Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Kom uit de stad, 11-8 fietstocht langs (boeren)erven
  • Fietstocht buurtkringen zondag 25 augustus
  • Processierupsen, iej zeet ze oaveral
  • Rondleidingen bij de boer
  • Niejs oawer de Streektaal
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

"Kom uit de stad" fietstocht langs (boeren)erven

Wilt u ook eens achter de schermen kijken bij bedrijven in het buitengebied? Op zondag 11 augustus wordt weer de jaarlijkse fietstocht “Kom uit de stad!” georganiseerd (vroeger heette dit Tour de Boer). Deze keer starten we bij Melkgeitenbedrijf van de familie Wissink aan de Geessinkweg 403 in de Broekheurne. U kunt starten tussen 10.30 en 12.00 uur. De tocht voert door de mooie omgeving van het zuidelijk buitengebied en kent een aantal stops. Als u bij het eindpunt bent kunt u onder het genot van een drankje en een pannenkoek even gezellig napraten.

Fietstocht buurtkringen 25 augustus

Zondag 25 augustus a.s. is weer de jaarlijkse fietstocht van de gezamenlijke buurtkringen, dit jaar georganiseerd door buurtkring Lonneker.

Start- en eindlocatie: Manege Het Twentsche Veld, Vliegveldweg 225, 7524 PT Lonneker. Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar. Tot uiterlijk 12.30 uur kunt u starten voor een tocht van ongeveer 25 km over het vliegveld en door de mooie omgeving van Lonneker. Na afloop is er wat te eten.

Kosten: € 22,50 p.p. (volwassenen), € 5,00 (kinderen 4 t/m 12 jaar); kinderen tot 4 jaar gratis. U kunt zich uiterlijk 18 augustus opgeven bij Harry Levink, 06-22146795

Processierupsen, iej zeet ze oaveral

Iej zeet dee rupsen nich allenig oaveral, mar slimste is ’t jökt oe ok oaveral. En dagelijks stoat der stukke in de kraante dat wiejleu op möt passen. Nich met blote aarme en blote bene in de buurte van de eken lopen woaras dee deers met doezenden tegliek in zit. Mar iej könt der oe nich vuur waarden, dee hele fiene höarkes wördt heanig metnömmen met de weend en kroept oe oaveral tusken.

Dee rupsen möt oetreuid wörden, ’t wearkvolk van de gemeentes könt ’t nich meer biejbenen en kriegt hölpe van bedrieven dee rap eure apparatuur anpast, ’n eersten klap is nen daalder weerd, dat is wisse woar. Eargens har nen kearl ne verantwoorde wieze oetveunden duur de rupsen te spuiten met vloeibare biologische ofbrekbare folie, joa, joa, mooi oetprakkezeerd.
In Riessen wussen ze ’t ok wal, spuiten met oftreksen van plaanten, siepel en knoflook, ‘t kleenkt völ te vreendelijk. Mar dan dee vrouw oet Eanske, zee wus der wal road met en is met ’n vearfbraander gangs goan. ’t Gung prima en zee hef op eure wieze ’n heel leger rupsen um zeep hölpen. ’n Paar deers dee rap vot wollen kroepen, waren dreks an de buurt, zee gung der boaven op stoan staampen en maken d’r kotte metten met.

Zo heanigan bunt der zekke vol met rupsen noar de ofvalverwearkers brach, mar doar weelt ze dee rupsen geelsnich hebben umdat zee bange bunt dat ’t hele wearkvolk an ’t krabben geet, dan is ’t wearken d’r wal of. Drogisteriejen dreait oaveruren en striekmiddelen bunt nich an te sleppen, al met al ne woare ploage.

En wat steet oons almoal nog meer te wochen? A’j de kraanten mangt geleuven dan komt ok de kakkerlakken in rap tempo oonze kaant oet. Dan te bedeanken dat éne kakkerlak elke dree moand vieftig kleanen kan kriegen, dan waard oe mar. Vergif köj vergetten, doar bunt dee al lang nich geveulig meer vuur.

Il zol zeggen “maak van de nood ne deugd, vang dat grei en doot ze dreks in ’t hete frituurvet, dee höarkes braandt der dan wal of en ’t rupske dat oaverblif wördt ’n köpke kleaner en lekker knapperig. Met luk zeesoalt der oaverhen en in ’n peunttuutje hebt wiej hier in Twente iets niejs, ne delicatesse het dat met ’n deftig Fraans woord. En ….eh deeronvreendelijk? Ieleu et toch ok wal garnalen? Dee goat ok zo oet ’t viskenet ’t kokkende water in, meer is d’r nich van.

Leida van ‘n Danngoarn

Rondleidingen bij de boer

Altijd al eens willen weten wat er op een boerderij gebeurt? Voor het 7e achtereenvolgende jaar organiseren we met 6 boerinnen rond Enschede weer rondleidingen op ons eigen melkveebedrijf. Deze rondleidingen vinden plaats in de zomervakantie, elke middag, behalve op zondag. Wij vinden het erg leuk om u te laten zien wat wij dagelijks doen.

-        Wanneer gaat een koe melk geven (of geeft een koe altijd melk en hoeveel liter dan)?
-        En hoe komt die melk in de supermarkt?
-        Hoeveel eet en drinkt een koe per dag en wat eet en drinkt ze?
-        Hoe lang is een koe drachtig (zwanger)?
-        Hoe vaak wordt er per dag gemolken of misschien zijn er wel melkrobots
op de boerderij?
-        En hoe ziet zo’n melkrobot er dan uit?
-        En wat is het verschil tussen een biologisch en een gangbaar melkveebedrijf?

Wilt u antwoord op bovenstaande vragen of wilt u iets anders vragen, u bent van harte welkom!

Niejs oawer de streektaal

KTSDe vuurstellingen van Hanna van Hendrik bunt nog stöadig gangs en ze goat nog ’n zetje verdan. Ok dee extra vuurstellingen waren dreks oetverkoch. Ik möt zeggen, der wörden good spöld en ’t hele verhaal grip oe achter ’t vestje, indrukwekkend. A’j dit least bunt ok de vuurstellingen van de Vriendschap achter de rug, ok de meuite weerd. In Maarkel bunt de leu van de Kösterskoele ’n groot antal oamde gangs met spöllen. Zunnewende, Grenzenloos Platt in Lievelde en ’t Twents Songfestival in Oatmöske he’w had en waren stuk vuur stuk gewealdige dagen vol mooie Streektaal.

Op 1 september verkoch ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak (tweedehands) beuke in ’t Twents en oawer ‘tTwents in de bibliotheek in Hengel. ’n Eersten Kreenkoamnd van ’t nieje seizoen is op 19 september biej ’t Hoogspel in Deelden met ’n optreden van Tineke van Buren, zee dreg vuur oet eur eagen weark en gedichten van Johanna van Buren.
Op 28 en 29 september wördt de Noaberdagen biej Erve Kots in Lievelde organiseerd, doar koom nöast Streekproducten ok völ Streektaal an bod. Heanigan goat wiej dan al wier op ’n hearfst an en doar hebt wiej ’t token moal oaver. En nich vergetten, “proat Twents as ’t eaven kan”.

Heb iej niejs oaver ‘t Twents? Bel of mail noar:

Alie van der Veer
074-2911090
a.h.vanderveer@wolmail.nl

Nieuws van de Lonneker Molen

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet….
Kent u dat spelletje nog? Vroeger werd het gedaan tijdens lange autoritten op weg naar het vakantieadres. Een leuke onderbreking, maar soms gaf het ook wel wat onenigheid. Want een enkele keer was het onderwerp al weer enkele kilometers terug te zien.
'ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’  is er tegenwoordig niet meer bij. Op de achterbank zitten de kinderen met mobieltje of ipad en doen het ene digitale spelletje na het andere tot ze er bijna vierkante ogen van krijgen.

Ik zie vanaf mijn mooie belt ook heel veel. Ik zie fietsers uitrusten op mijn banken of soms op een deken in het gras; ik zie schoolkinderen in –en uitlopen tijdens de vele excursies; ik zie vrijwilligers aan het werk in de molen of op mijn erf, ik zie klanten voor de molenwinkel.
En een enkele keer zie ik ook wel eens iets dat ik liever niet wil zien. Maar persoonlijk kan ik daar weinig aan doen en daarom heb ik hulp ingeroepen. Dat kan in deze tijd, waarin het spelletje ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ naar de achtergrond verdwijnt  en de techniek voor niets staat.
De hulp die ik heb ingeschakeld zijn camera’s die op mijn erf geplaatst worden zoals dat op veel meer plaatsen tegenwoordig het geval is.
‘Big brother is watching you’. Eigenlijk jammer dat het nodig is, het is toch een klein beetje ‘inbreuk op je privacy’. Nu heb ik beslist niets te verbergen hoor, u mag alles zien wat ik doe. Ik hoop dat het vooral preventief gaat werken zodat er geen gedoe op mijn erf is in de late avonduren of nacht, zodat mijn noabers fronsend de wenkbrauwen moeten ophalen. Op bepaalde tijdstippen moet het gewoon rustig op mijn erf zijn!! Dit alles is natuurlijk in goed overleg gedaan met de politie en ook met de direct betrokken buren zullen we nog overleggen. Zodra de camera’s in werking zijn is dit zichtbaar via een bord bij de ingang van mijn erf. Dat is verplicht en we houden ons keurig aan de regels!

‘Even’ een camera plaatsing is er echter niet bij; daarvoor moeten er sleuven in de grond gegraven worden waar de leidingen naar de cameramasten ingelegd kunnen worden.

En als je dan toch aan het graven bent gaan daar ook rioolbuizen in voor een betere afwatering.
En weet u wie die klus weer geklaard heeft???
Mijn ‘molen en-hall-bob-de-bouwers’ cq mijn ‘klusjesmannen’.
Toch fijn dat ik die heb!!!!!!!

En om alvast te noteren:
Zondag 8 september 11.00-17.00 uur:
Oogstfeest bij de molen en wat je daar toch allemaal weer niet ziet………..
beleef het mee en van harte welkom!

Vrouwen van Nu:

Logo Vrouwen van nu - Koninklijke onderscheiding
- De fiets- en wandelcommissie

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Woensdag 24 juli: Vrouwen van Nu.
Summerschool in de Barones in Dalfsen.
Aanvang 9.30 uur, Einde 16.00 uur.

Dinsdag 30 juli. Vrouwen van Nu
Fietsen vanuit Lonneker richting Het Hulsbeek en omgeving.
Vertrek 13:30 uur vanaf het centrum in Lonneker.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave

Zondag 11 augustus: Stawel
Fietstocht “Kom uit de stad”
Start tussen 10.30 uur en 12.00 uur; Wissink, Geessinkweg 403.

Zondag 25 augustus: Gezamenlijke buurtkringen
Fietstocht van de buurtkringen, georganiseerd door buurtkring Lonneker.
Start vanaf 10.30 tot 12.30 uur bij Manege Twentsche Veld, Vliegveldweg 225.

Donderdag 12 september. Vrouwen van Nu.
Bijeenkomst bespreking kerstavond dames Boekelo en Usselo.
Aanvang: 19:30 uur. Locatie: Tine Lippinkhof.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan