Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie

  • Twentse Landdag
  • Twentse week van de Innovatie
  • Vekaansiestress
  • Vertrouwenslijn voor Nederlandse Agrarische sector
  • Niejs oawer de Streektaal
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Twentse Landdag

Het is al weer bijna drie jaar geleden dat de laatste Twentse Landdag werd gehouden in het Abraham Ledeboerpark. Voor de zevende keer organiseren de gemeente Enschede en Stawel de Twentse Landdag, dit jaar op zondag 23 september. Het doel van de Twentse Landdag is contact te leggen tussen de burgers en het platteland in al haar facetten. Bij voorgaande edities werd deze doelstelling ruimschoots gehaald. Tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers vonden hun weg naar het gezellige park.

Jongveekeuring
Een belangrijk onderdeel van de Twentse Landdag is de jongveekeuring. Ook dit jaar wordt deze keuring georganiseerd en de werkgroep is druk bezig met de voorbereidingen. Gelukkig heeft een aantal veehouders al toegezegd mee te willen doen, maar meer deelname is welkom. Als u hierover meer wil weten neem dan contact op met één van de werkgroepleden; Johan Meijerink 06-12280183, Ruud Kemna 06-13345636, Stefan Strootman 06-53343785, Edwin Stokkers 06-22049298, Arnout ter Horst 06-53401579 of Arjan Strootman 06-20603488. Ook als u geen ervaring hebt kunt u meedoen! Zij helpen u graag op weg.

Vrijwilligers
Een belangrijke voorwaarde om deze dag te kunnen organiseren is de inzet van vele vrijwilligers. Met behulp van een netwerk van samenwerkende vrijwilligersorganisaties wordt deze dag georganiseerd. Vrijwilligers die helpen in de voorbereidende werkgroepen, met de opbouw, de stands bemannen, de keuringen voorbereiden en een goed verloop geven, het parkeren begeleiden, etc, etc. Mocht er dus een beroep op u worden gedaan hopen we op uw medewerking.

Er is een groot aanbod van kijk- en doe-activiteiten, informatie en educatie met als doel het contact tussen stad en platteland te bevorderen: met andere woorden: op de Twentse Landdag beleef je het platteland. Als u meer wil weten over de Twentse Landdag 2018 bel dan gerust met Stawel of stuur een mail.

Twentse Week van de Innovatie: 18 t/m 23 juni

Van 18 t/m 23 juni staat Twente bol van activiteiten in het teken van innovatie en ondernemerschap. En ook in de landbouw wordt volop geïnnoveerd. Doel van deze week is de ondernemer in Twente te bereiken met een boodschap: benut de innovatiekansen die er zijn! In deze week worden verschillende evenementen, workshops en sessies georganiseerd, waaronder de verdiepingssessie ‘Innoveren met onbemande systemen’, georganiseerd door en bij Space53.

Uitnodiging verdiepingssessie: 19 juni van 14.00 tot 17.00 uur
Als deelnemer/belangstellende van Space53 nodigen we u van harte uit om bij de verdiepingssessie 'Innoveren met onbemande systemen' aanwezig te zijn.
Naast het algemene deel, zullen we in 4 ruimtes specifiek aandacht besteden aan wat onbemande systemen op het gebied van ‘Veiligheid’, ‘Landbouw’, ‘Inspectie en Onderhoud' en ‘Vrachtvervoer’ voor de aanwezige experts/ervaringsdeskundigen hebben betekend en nog kunnen betekenen. Het betreft een informele sessie, dus u krijgt volop de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast kunt u van de gelegenheid gebruikmaken om de gezamenlijke kansen te verkennen en te leren van de ervaringen van anderen.

U kunt zich hier aanmelden.
https://twi18.novelt.com/sessies/sessies-sessie-innoveren-met-onbemande-systemen 

Dinsdag 19 juni van 14.00 tot 17.00 uur
Locatie: Shelter Space53, Technology Base, Vliegveldstraat 100 - B519, 7524 PK Enschede. Let op: het adres voor navigatie is: ‘Oude Vliegveldstraat’ in Deurningen.

Vekaansiestress

Moargenvroo goa’k op vekaansie, mear ’t keump miej helemoal nich oet, ik heb feijlik gin tied um vot te goan, der möt nog zovöl geburen in ’n hof en roondum thoes, wat ’n gedoo. ’n Koffer he’k ok nog nich pakt, dan mear ’n haalf uur eerder opstoan, iej möt der toch wat vuur oaver hebben um ’n paar dage vot te goan. De fiets geet ok met, ik zöl dat eandke ok wal helemoal können fietsen, mear dan kaan’k nich genog met sleppen. Iej wilt toch ok nich de hele wekke met dezölfde klere an lopen. ’t Kon ok wal luk koalder wörden, ’n waarm vest, ne ekstra jas ‘n paar dichte schoon en waarme sökken könt der ok wal biej in ’n auto. ’n Paar beuke goat ok met, mear ’t is de vroag of ik an leazen too kom. 

Wiej, oonze groep van acht, hebt mekaar al ’n tiedje nich zeen en dan möj toch ok eers biejproaten. Joaren leden hebt wiej mekaar leren kennen biej ne fietsreis langs de Donau, wiej hebt toen van Passau noar Wenen fietst. Wiej hebt toen vol wille had tehope en doarnoa bunt wiej bienoa ieder joar met mekaar op ’n trad west. Wiej könt mekaar ok good verstoan, de leu oet Assen en Hogezand bunt in ’n Achterhook joonk wörden en ’t stel oet Tubbig doot bienoa alns in ’t plat. Vuur de leu oet Leidschendam möt wiej mangs luk tekst en oetleg geven, mear dan in ‘t Hollaands. Zo heanigan geet met ’t schrieven van dit stuk miene stress vot, ik loat alns oaver miej hen kommen en goa genieten van de Twentse natuur en de Maarkelse gastvriejheid biej de Hoestinkhof.
Joa, at oeleu ’t Orgaan met de mail kriegt, dan bun ik wisse wal wier in thoes. Iej möt ok nooit van tevuren bekeand maken da’j vot goat, iej hooft de katte nich op ’t spek te beenden, neargens vuur neudig.

Leida van ’n Danngoarn

Vertrouwenslijn voor Nederlandse Agrarische sector

Per 4 juni 2018 is door Hogenkamp Agrarische Coaching een vertrouwenslijn geopend voor de gehele Nederlandse agrarische sector. De behoefte aan een uniform landelijk nummer is groot.
De vertrouwenslijn 085-1303430 is kosteloos toegankelijk voor iedere Nederlandse agrariër, die behoefte heeft aan het delen van een persoonlijk verhaal of aan een verwijzing naar professionele hulpverlening op sociaal-emotioneel vlak. De vertrouwenslijn is tevens kosteloos toegankelijk voor iedere erfbetreder die behoefte heeft aan informatie over de omgang met sociaal-emotionele problematiek op het boerenerf.

De vertrouwenslijn 085-1303430 wordt continue bemand door professionals die vanuit hun functie dagelijks begeleiding bieden aan agrariërs en hun omgeving. De beller kan rekenen op een professioneel, discreet en betrokken gesprek. De gesprekken zullen niet worden gedeeld met derden, vastgelegd of opgeslagen.

Niejs oawer de streektaal

KTSDe Zunnewende is dit joar op vriejdag 22 juni en wördt wier hoalden op ’t landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. Vuur de keender begeent ’t um 16.00 uur en vanof 19.30 uur is ’t vuur ’t iets oaldere publiek. Doar tref iej heel völ volk en doar is vuur alleman genög te kieken en te luusteren, gewoon ’n keer hen goan, dat muj metmaken.

Op 1 juli wördt van 14.00 uur tot 17.30 uur in ’t Openluchtmuseum in Oatmöske ’t Twents Songfestival hoalden. Der is ne vuurselectie west van groepen dee in ’t Twents goat optreden met mooie en geveulige luusterleedjes, zeker de meuite weerd. Nen mooien dag is nooit vot, zet oe doar daal en loat ’t oaver oe hen kommen.
Hoal iej van streektaalmuziek, kiek dan ’n keer op you tube of luuster elken oavend van 19.00 uur tot 20.00 uur noar radio-Oost, der wördt heel wat ofzungen in de Streektaal.

A’j vroagen hebt of iej weet dat der eargens aanders ’n mooi optreden in de streektaal is, köj mie’j aaltied bellen, 074-2911090,

Alie van der Veer.

Vrouwen van NU:

Logo Vrouwen van nu - De fiets- en wandelcommissie
- 12 september 2018 Dagtocht   Vrouwen van Nu

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Vrijdag 22 juni; seniorenmiddag SPU
Terrein Wissink’s Möl; ontvangst vanaf 13.00 uur

Dinsdag 26 juni. Vrouwen van Nu,
Fietsen vanaf Twekkelo.
Voor meer informatie zie elders deze uitgave.

Woensdag 25 juli. Vrouwen van Nu.
Summerschool
Aanvang: 09:30 Locatie: De Maathoeve in Heeten.

Woensdag 12 september. Vrouwen van Nu.
Dagtocht naar Gerry Weber en dr. Oetker.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.

Zondag 23 september; Stawel
Twentse Landdag; Ledeboerpark

Donderdag 27 september. Vrouwen van Nu.
Openingsavond seizoen 2018/2019.
Aanvang 20:00 uur. Locatie: Verenigingsgebouw Usselo.
Nadere informatie volgt.

Dinsdag 9 oktober. Vrouwen van Nu.
Inspiratiedag 2018.
Aanvang: 10:00 uur. Locatie: De Grolsch Veste.
Nadere informatie volgt.


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan