Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie

 • Stawel naar het Lammerinkswönner
 • Oongemak in de loch!
 • Toneelvereniging Jong Lonneker
 • Inzamelen landbouwplastic
 • Ouderenmiddag SPU
 • De Lonneker Molen
 • Vrouwen van Nu
 • Verenigingskalender

Stawel naar het Lammerinkswönner

We gaan verhuizen! Per 1 juli is het kantoor van Stawel gehuisvest in het Lammerinkswönner. Na een ruime tijd van voorbereiding is nu het besluit gevallen en de overeenkomst getekend. Daarmee is invulling gegeven aan het cadeau dat Stawel ontving op ons 50 jarig jubileum in 2016. Toen werd door wethouder van Agteren symbolisch de sleutel overhandigd.

In het voorjaar van 2017 zijn de eerste gesprekken gestart. Onderzocht is op welke wijze Stawel de gebouwen in gebruik zou kunnen nemen. Na een aantal gesprekken werd duidelijk dat samenwerking met partijen de beste kans van slagen heeft. Daarop zijn gesprekken gestart met Stichting De Viermarken en AOC Oost, locatie Enschede. Deze partijen vullen elkaar aan. Het AOC heeft expertise op gebied van onderwijs en ondernemerschap. Voor De Viermarken (de nieuwe sleutelhouder) liggen op deze locatie kansen om activiteiten op te zetten m.b.t. arbeidsmatige dagbesteding, arbeidsre-integratie en uitbouw van haar expertise op gebied van duurzame landbouw. Voor Stawel wordt het Lammerinkswönner de ontmoetingsplek waar een werkplek is voor de consulent, maar waar ook in afstemming met andere partijen nieuwe ideeën kunnen ontstaan en initiatieven kunnen worden ontplooit.

Naast de activiteiten van de 3 partners zal ook de gemeente nauw betrokken blijven bij de samenwerking. Op die manier kan ook zekerheid worden geboden aan al die vrijwilligers die op één of andere manier aan het Lammerinkswönner en het omliggende gebied verbonden zijn. Een mooi moment en een nieuwe stap in de geschiedenis van Stawel. En vol enthousiasme blijven we ons inzetten voor het buitengebied van Enschede.

Oongemak in de loch?

Wat was ’t gloepends koald dit joar met Poasken, mear wiej harn hier in Twente oonze poasvuren en wat konnen wie oons doar good an woarmen. En ieder joar wier dat geveul van ‘oons  Poasvuur’,  ’n enen nog hoger as ’n aanderen, Dijkerhoek en Espelo doot ieder joar wier um de werre wel ’t hoogste poasvuur hef maakt. Mear ok in Bokel, Ossel en Twekkel bunt de kearls oet ‘n boerschop  ‘n paar zoaterdage van tevuurten doar drok met gangs west. Met trekkers, kranen en grote waagns is doar heel wat hoalt ophaalt.

En wat ’n volk op de bene at de boake an wördt stökken en nich allenig oet ’n boerschop, mear ok de leu oet de plaatsen doot gearne met. Hier in ’t Oosten van ’t laand weet ze nich aans of ‘n poasvuur heurt derbiej net zo good as ’t eier etten en eier verstoppen. Noa ’t etten geet alman tehope op ’t poasvuur an, ’t heurt der gewoon biej, wiej weet nich aans, ’t is aait zo west en dat weelt wiej hier ok verdan doon, doar is niks mis met. Mear deensdaagns noa Poasken begun de eleand, wat ’n drammen op radio Oost, in ’n Haag en Rotterdam en nog zuudelijker konnen ze oonze poasvuren roeken. Op ’n eersten Poaskedag, toovallig 1 april, harn de leu oet ’t Westen ’t ok a können roeken, joa, 1 april!  Doar gung ’t hen met de disseleriej en de geleerden warn ’t der tehope oaver eens völ te völ ‘fijnstof’, niks ‘cultureel earfgood’ complete luchtvervuiling, ’t RIVM har almoal good opmetten. Wiej zöllen in de top 10 stoan van alle ‘fijnstof’ dee in oons laand vuurkeump.

Vot met de gebroeken oet ’t Oosten van ’t laand, doar weelt de leu oet ’t Westen gin last van hebben. Wiej hebt ’t gekwaas anheurd en oonze schoalders ophaald, eerst drammen oaver Zwarten Piet en noe de poasvuren verbeden, ’t möt nich anhalen. Good dat der hier in ’t Oosten nog wieze leu bunt en nen zekeren Paul Cohn oet Boorn hef ’t good oetleg in de kraant van zoaterdag. ’t Gemet van ’t RIVM, dat mag nog wal zo met 85 metstations.  Wieter in Europa hebt ze ’t better vuur mekaar en good oonderzeuk hef oetwezen dat ’t met de poasvuren wal met vaalt en dissen ‘specialist’ döt ’t oonderzeuk van ’t RIVM of as ‘nattevingerweark’. Kunstmestfebriek Yara in Sluiskil en Hoogovens in IJmuiden bunt tehope good vuur 1120 ton ‘fijnstof’ in ’t joar,
’t Wördt duch miej tied dat wiej hier in ’t Oosten van ’t laand de Westenweend  better in de gaten möt hoalden en dreks wierum möt poezen, loat zee eurn pröttel zölf hoalden.

Leida van ’n Danngoarn

Toneelvereniging Jong Lonneker

Jong Lonneker speelt dit jaar weer in de schuur op erve "Verwoold", Verwooldsweg 26, 7542PE, Enschede. De data zijn vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018.
Het stuk "Het is hier gen hotel ", geschreven door Jan Roerink wordt opgevoerd. Een blijspel in drie bedrijven, waarvan de regie ook in handen is van Jan Roerink.

De aanvangstijd is 20.00 uur en we verwelkomen u graag met koffie en iets lekkers. Men kan plaatsen reserveren vanaf 7 mei per mail ( ina@oarns.net) en per tel.( 053 4776033)  tussen 20.00 uur en 22.00 uur.
De entree is 12,50 euro ( kd. 7,50 euro) en donateurs betalen 10, 00 euro.

Tevens vragen wij uw aandacht voor de Rabobank Clubkas Campagne waar Jong Lonneker zich voor aangemeld heeft. Vanaf 1 mei t/m 21 mei kunnen, niet alleen leden, maar alle klanten vanaf 12 jaar op ons stemmen, waardoor wij een bijdrage van de Rabobank ontvangen. Dit is mogelijk via www.rabobank.nl/eh . Van harte aanbevolen!! 

Inzamelen landbouwplastic

De gezamenlijke Buurtkringen van Enschede organiseren weer de jaarlijkse landbouwplastic inzamelingsactie.
De datum is woensdag 16 Mei, vanaf  9.00 uur tot 16.00 uur.
 De locaties zijn:

 • Fam. Varvik,  Lappenpad 125,  7536 PG Enschede
 • Loonbedrijf Hoenink,  Badweg 55,  7548 RX Enschede

Het plastic dient veegschoon en gebundeld aangeleverd te worden. Stretchfolie kan ook aangeboden worden mits het strikt gescheiden is van het andere plastic.
De inzamelaar accepteert anders het ingezamelde plastic niet. Gaarne zelf voorzien in de mogelijkheid om plastic in de container te laden. Voor eventuele vragen kunt u contact  opnemen met: Leon Schukkink tel: 0625578009.

SPU: Ouderwets gezellige seniorenmiddag

Wij heten alle senioren (ook buiten Usselo) op vrijdag 22 juni 2018 welkom. De zaal is geopend vanaf 13.00 uur. Het Programma start om 13.30 uur en eindigt om 16.00 uur. U wordt ontvangen met koffie/thee en een heerlijke traktatie. Verder zal deze middag volledig verzorgd worden met hapje en een drankje. En dat alles voor voor maar € 10.- p/p. Het programma ziet er als volgt uit.

Lönneker Boeren Dâânsers 
Het doel is het opwekken van belangstelling in en bevorderen van de oude Twensche Volksculturen, met name zoals deze tot uiting komt in muziek, dans en kleding.

Shantykoor “Wrakhout”
Een enthousiaste groep van 50 ijverige zingende zeelieden die met passie en plezier in koorverband liederen zingen die gerelateerd zijn aan wel en wee van vroegere zeemansleven en de zeevaart.
Met een breed repertoire van Nederlands, Duitse en Engelse (Ierse) liederen.

Locatie:
De tent van de Popfeesten Usselo bevind zich naast de Wissink’s Möl aan de Haaksbergerstraat in Usselo. Auto/taxi: adres is Helmerstraat 410. Vanaf deze straat kunt u het terrein oprijden. Parkeren is gratis en kan vlakbij de tent.

De Lonneker Molen

“Waarom laat je iets achter voor de ander?”

Dat kan zijn omdat je de ander graag iets wilt geven om bijvoorbeeld je waardering uit te spreken. Dat is natuurlijk fantastisch! Waarom laat je iets achter waar je anderen geen plezier mee doet; iets waar anderen zich aan gaan ergeren. Waarom????? Dat vraag ik me ook wel eens af.

Maar allereerst wil ik u laten weten dat ik met zeer veel genoegen terug kijk op 2e Paasdag 2018. Ik had niet durven dromen dat ik zoveel mensen mocht verwelkomen! De weersvooruitzichten waren slecht, zelfs natte sneeuw werd voorspeld en toch kwamen ze: naar schatting 500!!!!!!!!
Ik word er bijna een beetje verlegen van, maar ook heel erg blij. En waarom? Omdat niet alleen de oude generatie belangstelling heeft voor ‘erfgoed’ maar ook twintigers, dertigers, veertigers met kinderen in alle leeftijden.

Ze waren er allemaal: ze deden mee met de wandeling en gingen op zoek naar de verdwaalde kippen, ze maalden er ‘flink op los’, ze aten heel veel pannenkoeken, ze keken hun ogen uit in de molen, knuffelden de kuikentjes, ze probeerden de nieuwe prachtige zitbanken met tafels (gemaakt door cliënten van de Stichting Zekere Basis. De aanschaf van deze prachtige solide banken is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het budget innovatief overstijgend wijkidee Stadsdeel Noord en worden ook gebruikt voor educatieve doeleinden). HET WAS GEWELDIG DEZE PAASDAG!!!!!!!! EN IK WIL U ALLEN BEDANKEN dat u mij zo’n fijne dag hebt bezorgd, het leek wel een verjaardagsfeestje.

Dan even terug naar het begin van mijn verhaal. Na afloop van dit festijn gingen mijn vrijwilligers met de kruiwagen op pad om alle routebordjes weer op te ruimen en de grote plank, die neergelegd was op het meest drassige stuk van de route (om de schoenen nog enigszins droog te houden) op te halen. De kruiwagen had naast het vervoeren van de plank ook nog een andere functie……

’s Morgens bij het uitzetten van de route was er al geconsateerd dat er nogal ‘wat troep’ langs de route lag. Ik ben een nette molen; ik heb nette vrijwilligers die hun uiterste best doen om mijn erf en de aangrenzende wegen er zo netjes mogelijk te laten uitzien en die het ook niet kunnen aanzien dat wandelpaden en graskanten vervuild worden achtergelaten. Dus….namen ze in hun kruiwagen ook colablikjes, plastic flesjes en andere rotzooi mee. Het ligt niet in mijn aard om in mineur af te sluiten.

Daarom enkele reacties die we mochten ontvangen op Facebook.

 • Super leuke kippenspeurtocht gehad bij de Lonneker Molen
 • Wij hebben een lekkere wandeling gehad en dan worden we er ook nog voor beloond (prijsje gewonnen).
 • Bedankt voor deze leuke dag, we hebben genoten
 • Goed van jullie dat jullie andermans troep opruimen!

Vrouwen van NU:

Logo Vrouwen van nu - De fiets- en wandelcommissie
- Bezoek kasteel Het Nijenhuis Heino
- 12 september 2018 Dagtocht   Vrouwen van Nu

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Woensdag 18 april: Vrouwen van Nu.
Lezing door Erna Roossink over gezonde voeding.
Aanvang: 14:00 uur. Locatie: Kulturhus in Twekkelo. 


Donderdag 26 april. Vrouwen van Nu.
Bijeenkomst dames uit Twekkelo, Lonneker en Stad.
Bespreken kerstbijeenkomst.
Aanvang 20:00 uur. Locatie: Kulturhus Twekkelo. 


Woensdag 2 mei. Vrouwen van Nu.
Bezoek kasteel Het Nijenhuis te Heino/Wijhe.
Vertrek om 12:30 uur met auto’s vanaf de carpool aan de Afinkstraat.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave. 


Dinsdag 15 mei en woensdag 16 mei. Vrouwen van Nu.
Tweedaagse fietstocht in de omgeving van Lochem.


8, 9, en 10 juni; Toneelvereniging Jong Lonneker
Blijspel “Het is hier gen hotel”; locatie erve Verwoold


Vrijdag 22 juni; seniorenmiddag SPU
Terrein Wissink’s Möl; ontvangst vanaf 13.00 uur


Zondag 23 september; Stawel
Twentse Landdag; Ledeboerpark


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan