Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

 • Twentse Landdag 23 september
 • Oonder ’n droad hen vretten?
 • Kom uit de stad!
 • Ouderenmiddag 2018
 • Niejs oawer de Streektaal
 • Lonneker Molen
 • Vrouwen van Nu
 • Verenigingskalender

Twentse Landdag 23 september

Oonder ’n droad hen vretten?

Met grote köppe stun ’t vriejdag ’n lesten augustus in de kraanten:

 • ‘ontkennen kan niet meer’,
 • ‘misstap algemeen bekend bij de VVD’,
 • ‘VVD verhult affaires tot de bom barst’.

Tjonge jonge, wat was alman drok met ’t oftreden van Han ten Broeke, hee har vief joar leden dat meanske better met können nemmen hen brommers kieken, dat har hee as bekeanden Twentenaar toch mötten weten.
 
En wat hebt wiej in de loop van de joaren al ’n hoop schandaaltjes had, mangs bunt ze de bunnekes kwiet of der wördt ’n oetstapje vergetten en ‘t Me-too gedoo is toch ok nich allenig van de leste tied, vroger knepen ze de kat ok wal in ’t duuster mar konnen ze den bekeanden doofpot better veenden. Hebt ze wal prebeerd biej de VVD en meestieds lukken eur dat ok wal ’n zetje. Poesen en ’t mel in ’n moond hoolden doar geet ’t um.
 
Journalisten van HP/De Tijd hebt oonderzeuk doan noar ’n haandel en waandel van Ten Broeke. Ne oald collega schreef in eur book ok a oaver ‘iets’ dat der nich was, begriep iej ’t nog? Der zol ‘iets’ hebben west met ne destieds 25 joarige deerne, dat neumt ze noe ’n schandaal, noh, ik zol al dee politici ,koningen, keizers en admiralen nich geern de kost geven dee ooit ‘iets’ hebt had. Dat is slim genog nich votleg vuur BT-ers (bekeande Tukkers), a’j nen BN-er bunt (bekeande Nederlander) geet ’t a makkelijker.
 
Neum Prins Bernhard en alman zeg “joa, den kon der wat met” en bliekboar hef Ruud Lubbers ok wal mangs ne deerne vuur de koonte houwen. Ok doar wörden joarenlaank nich oaver nöald en ok ’t nöst lag doar nich oonder ’n boom.
 
Nich te vergetten bunt de BA-ers (bekeande Amerikanen), dee könt doon wat ze wilt, Bill Clinton heul zich ok nen besten zet van ’n dommen mar wörden ok de sigaar, mar hee bleef zitten as president. John F. Kennedy heul ok wal van de wiefkes en a’j de verhalen oaver Donald Trump heurt, dan wee’j ok nich meer wat a’j möt geleuven, mar den zee’k ok nich oet zichzölf vot goan. In de tied van Napoleon gung ’t nich um Me-too, mar meer um ‘come to me’, alman hef van Marie Antoinette heurd, mar nums keant mevrouw Bonaparte.
 
Al met al is ‘t ’n gemis vuur oons Tukkers, Han ten Broeke bleef oonvermeuid gangs vuur Twentse belangen, gung met peerd en wagen oaver de N35 (’t karrespoor), de N18 mos verbetterd en de Karelskamp bleef. Wiej stoat hier an ’n lesten reppel, bunt te bang en hebt te weinig Tukkers met lef en der bunt te völ leu met droosjes in ’t Westen. Dit had nich mötten gebeuren

Leida van ’n Danngoarn

Kom uit de stad!

Op zondag 26 augustus heeft de jaarlijkse fietstocht “Kom uit de stad!” plaatsgevonden(vroeger heette dit Toer de Boer). Deze startte bij het melkveebedrijf van de familie ten Vergert aan de Penninkskottenweg 9. De tocht voerde door de mooie omgeving van de Lonnekermarke en er waren tussenstops bij het Syrisch Orthodoxe klooster en landgoed Hoge Boekel. Het eindpunt van de route was bij melkveebedrijf Roerink aan de Hoge Boekelerweg 480. Nadat men het bedrijf had bekeken, kon er gezellig worden nagepraat en werd de inwendige mens ook niet vergeten. Een geslaagde dag met ruim 400 deelnemers. 

Ouderenmiddag

Op 20 oktober a.s. wordt deze middag gehouden in het Verenigingsgebouw, Haaksbergerstraat 821 in Usselo. Alle leden en oud-leden van de landbouwcoöperaties, van 65 jaar en ouder, zijn van harte welkom. Deze middag wordt u aangeboden door het J.H.W. Robersfonds.De middag wordt verzorgd door Martin ter Denge uit Rijssen.

Martin ter Denge (1985) is ’n vertegenwoordiger van de jonge generatie gemotiveerde dialectsprekkers en - schrievers. Hee is een heel völziedig persoon. As eerste natuurlijk de grote man achter de Nedersaksische Wikipedia, mer hee maakt ook muziek, schrif gedichten en songteksten in mooi Twents. Hee wil ok met plezeer een versje zingen en doar speult hee dan gitaar bie.
 
Dus we laten ons verrassen. Om 13.30 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 14.00 uur. U kunt zich opgeven voor deze middag tot 15 oktober a.s. bij Hermieke Voogd 053-4351983 of Wilma Hobbelt 053-4761976.

Niejs oawer de streektaal

KTSDe vekaansies bunt heanigan vuurbiej en nieje oetdagingen wocht oons.
22 september: Gewoon Aans brengt ‘Volk’ in Het Punt te Vroomshoop.
28 september: De Twentse Taalpries 2018 wördt oetreikt in ’t Kulturhus Boorn an de Marktstroat 23. Noa joaren wördt de Twentse Taalpries wier niej leaven in bloazen.
4 oktober: De André Hottenhoesleazing 2018 wördt hoolden in kasteel De Oosterhof, Kasteellaan 1 in Riessen. Ds Klaas van de Kamp hooldt de leazing den neumd is noar oonzen grötsten Twentsen etymoloog, drs. André Hottenhuis.
5 oktober: Het Twents theater brengt Dina’s party in de Kappen te Haaksbergen.
17 november: Gewoon Aans brengt ‘Volk’ in de Reggehof in Goor.
Dialect is in: Bienoa alle veurstellingen van Helligen Hendrik bunt oetverkoch.

A’j vroagen hebt of iej weet dat der eargens aanders ’n mooi optreden in de streektaal is, köj mie’j aaltied bellen, 074-2911090,

Alie van der Veer.

De Lonneker Molen

Het is weer voorbij die mooie zomer......
En mooi was de zomer van 2018: in ieder geval voor de vakantieganger, al heeft de langdurige droogte menigeen ook veel last en hoofdbrekens bezorgd.

Ik heb in de afgelopen weken ‘gewoon doorgewerkt’; veel bezoekers ontvangen van heinde en ver; regelmatig graan gemalen om voldoende meel te kunnen leveren en op mijn mooie erf waren ook geregeld de trouwe vrijwilligers te vinden die met hoge temperaturen stug doorwerkten aan de wagenloods.

Bent u de laatste tijd nog bij mij in de buurt geweest?
De contouren zijn al goed zichtbaar, de klinkers vormen al een mooie bestrating en nog even en men kan de achterzijde aan de Elzenkampweg dicht maken en de dakbalken plaatsen. Het wordt een prachtig geheel met veel vakmanschap, geduld en liefde gebouwd!

Wat ook een prachtig geheel schijnt te worden is de ‘Theater on Tour’; een soort ‘Oerol op z’n Twents’. Een spektakel met straattheater, muziek, dans en andere optredens dat  plaats vindt op zondag 23 september.
Het is een samenwerking tussen Concordia, Kunsten op Straat, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.
Op verschillende unieke locaties in het buitengebied van Enschede (zoals o.a. Landgoed Hooge Boekel, Theekoepel Landgoed Bonekamp, Boomgaard bij Glasatelier Bultshuis en een mooie locatie aan de Veegerweg) diverse optredens plaats.

De organisatie heeft de Lonneker Molen als ‘eindpunt’ uit gekozen. Mijn molenerf leent zich voor heel veel doeleinden, daar kom ik later ook nog even op terug. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud. In de Wagenloods zal een muziekvoorstelling worden gegeven en op 2 plekken op het molenerf (rondom de grote boom) zullen 2 theatertjes geplaatst worden waarin optredens verzorgd zullen worden (1 speciaal gericht op kinderen). Dat wil je toch niet missen! U bent er van harte welkom en meer informatie kunt u vinden in de dagbladen etc.
 
Ja dat mooie molenerf aan de buitenkant van het dorp Lonneker. Ik ben er trots op en met mij velen. Naast familie –en burenuitjes mocht ik de afgelopen periode ook nog een heel bijzondere groep ontvangen, namelijk de ‘BABSEN’ van Enschede en Losser. ‘BABSEN’?
Ja babsen: buitengewone ambtenaren burgerlijke stand, met andere woorden: de trouwambtenaren. Zij hadden begin september de molen uitgekozen voor het jaarlijkse ontmoetingsuitje. Net als alle kinderen die ik mag ontvangen zaten zij ook keurig op de schoolbankjes in de molenschuur en luisterden vol aandacht naar het verleden en heden van de molen. Menigeen zag zich al veel bruidsparen in de echt verbinden met als achtergrond mijn molen of de authentieke wagenloods. Je weet maar nooit of het er van komt.

Ik kan nog steeds niet in de toekomst kijken; ik kijk alleen maar een klein beetje vooruit en af en toe een even achteruit en constateer dat het goed met me gaat.
En dat is het vermelden waard! O ja, het jaarlijkse oogstfeest heb ik inmiddels ook achter de rug en ik ga er maar vanuit dat dat ook weer voor voldoende vertier op mijn erf heeft gezorgd.

Vrouwen van NU:

Logo Vrouwen van nu - Nieuws van de fiets- en wandelcommissie
- Openingsavond seizoen 2018-2019
- Inspiratiedag dinsdag 9 oktober 2018
- Cabaretavond dinsdag 30 oktober 2018

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Zondag 23 september; Stawel
Twentse Landdag; Ledeboerpark
Van 10.00 uur tot 17.00 uur


Dinsdag 25 september. Vrouwen van Nu.
Fietstocht naar Epe en Gronau.
Vertrek 13:30 uur vanaf het erf van Gerda Rosink
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


Donderdag 27 september. Vrouwen van Nu.
Openingsavond seizoen 2018/2019.
Aanvang 20:00 uur. Locatie: Verenigingsgebouw Usselo.


Dinsdag 9 oktober. Vrouwen van Nu.
Inspiratiedag 2018.
Aanvang: 10:00 uur. Locatie: De Grolsch Veste.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


Zaterdag 20 oktober; Stawel
Ouderenmiddag m.m.v. Martin ter Denge
Verenigingsgebouw Usselo, aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur.


Dinsdag 30 oktober. Vrouwen van Nu.
Cabaretavond verzorgt door onze eigen cabaretgroep.
Aanvang: 20:00 uur. Locatie: De Jaargetijden.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave.


Dinsdag 20 november. Vrouwen van Nu.
Lezing door Marleen Bode over rouw en trouw.
Aanvang: 20:00 uur. Locatie: Kulturhus Twekkelo


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan