom dan op vrijdag 30 augustus naar Boerderij De Viermarken aan de Viermarkenweg 85. Samen met vrijwilligers van de KNNV gaat u dan op zoek naar de nachtvlinders.Start 21.00 uur, einde 24.00 uur.

Open Monumentendag 15 september

“Plekken van plezier in Enschede” Onder die titel wordt in het tweede weekend van september de open monumentendag georganiseerd. Ook in Enschede stellen meerdere monumenten hun deuren open voor het publiek. Op diverse locaties zijn er rondleidingen en activiteiten.

Zondag 15 september; Lammerinkswönner, Koetshuis en de Oldenhof.
In het gebied Het Wageler, Ledeboerpark zijn op zondag 15 september 3 locaties te bezoeken. De start is bij het Lammerinkswönner en van daaruit is een wandelroute uitgezet waarbij ook het Koetshuis (Bijenvereniging Enschede) en De Oldenhof (onderdeel van de Viermarken) kan worden bezocht. Op elke locatie zijn mensen aanwezig die de bezoekers kunnen vertellen over de historie van deze plek en hoe deze monumentale gebouwen ook bijdragen aan een plezierige ervaring voor bezoekers van het gebied.

U bent van harte welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Op de fiets is dit ook prima te combineren met een bezoek aan de monumenten in de stad. Kijk hiervoor op de website van de Open Monumentendag.

Graanoogst HALL

Graanoogst zoals het vroeger ging. Dat was de laatste weken te zien in Enschede. Op 28 juli werd het graan geoogst op de Lonnekeres langs het Wiefkerpad bij zorgboerderij de Rökker. En vorige week werd ook het graan bij het Lammerinkswönner en Boerderij de Viermarken geoogst.

Mooi om te zien hoe in samenwerking met de vrijwilligers van “Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker” (HALL) oude tijden herleefden. Voor diegenen die het gemist hebben volgen hier wat foto’s. Meer foto’s zijn te zien op de website van Stawel

Rondleidingen bij de boer

Vrouwen van nu:

Logo Vrouwen van nu - De fiets- en wandelcommissie
- Openingsavond Vrouwen van Nu; 26 september 2019
- Bezoek No Hero museum Delden

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Zondag 25 augustus: Gezamenlijke buurtkringen
Fietstocht van de buurtkringen, georganiseerd door buurtkring Lonneker.
Start vanaf 10.30 tot 12.30 uur bij Manege Twentsche Veld, Vliegveldweg 225.

Dinsdag 27 augustus: Vrouwen van Nu
Een dagtocht. De Molenroute fietsen.
Vertrek 10:00 uur bij de Grote Geesterse Molen in Geesteren (Overijssel).
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave

Vrijdag 30 augustus: KNNV
Nacht van de Nachtvlinder, Boerderij de Viermarken, Viermarkenweg 85
21.00 uur tot 24.00 uur

Donderdag 12 september: Vrouwen van Nu.
Bijeenkomst bespreking kerstavond dames Boekelo en Usselo.
Aanvang: 19:30 uur. Locatie: Tine Lippinkhof.

Zondag 15 september: Open Monumentendag
Bezoek het Lammerinkswönner, Koetshuis en De Oldenhof in het Wageler
Van Heeksbleeklaan 68, tussen 12.00 uur en 17.00 uur

Donderdag 26 september: Vrouwen van Nu.
Openingsavond Aanvang 20:00 uur. Locatie: Verenigingsgebouw in Usselo
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave

Woensdag 9 oktober: Vrouwen van Nu.
Bezoek No Hero museum in Delden.
Aanvang 13:00 uur. Locatie: No Hero museum.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan