Blijf op de hoogte via ons Orgaan

Twentse Landdag nat maar geslaagd!

Lekker onder dak in het droge stro! De koeien en de kalfjes hadden het deze zondag nog het best voor elkaar. Maar regen of niet, iedereen had goede zin deze zondag in het Abraham Ledeboerpark. Het terrein lag er weer keurig bij met dank aan de mensen van onderhoud Enschede. De deelnemers en standhouders hadden weer hun beste beentje voorgezet om alles mooi aan te kleden. En die regen, och dat mag de pret niet drukken. En dan was er natuurlijk die mysterieuze gast, Lonneker Jan.

Deze fokstier was meer dan een eeuw geleden actief. Geboren in Friesland maakte hij in 1908 de overstap naar, toen nog, gemeente Lonneker. Na zijn dood vond zijn geprepareerde skelet een plek in het landbouwonderwijs. Eerst bij de landbouwschool in Hengelo en via het AOC in Almelo kwam Jan uiteindelijk terecht in Lochem. En nu is hij weer terug in de plaats waar hij ooit een fenomeen was als het ging om goede nakomelingen waaraan de boer in die tijd veel plezier beleefde.

De onthulling van Lonneker Jan als opening van de Twentse Landdag werd verricht door Leon Buiting, stadsdeelmanager Noord, Gerrit Jan van der Veen, voorzitter van Stawel en Mark Nijenmanting directeur van het Zone.College Enschede (voorheen het AOC). De laatste maakte het mogelijk dat de verhuizing van Lonneker Jan  werd gemaakt. En nu zijn we samen op zoek naar een mooie plek in Enschede waar hij definitief geplaatst kan worden.

Inmiddels begon de bezoekersstroom aardig op gang te komen. Bij de keuring op de voorweide werd gestreden om de kampioenstitel. Na weken van oefenen, een knip- en wasbeurt was het eindelijk zover. De juryleden bekeken de kalfjes zorgvuldig en maakten uit de bijna 40 aanwezige dieren een keuze. De titel ging naar Jeltje 451 van Albertine Haarman uit De Lutte.

In het park deed iedereen zijn uiterste best om de mensen naar de kraampjes te lokken. De diversiteit van het aanbod was heel groot. De natuurverenigingen waren aanwezig maar ook lokale vleesproducten, verantwoord geproduceerde producten zoals groente en zuivel. De Rabobank Enschede-Haaksbergen was als sponsor prominent aanwezig.

Nieuw was dit jaar de indeling op het weiland bij het Lammerinkswönner. In een kring rond de tent waar de drankjes gehaald konden worden stond hier nu ook fraai aangeklede kramen en voortuigen met mooie producten. Bijzonder was de mobiele kippenschuur van Zuuver waar de kuikentjes veel bekijks kregen, maar ook de gerookt vis uit de foodtruck van Dinkelstroom viel op net als de stand van “Koeien van Jelle” waar hamburgers en kroketjes werden gemaakt met vlees van Lakenvelder koeien.

De dag eindigde eerder dan bedoeld vanwege de aanhoudende regen, maar desondanks kijken we terug op een geslaagde zevende versie van de Twentse Landdag!


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan