Blijf op de hoogte via ons Orgaan

In deze editie:

  • Open Monumentendag
  • Op vekaansie
  • De Lonneker Molen
  • Niejs oawer de Streektaal
  • Berichten Vrouwen van Nu
  • Verenigingskalender

Open monumentendag

“Plekken van plezier in Enschede” Onder die titel wordt in het tweede weekend van september de open monumentendag georganiseerd. Ook in Enschede stellen meerdere monumenten hun deuren open voor het publiek. Op diverse locaties zijn er rondleidingen en activiteiten.

Zondag 15 september; Lammerinkswönner, Koetshuis en de Oldenhof.

In het gebied Het Wageler, Ledeboerpark zijn op zondag 15 september 3 locaties te bezoeken. De start is bij het Lammerinkswönner en van daaruit is een wandelroute uitgezet waarbij ook het Koetshuis (Bijenvereniging Enschede) en De Oldenhof (onderdeel van de Viermarken) kan worden bezocht. Op elke locatie zijn mensen aanwezig die de bezoekers kunnen vertellen over de historie van deze plek en hoe deze monumentale gebouwen ook bijdragen aan een plezierige ervaring voor bezoekers van het gebied.

U bent van harte welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Op de fiets is dit ook prima te combineren met een bezoek aan de monumenten in de stad. Kijk hiervoor op de website van de Open Monumentendag.

Op vekaansie

Zo heanigan bunt de meeste vekaansies achter de rug en hoppelijk he’w de grootste hette ok had. Wat ’n verschil, toen veertig groaden of kort doar tegean en noe nog geels gin twintig groaden, ik heb noe de verwarming andoan, iej wilt toch ok nich fiddern van de köalte.
Mar ik bun ok nog met vekaansie west, helemoal noar ’t Zuuden van Engelaand, doar ha’k vroger a ’n keer hen weeld, mar ’t was der nog nooit van kömmen. Wie gungen met ne busse van ne firma dee de zaken wierniejs gangs hebt.

Eerst noar ’t Zuuden, dan ’n stuk duur België en toen op Duinkerken opan. Doar wochen oons de boot noar Dover en vuurda’j de boot in gungen mossen de passen of id-kaarten noa wörden kekken en doar waren ze heel strabaant met.

Afijn, toen ’t zo wied was leup alman verdan, ’t was dik in orde, mar der was ene vrouw dee leut de kopiën zeen en zee har eure id-kaart ok op de IPhone zat. En ’t gung derof  biej de douane, doar köj joa helemaol niks van verstoan. Zee zeai nog wal “je ne le comprends pas” en vreug “voulez vous parler un peu lentement”, mar doar deuden ze helemoal niks op oet. De vriendin van dee vrouw deu ’t zowat in de bokse van schrik , mar ’t meanske zölf bleef wal röstig.

Gelukkig was der éne vrouw biej dee nen zet in Fraankriek har wearkt en kon vertellen dat de id-kaart oonder ’t kopieerapparaat was blieven liggen in aln drokken op ’n lesten oamnd. Toen mossen wiej almoal noar de Engelsen en dee waren nog strabaanter. Mar noa dree korten en dree langen was ‘t good, de reis kon duurgoan. Zee harren netuurlijk wal in de gaten dat zun meanske van dik in de zeumntig luk vergetachtig was en ok nich meer achter Johnson an zol lopen.

Afijn, de vekaansie verleup röstig, de leu harren ’t noar ’n zin en völ wille met mekaar. En mooi dat oonzen chauffeur oet Heldern kwam en ok Twents met oons kuieren. Mar op ’n éénnoa lesten oamnd zeai hee tegen dat meanske zoonder id-kaart  “he’j nog wat regeld um oene id-kaart hier te kriegen?”, “nee, dat koon’k nich, miene keender waren ok met vekaansie en dan zol dee id-kaart

völ te laat wean of biej ’t verkeerde hotel ankommen” zeai zee. ’t Halen nog an en ‘n chauffeur vertöl dat hee al ’n moal eerder volk achter mos loaten. Doar kon zee niks met, mar eure vriendin kreeg der boekzeert van. Eandlijk was ’t zo wied, wiej kwamen in Dover an en zoas ’n chauffeur verteald har geburen, de douane kwam de bus in en ’n chauffeur biechen eerlijk op dat hee ne illegalen bie zich har. Alle passen en id-kaarten gungen duur ’n apperaat hen, dan konnen ze dreks zeen of iej nog boetes mossen betalen of in ’t slimste geval ’t gevang in mossen. Veutje vuur veutje leup den douanekearl duur de bus hen, ’t wörden spannend. Dat meanske zoonder id-kaart har eur riejbewies, ’n IPhone en de kopieën in de haande en den douanekearl zwaaien leef, zee moch met noar de oaverkaant. En eure vriendin sprung zowat ’n gat in de loch, zo bliej was zee. En de kopieën, doar hef gin meanske noar vroagd, al ‘n trammelant vuur niks.

Leida van ‘n Danngoarn

De Lonneker Molen

Hoge bomen vangen veel wind.
Een spreekwoord dat goed op mij van toepassing is. Ik weet als geen ander dat de hoge bomen mij soms een beetje in de weg staan omdat mijn wieken niet altijd kunnen draaien. Maar eigenlijk bedoel ik dit keer wat anders. Je zou ook kunnen zeggen: wie aan de weg timmert heeft veel bekijks.

U heeft het vast wel gehoord of gelezen. 'De kleine lettertjes’ of de niet duidelijk omschreven ‘lettertjes’ hebben er voor gezorgd dat de Raad van State de Gemeente Enschede de opdracht geeft het bestemmingsplan Buitengebied Noordwest, Lonnekermolenweg 82 opnieuw te bekijken. De Raad deelt de bezorgdheid van omwonenden dat ‘de molen’ een feestlocatie zou kunnen worden omdat de Gemeente Enschede dit niet duidelijk heeft geformuleerd in het bestemmingsplan. Daarmee komt er even een streep door de plannen om een nieuwe ontvangstruimte te bouwen.
Bovenstaande berichten worden altijd groot en met vette letters vermeld in de plaatselijke krant.
Geen circus bij de molen’ is de kop bij het verslag over een prachtig oogstfeest, ook al wat het een beetje nat.
Dat een ‘hoge boom op een mooie belt in Lonneker’ ook anders in het nieuws kan komen, wil ik u ook graag laten weten.
Een prachtige ‘kop’ in het Magazine Molens van de Vereniging De Hollandsche molen.

Molen ontvangt een cheque van Inner Wheel voor educatieve doeleinden, zodat de huidige jeugd de waarde van een oud erfgoed kan ervaren


Kinderen van de basisscholen in Lonneker zorgen voor de inrichting van het insectenhotel.

Ondanks regen veel bezoekers op het oogstfeest, weer een prachtige dag!

Dat zijn nog eens berichten waar je vrolijk van wordt. Na regen komt zonneschijn, dat geldt ook voor deze mooie molen, zullen we maar hopen.
Het bestuur gaat zich beraden over de consequenties van de uitspraak van de Raad van State en zal opnieuw rond de tafel gaan met de Gemeente Enschede en omwonenden ten aanzien van nieuwbouw ontvangstruimte cq uitbreiding molenschuur.

Maar eerst ook nog even de Monumentendagen! Op 14 en 15 september bent u van harte welkom op mijn erf. Misschien kan ik u dan ook vertellen of de molen de Monumentenprijs 2019 heeft binnen gehaald. In ieder geval was ik er wel voor genomineerd en dat is al een heel mooi bericht!

Niejs oawer de streektaal

KTS’n Kreenk vuur de Twentse Sproak begeent t nieje seizoen op 19 september biej ’t Hoogspel in Deelden met ’n optreden van Tineke van Buren, zee dreg vuur oet eur eagen weark en gedichten van Johanna van Buren. Netuurlijk bunt ok nich-leden hartelijk welkom, dan betaal iej € 5,- entree. ’t Begeent den oamnd um 20.00 uur.

Op 28 en 29 september wördt de Noaberdagen biej Erve Kots in Lievelde organiseerd, doar koom nöast Streekproducten ok völ Streektaal an bod. Aait de meuite weerd.

Ok op 28 september wördt ’n jubileummoand van ’n bibliotheek in Hengel ofslötten met ’n verkoop van beuke in ’t Twentehoes. ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak hef nog heel wat beuke in ’t Twents en aandere Nedersaksische talen te koop vuur weinig geald.

Op 12 oktober doot leu van ’t Twentehoes en ’n Kreenk met an de museumnacht in de museumfebriek (eerder Twentse Welle) in Eanske. Nöast ne vuurdracht in en oaver ’t Twents wördt doar ok Twentse verhalen en gedichten vuurleazen.

Token moand doo’k oeleu wier bod oaver wat der te doon is in oktober en november.

En nich vergetten, “proat Twents as ’t eaven kan”.

Heb iej ok niejs oaver ‘tTwents? Bel noar Alie van der Veer, 074-2911090 of per mail: avanderveer@kreenk.nl

Vrouwen van nu:

Logo Vrouwen van nu - De fiets- en wandelcommissie
- Openingsavond Vrouwen van Nu; 26 september 2019
- Bezoek No Hero museum Delden
- Verkeerslessen en verkeersborden

Bezoek de website van vrouwen van nu!

Verenigingskalender

Zondag 15 september: Open Monumentendag
Bezoek het Lammerinkswönner, Koetshuis en De Oldenhof in het Wageler
Van Heeksbleeklaan 68, tussen 12.00 uur en 17.00 uur

Dinsdag 24 september: Vrouwen van Nu.
Fietsen. Een rondje Boekelo, Stepelo, Hengevelde, Boekelo.
Starten 13:30 uur bij de Spielehof in Boekelo.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave

Donderdag 26 september: Vrouwen van Nu.
Openingsavond m.m.v. Tante Bertha.
Aanvang 20:00 uur. Locatie: Verenigingsgebouw in Usselo

Woensdag 9 oktober: Vrouwen van Nu.
Bezoek No Hero museum in Delden.
Aanvang 13:00 uur. Locatie: No Hero museum.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave

Dinsdag 15 oktober: Vrouwen van Nu.
Verkeerslessen en verkeersborden.
Aamvang 19:30 uur. Locatie: Het Kulturhus in Twekkelo.
Voor meer informatie zie elders in deze uitgave

Zaterdag 26 oktober: Stawel Seniorenmiddag
Gezellige middag voor (oud) leden van de
landbouwcoöperaties m.m.v. “Gewoon Aans”
in het Dorpshuis Lonneker

Dinsdag 29 oktober: Vrouwen van Nu.
Lezing door Martha Riemsma, hoofdredacteur Twentsche Courant Tubantia
Aanvang: 14:00 uur. Locatie: Kulturhus Twekkelo.

Woensdag 20 november: Vrouwen van Nu.
Lezing door orthopedisch chirurg H.J. Voerman
Aanvang 19:30 uur. Locatie: Kulturhus Twekkelo


Ons orgaan

Bekijk alles

Projecten

Bekijk alles

Evenementen

Bekijk alles
Blijf op de hoogte via ons Orgaan