Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Van 't gas of en an de broenkool
  • Gezellige middag voor (oud)leden landbouwcoöperaties
  • Verkenning Broekheurne, vervolg
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Erfcoach

Meer informatie over de erfcoaches en hun werkgebied vindt je op deze website.

De provincie maakt de inzet van de erfcoaches mogelijk. Kijk ook op de provinciale website digitale erfcoach.

Van 't gas of en an de broenkool?

Wiej wördt zowat hersenspeuld da’w zunig möt wean met oonze energie. Heel wat anwiezigen en goeien road krie’w as dagelijkse kost vuurschötteld duur de Media. ’t Doert nich lang meer of wiej loopt zölf ok in den optocht met. Oaver de hele weareld waren ze op 6 november an ’t demonstreren, meer dan honderddoezend man op de been in Glascow met spandeuke en toosproake. Hoovöl energie hef dat al dee leu kost um doar hen te reizen vroag ik miej of. In Amsterdam begun ’n klimaatmars op ’n Dam. Doar waren wal veertig-doezend leu gangs oaver ’t smealtende ies en de opwaarming van oonze earde. Tied vuur aksie wörden ropen, gin blah blah meer, mar de politiek möt d’r an! Noa roem ’n uur roondlopen en an ’n kettel houwn was ’t wier oflopen. 

An de aandere kaant van ’n Poal, oongeveer 50 km biej Sittard vandan, is ‘t RWE (Reinisch-Westfälisches-Elektrizitätswerk) nog alverdan gangs met broenkool oet de groond te halen. Hele doarpen, möt doar vot in ’t gebied van dee broenkoolgroeve Garzweiler woar joarlijks zun dertig tot veertig miljoen ton broenkool of e-graven wördt. Al met al good vuur 70 miljoen ton CO-2 uitstoot in ’n joar,  net zovöl als in heel Oostenriek. ’t Is dan ok gin woonder dat boer Eckhardt Heukamp, één van de weinigen dee nog in ’t doarp Lützerath wont, an ’t rechten is um zien boerenbedrief in staand te können hoolden. Nich allenig möt ’t doarp Lützerath der an geleuven. Al dee umliggende doarpen zoas Beverath, Keyenberg, Kuckum, Oberwestricj en Unterwestrich majt tot 2026 blieven. Oet protest is doar dan ok ne actiegroep opricht ‘alle Dorfer bleiben’.

Ze hebt tehope ’n rapport op loaten stellen en dat wis oet dat Duutslaand de doelstellingen van ’t Klimaatakkoord van Paries nich zal halen at RWE verdan geet um nog 780 miljoen ton broenkool of te graven en dat is heeeeel völ! Dizze bosschop zölt ze toch ok in ’n Haag wal hebben kregen? Dan vroag ik miej of woarum Rutte nich eamn beald hef met ziene Duutse kelega’s um ze de wacht an te zeggen. Wat meant ze doar wal nich met al den CO-2 den met ’n Oostenweend oonze kaant op kump. En de leu hier in oons laand mar deanken dat de boeren hier de boel loopt te versmeren.

Oons laand möt zoneudig wier ’t braafste junkske van de klas wean. Wiej möt van ’t gas of en met nen wollen trui an en ne iesmuts op ’n kop in ’t hoes zitten. Dat vaalt nich met noe de meeste leu wier in ’t hoes möt wearken um ’n corona. ’t Wördt de heugste tied um ’t op ne aandere waag te pakken.

Gezellige middag voor (oud)leden landbouwcoöperaties

Na een jaar van afwezigheid wordt deze gehouden op zaterdag 20 november a.s. in het verenigingsgebouw in Usselo. 

Blote billetjes in het gras, stamppot rauwe raapsteeltjes en karnemelknat met sla en uitgebakken bonen: zomaar een greep uit de recepten die zijn opgenomen in een boekje van Eetbaar Erf uit Markelo. Het is niet alleen een kookboek, maar vertelt ook het verhaal van de recepten. Momenteel werken ze aan het boek “Iets te vieren”. Recepten uit dit boek mogen we proeven en we luisteren naar hun verhalen en gedichten.

IN VERBAND MET DE NIEUWE CORONA-MAATREGELEN, VRAGEN WE U EEN GELDIGE QR-CODE, PAPIEREN VACCINATIEBEWIJS, EEN HERSTELBEWIJS OF EEN NEGATIEVE TEST, VAN MAX. 24 UUR OUD, MEE TE NEMEN.  Deze zullen worden gecontroleerd.

De middag is voor leden en oud-leden van Landbouwcoöperaties in Enschede van 65 jaar en ouder en wordt aangeboden door het J.H.W. Robersfonds.
Om 13.30 staat de koffie klaar. Het programma begint om 14.00 uur.
Graag opgeven voor 12 november a.s. bij Hermieke Voogd, 053-4351983 of Wilma Hobbelt 053-4761976. Heeft u een dieet, laat het even weten. Graag tot dan!

(Wat betreft de werkzaamheden aan de Haaksbergerstraat in Usselo: Het Verenigingsgebouw is altijd bereikbaar, in de week voorafgaand aan deze middag, even informeren vanaf welke kant u aan moet rijden)

Verkenning Broekheurne; vervolg

Naar aanleiding van het rapport “Gebiedsverkenning Broekheurne” (klik hier om het rapport te downloaden) is op 6 oktober jongstleden een bijeenkomst gehouden in de Oude Usselerschool. De verkenner Gert-Jan te Gronde heeft een toelichting gegeven op het rapport en de drie opdrachtgevers, de Buurtkring Broekheurne, Stawel en de gemeente Enschede hebben daar een reactie op gegeven. Op dit moment werken de drie opdrachtgevers aan een voorstel voor een vervolgaanpak. Het is de bedoeling dat deze vervolgopdracht op 23 november wordt besproken met de Stadsdeelcommissie Zuid. De agenda en bijbehorende stukken zullen binnenkort op de gemeentelijke website te zien zijn. 

De drie opdrachtgevers streven er naar om zo spoedig mogelijk daarna weer met het gebied in gesprek te gaan. Een fysieke bijeenkomst heeft daarbij onze voorkeur, maar we zullen moeten afwachten hoe de regels omtrent corona er op dat moment uit zien. Nadere informatie volgt.

Er is een mail gestuurd naar iedereen die op 6 oktober aanwezig was en zijn of haar emailadres heeft achtergelaten. Was u aanwezig en hebt u buren gemist, stuur dan deze nieuwsbrief gerust door. Bent u bewoner van de Broekheurne en wilt u graag op de verzendlijst staan voor toekomstige informatie, stuur dan uw naam en adres naar info@stawel.nl en meld u daarmee aan.

Veel mensen stelden vragen over het voornemen om een zonneveld te realiseren in het gebied. De gemeentewoordvoerder gaf aan dat hierover nog geen besluiten zijn genomen. Het onderwerp zonnevelden hangt nauw samen met de Energievisie. Deze is opnieuw geagendeerd door het college voor de vergadering van de stedelijke commissie op 22 november a.s. en daarna voor de gemeenteraadsvergadering van 13 december. De agenda met de stukken is via deze link te bereiken.

Buurtkring Broekheurne / Stawel / Gemeente Enschede

 

Vrouwen van NU:

Logo Vrouwen van nu - Bijeenkomst 12 november geannuleerd
- Kerstbijeenkomst geannuleerd
- Onderscheiding Gerrie ter Brugge
- Contributie 2022
- Van de Fiets- en Wandelcommissie
- Doemiddag voor Kerst

Verenigingskalender

Zaterdag 20 november: Stawel
Gezellige middag voor (oud)leden van landbouwcoöperaties
Verenigingsgebouw Usselo; 13.30 uur zaal open, 14.00 uur start.
Zie elders voor programma

Dinsdag 30 November: Vrouwen van Nu
Wandelen in Haarle, vertrek 13.00 uur parkeerplaats Makro Hengelo

Woensdag 15 december 2021: Vrouwen van Nu
Doemiddag Kerst in het Kulturhus Twekkelo
Aanvang: 13.30 uur (zie elders)


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Events

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan