Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Erfcoach landelijk gebied
  • D’RAN festival
  • Mangs bu’j te bange
  • Rondleidingen bij de boer
  • Jubileum 110 jaar PJGO
  • Openluchtspel De Vriendschap
  • Niejs oawer de Streektaal
  • Nieuws van de Lonneker Molen
  • Berichten Vrouwen van Nu

Enschede zet erfcoach in voor landelijk gebied

Welke ontwikkelingen en beleidsregels zijn van invloed op de erven in het landelijk gebied? En wat betekent dat voor de individuele eigenaren? Het gemeentelijk en provinciaal beleid biedt aanknopingspunten om hiermee aan de slag te gaan. De gemeente Enschede gaat hier samen met de provincie op inzetten. Het nieuwe beleid stimuleert, maar het moet wel aansluiten op de behoeftes van de bewoners. Daarin speelt de erfcoach een heel belangrijke rol.

Op initiatief van STAWEL en in samenspraak met de gemeente is er de afgelopen twee jaar veel gesproken met de inwoners en organisaties van het landelijk gebied. Daarbij is veel naar voren gekomen en belangrijk is dat dit goed wordt opgepakt. Inmiddels is de gemeente bezig om een visie op het landelijk gebied op te stellen. Deze visie zal ook antwoordt moeten geven op de ontwikkelingsmogelijkheden in het landelijk gebied.

De introductie van erfcoach door de provincie sluit hier goed bij aan. In Enschede pakt de consulent van STAWEL de rol van erfcoach op. Hierdoor loopt e.e.a. vloeiend in elkaar over. Het traject met de erfcoaches zet in op een integrale aanpak bij de transitie van erven, waarbij wordt gekeken naar het hele erf en waarbij de bewoners centraal staan. De erfcoach is hierin onafhankelijk en kijkt samen met de erfbewoners naar de toekomst. De erfcoach geeft informatie en advies waarbij hij een brug slaat met andere partijen zoals de gemeente. Kortom de smeerolie in het landelijk gebied.

Actuele onderwerpen op het gebied van transitie op de erven zijn er genoeg. Of het nu gaat om slopen van landschap ontsierende gebouwen, de oplossing van de asbestproblematiek, het energieneutraal maken van woning en bedrijf, de omschakeling naar kringlooplandbouw; de uitdagingen liggen voor het oprapen. Voor meer informatie, neem contact op met de erfcoach/consulent van STAWEL.

D'RAN Festival

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei vindt in Enschede het D’RAN festival plaats. Het D’RAN festival is gezellig, er is lekker eten en drinken én het gaat over jouw toekomst. De toegang is gratis!

Op D’RAN ontmoet je de ander om samen over de belangrijke dingen van het leven te praten. Het gaat over democratie, want samen maken we onze wijk, dorp of straat. Op het festival wordt een keur aan onderwerpen behandelt in een ontspannen sfeer. Bekijk het programma op www.dranfestival.nl.

Ook de Enschedese landbouw presenteert zich op D’RAN. Een drietal bedrijven zal een pitch geven, plattelandsjongeren gaan met het publiek in discussie en onder het motto “Lekker gegeten, maar wie betaalt de rekening?” vindt een discussie plaats over de rol van de consument als het gaat om prijs van het product in relatie tot dierenwelzijn en biodiversiteit.

Alle reden om een kijkje te nemen op het festival terrein op het Roombeek in Enschede. Het programma start beide dagen om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur.

Mangs bu'j te bange

De leste twee zoaterdage vuur Poasken was ’t drokker as aans in Twekkel, her en der kwam iej de trekkers met waagns vol hoolt tegen. Ne mooie joarlijkse traditie woar völ kearls wille an hebt en greuts bunt at zee ’t terechte hebt. ’t Gekarmejak begun al wier vuurdat der ok mar één poasvuur was ofstökken, heel toovallig stun der ’n an de aandere kaant van ’n poal ‘n stuk venne in ’n braand. En zo te zeen en te roeken wol dat wal duftig daampen. Leu in ’t Westen van oons laand hadden ’t ok al wier rökken, wat ’n spul, al dat fienstof, vot met dee vrömde tradities van al dee boeren oet ’t Oosten.

Ok op radio Oost  heuren iej ieder uur hoo slech dee Poasvuren wal nich waren, ze doot net zo lang verdan tot alman ’t nog geleuft ok, wat ’n genöal.

Oonderwiel dachen ze der ok an dat ’t in Scheveningen kats mis was goan, ok eur eagen schoold en dommighead, ’t grei anstekken at de weend noar de huze waejt. Nee, dan bunt wiej hier in ’t Osten van ’t laand toch heel wat wiezer, wiej bouwt zun poasvuur wied vot woar ruumte is en nich kortbiej de huze.

Mar de dreugte heul nog an en der stun ne  hadde schroale Oostenweend, good weer um te heuien zeaiden ze vroger en ’t Poasvuur zol ok wal good willen braanden. Mar as ’n doonderschoer biej ne heldere loch kwam der ’n mailtje van de VBT, de gemeente Eanske har beslötten dat de Poasvuren roondum Eanske nich anstökken mochen wörden, völ te geveurlijk! Op aandere stea zoas in Hengel en in Boorn hadden ze doar geels gin meuite met. ‘k Har slim beklag met dee kearls dee zo an ’t öasen waren west um ’n hooltstapel terechte te kriegen. ‘k Maken miej hellig en oonderwiel hoppen ik biej miejzölf dat der miskien wal éne zol wean dee ’t toch stiekum an zol stekken. ‘k Prakkezeren der ok oaver um dat zölf te doon, miej aansum an te trekken en dan as Wit Wiefke doar heanig op an goan……’n Deuske lucefers in ’n tuk en dan mos ‘t toch willen!

Leida van ‘n Danngoarn

Rondleidingen bij de boer

Altijd al eens willen weten wat er op een boerderij gebeurt? Voor het 7e achtereenvolgende jaar organiseren we met 6 boerinnen rond Enschede weer rondleidingen op ons eigen melkveebedrijf. Deze rondleidingen vinden plaats in de zomervakantie, elke middag, behalve op zondag. Wij vinden het erg leuk om u te laten zien wat wij dagelijks doen!

Jubileum 110 jaar PJGO

De plattelandsjongeren Overijssel vieren het 110 jarig bestaan van de vereniging. Wil je hen feliciteren met dit heugelijke feit, dan ben je van harte welkom op de receptie op zaterdag 18 mei om 19.00 uur bij het wapen van Beckum. Kaarten voor de feestavond zijn te bestellen via www.pjgo.nl  

Niejs oawer de streektaal

KTS’n Verkoop van ‘t nieje muziek-theaterspektakel Hanna van Hendrik löp good, der bunt al ’n antal vuurstellingen kats oetverkoch. Mar der gebuurt völ meer op ’t gebied van de Streektaal, nem de leu van de Vriendschap, bunt al drok gangs met repeteren.
Op 21 juni is ’t Zunnewende festival op landgoed Schuilenburg in Heldern, ’n joarlijkse gebeurtenis woarbiej heel völ zang, vuurdrach en verhalen in de Streektaal an bod komt.

Op zundag 30 juni wördt in ’t Openluchtmuseum in Oatmöske ’t tweede Twentse Songfestival hoolden, doar koomp völ joonk en anstormend talent op of, mis ’t nich.
Vergangen wek bunt ok alle nieje gidsen van de völle Twentse theaters oetkömmen, keuze genog in de völle vuurstellingen in oonze mooie Streektaal.
Al met al geet ’t de goeie kaant op en beste leu “proat Twents as ’t eaven kan”.

Heb iej niejs oaver ‘t Twents? Bel of mail noar:

Alie van der Veer
074-2911090
a.h.vanderveer@wolmail.nl

De molen laat van zich horen

Een prachtig oud gezegde en heel bewust gekozen!
‘Het einde kroont het werk’ omdat de uitleg hiervan is: als een karwei af is heb je daarover veel voldoening’. 
Laat die zin nu precies passen bij de realisering van de wagenloods op mijn mooie erf. Wat is er veel werk verricht op bloedhete dagen en bij regen en wind waren mijn dappere werkmannen in de weer. Bloed, zweet en tranen: het zou bijna op hen van toepassing kunnen zijn. En nu is het zover!

Op Vrijdag 10 mei j.l. 16.00 uur is de wagenloods officieel geopend tijdens een gezellige bijeenkomst.
     
Uiteraard was er ook een ‘officieel en plechtig tintje’ doordat mevrouw Gea Peereboom, voorzitter van Commissie Initiatiefkracht Enschede Noord de officiële openingshandeling heeft verricht.
Er werd een film vertoond die prachtig liet zien hoe de oude gebinten elders gesloopt werden en een nieuw leven kregen in Lonneker.

Na een korte toespraak van de voorzitter van de Vereniging Het Aangespannen Landbouwwerktuig en kon men kennis maken met de nieuwe stadsdeelmanager Noord, mevrouw Inge Stegeman. En natuurlijk ontbrak het drankje en hapje niet! Wilt u de wagenloods helemaal klaar en ingericht zien, dan bent u van harte welkom!

Het weekend van 11 en 12 mei stond in het teken van de Nationale Molendagen en natuurlijk was de molen ook geopend. Het thema was: ‘ontmoet de molenaar’ en hij vertelde graag over ‘zijn’ molen.
En viel veel te vertellen over dit mooie erfgoed aan de buitenkant van Lonneker.

We blijven nog even bezig met alle ‘evenementen’ want op zondag 19 mei vanaf 12.00 uur staat mijn erf in het teken van ‘TheateronTour’ een fietsevenement langs prachtige gedeelten en bezienswaardigheden in Enschede, waar optredens worden verzorgd. Het eindpunt van deze tocht is mijn molenerf waar ook van alles te beleven en te zien is.

U bent gewend om op mijn erf pannenkoeken te kunnen eten, maar u heeft vast nog niet gezien dat die pannenkoeken ook door een  koorddanser gebakken kunnen worden. Dit is één van de ‘optredens’ die op mijn erf zal plaatsvinden.
Dit evenement wordt georganiseerd door Concordia en het Wilminktheater.
Meer informatie en aanmelding kan via: https://www.concordia.nl/specials/theaterontour

Ik hoop u te ontmoeten op mijn erf bij bovenstaande activiteit.

Vrouwen van NU:

Logo Vrouwen van nu - Koninklijke Onderscheiding
- Rabobank Clubkas Actie
- De fiets- en wandelcommissie
- Zomerse ontmoeting voor vrouwen

Bekijk de website van Vrouwen van nu:


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan